23:00 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Νέα τροπή στην υπόθεση δολοφονίας Ζαφειρόπουλου

Νέα τροπή στην υπόθεση δολοφονίας Ζαφειρόπουλου

• Τα SMS του αδικοχαμένου δικηγόρου με τον μυστηριώδη «VAS» και ο «παραδόπιστος» νομικός
• Τι αποκαλύπτει (για πρώτη φορά) ο Γιώργος Αντωνόπουλος για τα λεφτά που ζητούσε ο Λυκουρέζος

Νέα στοιχεία, SMS και συνομιλίες του αδικοχαμένου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τις οποίες αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», δίνουν νέα τροπή όχι μόνο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε η στυγερή δολοφονία (στις 12/10/2017) αλλά και στην υπόθεση της αποκαλούμενης «Μαφίας των Φυλακών», με πρωταγωνιστές σκληρούς ποινικούς αλλά και «επώνυμους» δικηγόρους.

Ρεπορτάζ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

Τη στιγμή που στο ακροατήριο έχει ξεκινήσει (διέκοψε για τις 8 Οκτωβρίου) η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του ιδιαίτερα αγαπητού δικηγόρου, οι καταθέσεις των συγγενικών του προσώπων αλλά κυρίως τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν από την ογκώδη δικογραφία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ζαφειρόπουλος, ενδεχομένως πλήρωσε με τη ζωή του την υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου και συγκεκριμένα την απόπειρα εκβίασης η οποία φέρεται να στήθηκε στη σκιά της ποινικής δίκης που είχε ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Energa, ως κατηγορούμενος για την ηθική αυτουργία της απόπειρας ανθρωποκτονίας του πρώην δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου. Πρόκειται για την διαβόητη υπόθεση της «Μαφίας των Φυλακών», για την οποία συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο Αντωνόπουλος, ενώ κατηγορούνται (εκτός από τους ποινικούς) οι επίσης γνωστοί δικηγόροι, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Περιγραφές

Όπως είχε αποκαλύψει η «Μ» πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσώδη υπόθεση με πλούσιο παρασκήνιο και περιγραφές που κόβουν την ανάσα. Ο Αντωνόπουλος, ο Λυκουρέζος και ο Παναγόπουλος αλλά και οι σκληροί ποινικοί εμφανίζονται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να εκβίαζαν τον Φλώρο (μέσω του Ζαφειρόπουλου) να υποκύψει σε οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από 5.000.000 ευρώ και κατέληξαν σε 200.000 ευρώ προκειμένου ο πρώην νομικός σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ να μην παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη η οποία θα διεξαγόταν στις 4/9/2017 για τη δολοφονική επίθεση που είχε δεχτεί έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη.

Την προηγούμενη όμως ημέρα, μέσω email που αποκαλύπτει η «Μ», ο Αντωνόπουλος είχε ενημερώσει τους δικηγόρους (Λυκουρέζο και Παναγόπουλο) ότι ήταν απόλυτα κάθετος στην αμοιβή ύψους 200.000 ευρώ που φέρεται να ζητούσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος από τον Φλώρο δια μέσω του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Μάλιστα, στο ίδιο email ανακοίνωνε ότι δεν επιθυμούσε να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στη συγκεκριμένη δίκη. Στις 4 Σεπτεμβρίου λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, από τις καταθέσεις, προκύπτει ότι υπήρξε μάλιστα πολύ έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του Αντωνόπουλου και του Λυκουρέζου μέσα στο βιβλιοπωλείο του «Σάκουλα». Το παράδοξο, όμως, είναι ότι εκείνη την ημέρα αντί να εκδικαστεί η υπόθεση χωρίς την παρουσία πολιτικής αγωγής, η πλευρά Φλώρου δια του αδικοχαμένου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου επέλεξε τη λύση της αναβολής για τις 6/11/2017. Στο μεσοδιάστημα ο Ζαφειρόπουλος δολοφονήθηκε και ο Αντωνόπουλος άλλαξε στάση φοβούμενος τη μήνη του Φλώρου, όπως ισχυρίζεται σήμερα.

Με δηλώσεις του ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Αντωνόπουλου, Αλέξης Κούγιας, αφήνει «καυτές αιχμές» για τους λόγους που επελέγη η λύση της αναβολής που, όπως λέει, είχε ως αποτέλεσμα, ένα μήνα μετά, τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου. «Πιθανολογώ ποια απάντηση μπορεί να δοθεί στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά δεν θέλω να την αποκαλύψω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.

Τη στιγμή που η οικογένεια Ζαφειρόπουλου ζει για δεύτερη φορά στις δικαστικές αίθουσες το δράμα δολοφονίας του ανθρώπου τους, ο Αντωνόπουλος «σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του». Μέσω πολυσέλιδου δικογράφου που κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών και είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακισθεί, ο δικηγόρος παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία «δείχνοντας» τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, πρώην νομικό του συμπαραστάτη, ως το πρόσωπο που πίσω από την πλάτη του ζήτησε χρήματα από τον Φλώρο. «…Προέκυψε ότι ο Αλ. Λυκουρέζος βρισκόταν (και βρίσκεται) σε ιδιαίτερα τραγική οικονομική κατάσταση, ότι είναι κατεστραμμένος οικονομικά και ότι προσπαθούσε να βρει χρήματα για τη διάσωση του γραφείου του, κάτι που προφανώς ήταν η αιτία της απόφασής του να ζητήσει τα χρήματα. Αλλά εγώ βρισκόμουν σε παντελή άγνοια, διότι, αν εγνώριζα τι συνέβαινε πίσω από την πλάτη μου και τους λόγους γι΄αυτό, θα είχα διακόψει τη συνεργασία μαζί του από την πρώτη στιγμή…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα «καυτά» SMS

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο γιος του, Επαμεινώνδας, προσκόμισε στο δικαστήριο τις τελευταίες διαδικτυακές συνομιλίες του πατέρα του. Πρόκειται για στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία δημοσιεύει η «Μ» και εμφανίζουν τον δολοφονημένο δικηγόρο να συνομιλεί με ένα μυστηριώδη άνδρα, με το ψευδώνυμο «vas», τον Ιούλιο του 2017, λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του. Σύμφωνα με τον Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο, ο «vas» είναι ο Αριστείδης Φλώρος. Από την πλευρά του ο Αντωνόπουλος ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τον γνωστό δικηγόρο, Βασίλη ∆ημακόπουλο. Οι επίμαχες συνομιλίες (στις 20/7 και στις 24/7) έχουν ως εξής:

«vas»: Hi, Μιχάλη. Πρέπει να ξέρω το συντομότερο δυνατό ότι αυτά που σου είπα ισχύουν από την άλλη πλευρά. ∆ες αν έχουμε νέα, as soon as possible».
-Μιχάλης: Ok
Στις 24/7/2017 λαμβάνει χώρα άλλη συνομιλία:
«vas»: Μου είπε η Καρολίνα (σ.σ. η αδερφή του Αριστείδη Φλώρου). Ποιος από τους δύο είναι ο παραδόπιστος; Ο πιο μεγάλος σε ηλικία;

-Μιχάλης: Ο πιο μεγάλος. Ο άλλος συμφωνεί με εσένα. Αύριο έχω ραντεβού με τον μεγάλο (σ.σ.: δικηγόρο)».

Μάλιστα, ο Επανεινώνδας Ζαφειρόπουλος κατέθεσε ότι την επόμενη ημέρα ο πατέρας του είχε ραντεβού με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Γιώργο Αντωνόπουλο στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η σύζυγος του Ζαφειρόπουλου, Βικτώρια Γριμάνη, αλλά και ο αδελφός του Γρηγόρης. Και οι δυο μάρτυρες έκαναν λόγο για συμβόλαιο θανάτου του γνωστού δικηγόρου. «Ο κατηγορούμενος πήγε αποφασισμένος να τον βγάλει από τη μέση. ∆εν υπήρχε άλλη πρόθεση, πλην της εκτέλεσης», κατέθεσε ο μάρτυρας. Όπως, μάλιστα, εξήγησε ο αδελφός του είχε συμβουλεύσει τον Αριστείδη Φλώρο να μην υποκύψει σε εκβιασμό που δεχόταν για να δώσει 5.000.000 ευρώ σε Αλβανούς κρατούμενους που τον είχαν εμπλέξει με καταθέσεις τους ως ηθικό αυτουργό στην απόπειρα δολοφονίας Αντωνόπουλου. «Το μήνυμα ήταν ένα και ξεκάθαρο προς τον Φλώρο: ∆ες τι έπαθε ο δικηγόρος σου και δώσε τα λεφτά. Εγώ αυτό πιστεύω», τόνισε ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

«Πίσω από την πλάτη μου»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αντωνόπουλος «σπάει» τη σιωπή του αφήνοντας έκθετο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο για τα χρήματα που ζήτησε από τον Φλώρο. Μέσω της πολυσέλιδης προσφυγής που κατέθεσε προκειμένου να αρθεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης που του είχε επιβληθεί μετά την απολογία του στον εφέτη ειδικό ανακριτή, Ευτύχη Νικόπουλο, επισημαίνει ότι ο μόνος που ζήτησε λεφτά από τον ΜrEnerga ήταν ο γνωστός ποινικολόγος, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμία γνώση. «…Η ενέργεια αυτή έγινε εν αγνοία μου, χωρίς εντολή μου και παρά τη θέλησή μου και για τον λόγο αυτό, όταν ενημερώθηκα σχετικά από τον Θέμη Σοφό, απαίτησα αμέσως, ρητά και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο να σταματήσει τόσο με το από 3/9/2017 email μου όσο και στη συνάντηση της 4/9/2017 στο ‘Σάκουλα’ και πράγματι μετά από αυτά ουδεμία άλλη συζήτηση υπήρξε για τα χρήματα μεταξύ Λυκουρέζου και Ζαφειρόπουλου και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν…

Προέκυψε ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος βρισκόταν (και βρίσκεται) σε ιδιαίτερα τραγική οικονομική κατάσταση, ότι είναι κατεστραμμένος οικονομικά και ότι προσπαθούσε να βρει χρήματα για τη διάσωση του γραφείου του, κάτι που προφανώς ήταν η αιτία της απόφασής του να ζητήσει χρήματα…

Λόγω της ιδιότητάς μου ως συνηγόρου του ΛΑΓΗΕ ΑΣ για το αστικό και το ποινικό μέρος της υπόθεσης, δεν χρειαζόταν να προβώ σε τοιαύτες πράξεις εκβίασης, εφόσον επιθυμούσα οικονομικά ανταλλάγματα. Θα ηδυνάμην ασφαλώς να έχω πετύχει την είσπραξη κολοσσιαίων ποσών, υποκύπτωντας στις πιέσεις, ζητώντας και λαμβάνοντας χρήματα για να συναινέσω στη διαιτητική λύση της διαφοράς του ∆ημοσίου με την Ενέργκα (χωρίς την ποινική διάσταση του θέματος) ζητώντας και λαμβάνοντας «κάτω από το τραπέζι» μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα τα οποία θα εξασφάλιζαν το μέλλον εμού και των παιδιών μου και θα με γλίτωναν από πολλές συμφορές που επρόκειτο να ακολουθήσουν (σ.σ. αναφέρεται στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του)…».

Απόφαση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το email-ντοκουμέντο που απέστειλε ο Αντωνόπουλος, στις 3/9/2017, προς τους κ.κ. Κούγια, Παναγόπουλο και Σοφό. Σε αυτό τους ανακοινώνει την απόφασή του να μην παραστεί ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη που θα ξεκινούσε την επόμενη ημέρα, «καρφώνοντας» μάλιστα τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο για τις 200.000 ευρώ που φέρεται να ζήτησε από τον Ζαφειρόπουλο. «…Ενημερώθηκα ότι κατά την τελευταία συνάντηση του Αλέξανδρου και του Θόδωρου με τον Ζαφειρόπουλο ετέθη το ζήτημα της αμοιβής τους από τον Φλώρο, αμοιβή η οποία προσδιορίσθηκε στις 200.000 ευρώ, συναρτήθηκε, δε, η στάση που θα κρατήσω στη δίκη με την προηγούμενη καταβολή αυτής της αμοιβής χωρίς ποτέ να έχω ερωτηθεί και να έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου για τη διασύνδεση αυτή και χωρίς να έχω ενημερωθεί για το μεγάλο ποσό της αμοιβής. Χωρίς να θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν πρέπει να σημειώσω ότι το αίτημα αυτό έτσι όπως διατυπώθηκε δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο… Οι πάντες θα θεωρήσουν ότι πίσω από τις δικηγορικές αμοιβές κρύπτονται δικές μου αξιώσεις τις οποίες, αν και τις αποποιήθηκα, τις επαναφέρω με τη μορφή των δικηγορικών αμοιβών…». Σημειώνεται, πάντως, ότι σε βάρος του Αντωνόπουλου αλλά και των Λυκουρέζου-Παναγόπουλου έχουν καταθέσει οι γνωστοί δικηγόροι Θόδωρος Μαντάς, Κρίτων Μεταξόπουλος, Ηλίας Λάρδας και Βασίλης ∆ημακόπουλος. Οι περισσότεροι υπήρξαν δικηγόροι του Φλώρου και προτάθηκαν ως μάρτυρες από τον επιχειρηματία, επισημαίνοντας ότι είχαν πληροφορηθεί ότι του ζητούνταν λεφτά για να κλείσει η ποινική δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το πλέον εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι το επίμαχο email ουδέποτε προσκομίστηκε ενώπιον του εφέτη ανακριτή στην απολογία του Αντωνόπουλου ως μέλος της «Μαφίας των Φυλακών». Ερωτώμενος σχετικά ο τότε υπερασπιστής του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, επεσήμανε ότι δεν συνέταξε ο ίδιος το απολογητικό υπόμνημα του Αντωνόπουλου, καθώς εκείνες τις ημέρες ήταν άρρωστος.

Λυκουρέζος: «Τον είχα ενημερώσει για το θέμα της δικηγορικής αμοιβής»

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στον οποίον επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και εγγυοδοσία ύψους 50.000 ευρώ μετά την απολογία του στον ανακριτή Νικόπουλο, αρνήθηκε ότι ζήτησε 5.000.000 ή 2.000.000 ευρώ από την πλευρά Φλώρου προκειμένου να «κλείσει» η ποινική διαμάχη με τον Γιώργο Αντωνόπουλο. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ζήτησε 200.000 ευρώ από τον Ζαφειρόπουλο προκειμένου να καλυφτούν, όπως είπε, τα δικαστικά του έξοδα!

Μάλιστα, ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη αξίωση είχε ενημερώσει και τον Αντωνόπουλο σε μια συνάντηση στο «Φίλιον» όπου ο πρώην εντολέας του φέρεται να του απάντησε «χειρίσου το εν λευκώ». Ερωτώμενος σχετικά από τον εφέτη ειδικό ανακριτή ο κ. Λυκουρέζος είπε: «Εκτός από τις 200.000 ευρώ που αναφέρονται στο email ποτέ δεν ζητήθηκε άλλο χρηματικό ποσό, όπως αναφέρει ο Φλώρος στη δικογραφία…».
Στην εύλογη ερώτηση του ανακριτή γιατί το ποσό για τα έξοδά του έπρεπε να τα καταβάλλει ο αντίδικος και όχι ο εντολέας του, δηλαδή ο Αντωνόπουλος, ο διακεκριμένος δικηγόρος απάντησε: «Ο Αντωνόπουλος μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να ζητηθεί από εκεί αμοιβή, ίσως ήταν λάθος μου, όμως τον είχα ενημερώσει όπως σας είπα ήδη στο «Φίλιον»…Το ποσό αφορούσε όλη την πορεία της υποθέσεως, αφορούσε την ήπια πολιτική αγωγή ή την μη πολιτική αγωγή, αφορούσε την επί τρία χρόνια απασχόλησή μου για το διάστημα μετά την απόπειρα σε βάρος του Αντωνόπουλου και μετά…», είπε ενώ σε ερώτηση πώς θα δικαιολογούταν η είσπραξη του ποσού φορολογικά, επεσήμανε ότι «δεν το είχε σκεφτεί…».

Ζαφειρόπουλου

Κούγιας: «Ζήτησαν τεράστια ποσά εν αγνοία του Αντωνόπουλου»

ΖαφειρόπουλοςΗ «Μ» επικοινώνησε με τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για μια υπόθεση με δύο θύματα: «Το μεγαλύτερο θύμα είναι ο αείμνηστος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και το δεύτερο θύμα είναι ο εντολέας μου. Και οι δύο έπεσαν θύματα αδίστακτων κακοποιών οι οποίοι μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρήματα αφαίρεσαν τη ζωή του ενός και παραλίγο να αφαιρέσουν τη ζωή του άλλου.

Εξαιτίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του ο Γιώργος Αντωνόπουλος, επειδή δεν είχε σχέση με τα ποινικά δικαστήρια, αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών και απ’ ό,τι φαίνεται και από τη δικογραφία της «Μαφίας των Φυλακών» και από τη δικογραφία της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, εν αγνοία του ζητούσαν τεράστια οικονομικά ποσά από δικηγόρους. Αυτό μόλις το ανακάλυψε τους κατήργησε από δικηγόρους του και δήλωσε ρητώς ότι δεν θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή.

Το τεράστιο ερωτηματικό που ανακύπτει, βέβαια, είναι γιατί την ημέρα που επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αντωνόπουλου, ενώ γνώριζε η πλευρά Φλώρου ότι ο εντολέας μου δεν θα παρευρισκόταν ως πολιτικώς ενάγων, αντί να κάνει τη δίκη την ανέλαβε για τυπικούς λόγους. Μετά την αναβολή σημειώθηκε η δολοφονία Αντωνόπουλου. Προσωπικά πιθανολογώ ποια είναι η απάντηση στο συγκεκριμένο καίριο ερώτημα, αλλά δεν επιθυμώ να την αποκαλύψω προς το παρόν».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Τοπαλούδη: Εκβιαστές παραμόρφωσαν το πρόσωπο της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα

Φρόσω Κυριάκου για το τροχαίο με τον Παντελίδη: Ήθελαν να με κάνουν από θύμα, θύτη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας