0:23 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Νέα ερώτηση μετά την έρευνα healthreportaz και eReportaz για την κατάσταση στις φυλακές

Νέα ερώτηση μετά την έρευνα healthreportaz και eReportaz για την κατάσταση στις φυλακές
  • Στη Βουλή η έρευνα healthreportaz/eReportaz για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές
  • Έκανε σχετική ερώτηση ο βουλευτής της Δημ. Συμπαράταξης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
  • Ερωτάται γιατί δεν γίνονται οι εξετάσεις για ηπατίτιδα και AIDS

 

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, έφερε την έρευνα του healthreportaz και του eReportaz στη Βουλή!

Σε ερώτησή του για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, επικαλέστηκε την επισταμένη έρευνα που κάναμε επί του θέματος, που και τότε είχε συζητηθεί εντός του κοινοβουλίου. Μόνο που ο συγκεκριμένος βουλευτής δείχνει να επιμένει και να διερωτάται τι ακριβώς συμβαίνει με την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κρατουμένων και γιατί δεν γίνονται συγκεκριμένες εξετάσεις για ηπατίτιδα και AIDS.

Διαβάστε τις έντονες ανησυχίες και την ερώτηση του βουλευτή Λάρισας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Ελάχιστοι εκ των κρατουμένων στις φυλακές υποβάλλονται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα ή AIDS»

 Κύριε Υπουργέ,

με βάση πρόσφατη έρευνα του ereportaz.gr και του healthreportaz.gr για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος σε ό,τι αφορά στην υγεία των τροφίμων των φυλακών της χώρας, οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι δεν εξετάζονται για παθήσεις και ασθένειες, όπως το AIDS HIV και η ηπατίτιδα όλων των μορφών. Απλά γίνονται εξετάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης και καταγράφονται οι παθήσεις τους κατά δήλωση των κρατουμένων. Ελάχιστοι εκ των κρατουμένων υποβάλλονται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα ή AIDS.  Συγκεκριμένα, μόνο αυτοί που εργάζονται στα μαγειρεία ή πρόκειται να εκτίσουν την ποινή τους στις αγροτικές φυλακές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Σπύρο Καρακίτσο –τη δήλωση του οποίου επικαλούνται τα ως άνω δημοσιεύματα- «Για να καταλάβετε τι συμβαίνει: Οι κρατούμενοι έχουν βιβλιάριο Υγείας και έτσι περνούν από τον βασικό ιατρικό έλεγχο. Σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, τότε ο γιατρός ή ο νοσηλευτής της φυλακής θα τον παραπέμψει σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιον από τους γιατρούς που θα επισκεφθεί τη φυλακή. Αν όχι, η ζωή συνεχίζεται… Τυχεροί είναι μόνοι εκείνοι που εργάζονται στα μαγειρεία… Όσοι κρατούμενοι εργάζονται στα μαγειρεία έχουν βιβλιάριο υγείας (τους βγάζουν στη φυλακή) και υποχρεωτικά περνάνε από όλες τις εξετάσεις. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι δεν εξετάζονται, απλά όταν εισέρχεται στη φυλακή υπάρχει μια τυπική διαδικασία που εμπεριέχεται στον σωφρονιστικό κώδικα και ουσιαστικά ο κρατούμενος παρουσιάζεται στη γραμματεία της φυλακής, βρίσκουν τα έγγραφά του και πηγαίνει στο ιατρείο της φυλακής και κάνει κάποιες εξετάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο τότε ο γιατρός ή ο νοσηλευτής θα τον παραπέμψουν σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιον από τους γιατρούς που θα έρθει στη φυλακή».

Την έκταση του προβλήματος ανέδειξε πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Υγείας του βρετανικού Πανεπιστημίου LSE που εκπονήθηκε σε δείγμα 100 κρατουμένων των φυλακών Κορίνθου, σύμφωνα με την οποία το 26% των φυλακισμένων αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα υγείας και το 19% δύο, ενώ το 4% είχαν περισσότερες από δύο παθήσεις. Το 25% είχαν ψυχικές διαταραχές, ενώ ίδιο ποσοστό εμφανίζει ηπατίτιδα C και το 10% ηπατίτιδα Α.

Εκτός από ζήτημα δημόσιας υγείας, η κατάσταση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Μάλιστα, η χώρα μας μετρά ήδη καταδίκες. Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η έλλειψη της προσήκουσας ιατρικής περίθαλψης αποτελεί μεταχείριση αντίθετη προς το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων. Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ έχει ήδη αποφανθεί ότι παραβιάστηκε το συγκεκριμένο άρθρο σε δύο περιπτώσεις ασθενών που τελούσαν σε ειδικό καθεστώς κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις: Σερίφης κατά Ελλάδας (27695/03, 2 Νοεμβρίου 2006, § 31 επ.) και  Ξηρός κατά Ελλάδας (1033/07, 9 Σεπτεμβρίου 2010, § 70 επ.). Καταδίκη υπήρξε και στην υπόθεση των οροθετικών κρατουμένων στο Νοσοκομείο του Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» για τις ασυνέπειες στη χορήγηση προσήκουσας θεραπείας (Μαρτζακλής κ.ά. κατά Ελλάδας, 20378/13, 9 Ιουλίου 2015, § 64 επ.). Επίσης, στην υπόθεση Kalandia κατά Ελλάδος (48684/15, 6 Οκτωβρίου 2016, § 68 επ.), που αφορούσε την προσφυγή ενός ισοβίτη Γεωργιανού κρατούμενου στις φυλακές Αλικαρνασσού, που πάσχει από Aids, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβιάσθηκαν οι διεθνείς όροι για την χορήγηση της προβλεπόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν οι φυλακές σε «υγειονομικές βόμβες»,

ερωτάστε:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση επιδημιολογικού προβλήματος;
  • Οι δωρεάν έλεγχοι όλων των νεοεισερχόμενων στις φυλακές είναι στις προτεραιότητές σας;
  • Έχετε έρθει σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν μέρος του κόστους των απαραίτητων εξετάσεων;

Παρακαλώ, όπως καταθέσετε:

Α) Εφόσον υπάρχουν, τα επιδημιολογικά στοιχεία για ασθένειες AIDS HIV, ηπατίτιδα όλων των μορφών και φυματίωση των κρατουμένων όλων των φυλακών της χώρας.

Β) Τον ακριβή αριθμό ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται ανά βάρδια στα Νοσοκομεία των Φυλακών της χώρας και τον αριθμό των κενών, εφόσον υπάρχουν.

Ο ΕΡΩΤΩΝ & ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας