21:05 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Νέα έρευνα: Συνέχιση της λιτότητας βλέπουν 9 στους 10 πολίτες

Νέα έρευνα: Συνέχιση της λιτότητας βλέπουν 9 στους 10 πολίτες

“Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι το τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου, παρά την βελτίωση των αξιολογήσεων για την πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν”. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών. Συγκεκριμένα στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα ή αυτές θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών” το 89% απάντησε ότι “οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών”, ενώ μόλις ένα ποσοστό 7% απάντηση ότι η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εκφράζουν την πεποίθηση ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Στο ερώτημα “Κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτήν την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση” έναν ποσοστό 67% απάντηση προς τη λάθος, ενώ ποσοστό 27% απάντηση προς τη σωστή. Στο ερώτημα αν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου συνιστά θετική ή αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, το 41% απάντησε “ουδέτερη”, το 30% “θετική” και το 25% “αρνητική”.

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, οι πολίτες, στη συντηρητική πλειοψηφία, περιμένουν έναν ενεργό ρόλο του κράτους στη συμβολή διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, καθώς το 72% στηρίζει την τριμερή διαπραγμάτευση κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων.

Το 47% θεωρεί ότι η αναβαθμισμένη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών) στον καθορισμό ζητημάτων της παραγωγής και της αγοράς εργασίας θα συμβάλλει θετικά.

Στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων όπως πχ με τη ΓΣΕΕ ή δεν το κρίνετε σκόπιμο;”, το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα έπρεπε, ενώ μόλις 15% εκτιμά ότι τέτοιες συναντήσεις δεν είναι σκόπιμες. Ενδιαφέρον έχουν οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων (αθροιστικά 30%) θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, κατά το διάστημα από 28 έως 30 Αυγούστου. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας