18:44 Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Νέα μέτρα Βατόπουλος: Δεν εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών τα rapid test σε εμβολιασμένους

Νέα μέτρα Βατόπουλος: Δεν εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών τα rapid test σε εμβολιασμένους

Νέα μέτρα Βατόπουλος:  «Ποτέ μη λες ποτέ» για ενδεχόμενο lockdown -Να εμβολιαστούν οι πολίτες, να γίνει ένα self test πριν το ρεβεγιόν ή κοινωνική εκδήλωση και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός».

Ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, ελπίζει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο υπάρχει η Όμικρον η οποία μας έχει προκαλέσει προβληματισμούς. Το μήνυμα του κ. Βατόπουλου είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να γίνει ένα self test πριν το ρεβεγιόν ή κοινωνική εκδήλωση και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ως προς την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η αναμνηστική ενίσχυση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


 

«Δεν έχει εισηγηθεί η επιτροπή τα rapid test σε εμβολιασμένους πριν τα ρεβεγιόν»

Την ίδια στιγμή αναμένονται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για την περίοδο των γιορτών, με τις πληροφορίες να λένε πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή: «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είχε τεθεί από τον ΕΟΔΥ το σχέδιο για δύο δωρεάν self test πριν και μετά τις γιορτές και είχε συζητηθεί ότι είναι χρήσιμο να γίνονται και self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής.

«Ποτέ μη λες ποτέ» για την επιβολή lockdown

Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown: « Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ’».

 

«Να περάσουμε τις γιορτές στη “φούσκα” μας»

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στη «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν πως η χώρα μας διανύει το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Συνεπώς θέλουμε πολλούς γιατρούς και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.

 

Ως προς την Όμικρον, οι καθηγητές δήλωσαν πως η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται ταχύτατα και δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Μάλιστα, ο κ. Γουργουλιάνης πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί επαναμολύνσεις.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας