More

  Νέες διώξεις για το τραπεζικό σκάνδαλο του Τ.Τ.

  Αναλυτικά στοιχεία για τα τρία δανεια, συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ που δόθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε εταιρείες του επιχειρηματία, Παναγιώτη Ευθυμίου και αποτέλεσαν την “βάση” για την έκδοση και δεύτερου εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου του Τ.Τ., Άγγελου Φιλιππίδη περιγράφει στο πόρισμα -καταπέλτη που έχει συντάξει η εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου.

  Σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε η εισαγγελική λειτουργός στο πλαίσιο της έρευνάς της τα δάνεια αυτά δόθηκαν από 21-01-09 εώς 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.

  Πέραν του Άγγελου Φιλιππίδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 14 ακόμη άτομα, στελέχη της αρμόδιας επιτροπής και υποεπιτροπής δανειοδοτήσεων αλλά και συνεργάτες του Παναγιώτη Ευθυμίου. Ειδικότερα για απιστία από κοινού κατ΄εξακολούθηση κατηγορούνται οι:  Άγγελος Φιλιππίδης, Αντώνης Καμινάρης, Μάριος Βαρότσης, Γεώργιος Στάμου, Γεώργιος Μπρίταλος, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα.

  Επίσης κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου και οι: Μαγδαληνή Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Σοφία Τόλου και Ευάγγελος Αποστολάτος.

  Το πόρισμα-καταπέλτης της Π. Παπανδρέου

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου:

  – Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια , το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ.

  -Η ALMOND δυο δάνεια 18 και 48 εκατομμυρίων αντίστοιχα και η EKTASIS 51 εκατομ.

  Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εισαγγελέας: ” Οι δυο πρώτες εταιρίες ανήκαν κατά 100% σε Κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου, ενώ σύμφωνα με το πόρισμα πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου. Ο συγκεκριμένος ήταν δικαιούχος μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρίας EKTASIS.

  Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι “οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου”.

  Η ίδια υπογραμμίζει για τις εισηγήσεις της υπό επιτροπής ότι “δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής” . Τονίζει επίσης ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND “χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειζόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της”.

  Περαιτέρω, η εισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά πως “από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών”.

  Το κατηγορητήριο

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για στελέχη της τράπεζας αναφέρεται: “Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρία. Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της EKTASIS του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες. Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949 ευρώ” .

  Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι η εταιρία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκ. ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

  Για τα δάνεια στις τρεις εταιρίες , αφενός για τις δυο πρώτες αναφέρεται ότι δεν προσδιορίζεται ο λόγος χρηματοδότησης ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις λέει πως παρακολουθήθηκε από την τράπεζα η διάθεση των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν.

  Καταλήγοντας, για τα δάνεια του Τ.Τ. η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου υποστηρίζει οτι είναι “άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική γιατί τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδεις διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση”.

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια στα κόμματα της αντιπολίτευσης την Πέμπτη το πρωί

  Σε ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα και τις κινήσεις της κυβέρνησης, θα προχωρήσει από το πρωί της Πέμπτης, 29 Οκτωβρίου,...

  Ρόδος: Αδέλφια 15 και 13 ετών τα δύο θύματα του τραγικού δυστυχήματος!

  Αδέλφια ηλικίας 15 και 13 χρονών (αγόρι και κορίτσι), είναι τα δύο θύματα του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή...

  Θερίζει ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο.

  Θερίζει ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο και το lockdown πλανάται σαν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από όλες τις χώρες παγκοσμίως. Τις τελευταίες μέρες...

  Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Πέτρος Κουναλάκης

  Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η «ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα και οι θεωρητικές αναζητήσεις». Ανακοίνωση για τον...

  ΑΔ. Γεωργιάδης: «Η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας»

  «Η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας», σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...