20:38 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου εγκλωβισμένος στην πιο σοβαρή εσωτερική κρίση

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου εγκλωβισμένος  στην πιο σοβαρή εσωτερική κρίση

Πρωτοφανής κρίση στο Ισραήλ, με αφορμή την απόφαση του Νετανιάχου να περιορίσει την ισχύ του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του καταψηφίστηκε, αλλά το Ισραήλ βράζει εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, μαζικών διαδηλώσεων και γενικής απεργίας. Πάντως, ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου προεξοφλεί «πάγωμα» της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Υπό το βάρος των ιστορικών διαδηλώσεων η ισραηλινή κυβέρνηση έχει βυθιστεί στο χάος και o Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εγκλωβισμένος στην πιο σοβαρή εσωτερική κρίση.

Bάζει προσωρινό φρένο στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί αλλά οι διαδηλωτές τον καλούν να την αποσύρει οριστικά, γιατί, όπως λένε, έχει σκοπό να τον προστατεύσει από τα σκάνδαλα διαφθοράς και απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι συγκρίσεις με τον Ερντογάν και τον Πούτιν κυριαρχούν στα πλακάτ.

Ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος, Μπεν Γκβιρ, που φέρεται να απειλούσε τον Νετανιάχου με κατάρρευση της κυβέρνησης, συμφώνησε στην αναστολή της διαδικασίας μόνο μέχρι να περάσει το εβραϊκό Πάσχα και με αντάλλαγμα να δημιουργηθεί εθνοφρουρά που θα υπάγεται στο υπουργείο του.

Μέσω τουίτερ ο Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποφύγουν τη βία, καθώς ετοιμάζονταν να βγουν στους δρόμους και οι υποστηρικτές του νόμου, που δίνει μεγαλύτερη εξουσία στους πολιτικούς έναντι των δικαστών.

Η κλιμάκωση ήρθε τη νύχτα, όταν ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος το Σάββατο είχε ζητήσει να παγώσει η δικαστική μεταρρύθμιση, γιατί η κατάσταση επηρεάζει τις δυνάμεις ασφαλείας και απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αμέσως οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την κατοικία του Νετανιάχου και τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία. Παρέλυσαν το αεροδρόμιο, λιμάνια, τράπεζες και νοσοκομεία, ενώ απήργησαν ακόμη και οι Ισραηλινοί διπλωμάτες ανά την υφήλιο.

Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου, Ισαάκ Χέρζογκ, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει στα συγκαλά του και να σταματήσει αμέσως τη νομοθετική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος ζητεί συμβιβασμό αλλά και ευρεία συναίνεση σε αλλαγές του δημοκρατικού συστήματος.

Και ενώ ο Νετανιάχου αναζητούσε λύση, επικρατούσε χάος στην αρμόδια επιτροπή της Κνεσέτ που συζητά το νομοσχέδιο με βουλευτές να φωνάζουν ότι είναι χειρότερο από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Στο “πάγωμα” του επίμαχου νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση προχωρά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη λαϊκή κατακραυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Νετανιάχου παίρνει πίσω το νομοσχέδιο για τη Δικαστική μεταρρύθμιση

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας