7:48 Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία, με φόντο την Navtex που εκδόθηκε από την Ελλάδα

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία, με φόντο την Navtex που εκδόθηκε από την Ελλάδα

O στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η Αθήνα με την νέα Navtex  σε περιοχή εντός της ΑΟΖ της Λιβύης παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας βασιζόμενη στις «πλάτες» μεγάλων δυνάμεων.

Ενώ είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της Αθήνας είναι επιθετική απέναντι στην Άγκυρα. Προέτρεψε μάλιστα «ΗΠΑ και Γαλλία να μην… κακομαθαίνουν την Ελλάδα και να τη συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία».

«Τα αντίθετα βήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα από την Τουρκία. Δίνουμε απάντηση σε αυτά. Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί και κατηγορίες εναντίον μας. Όταν υπάρχουν παραβιάσεις συνόρων, όταν υπάρχει προπαγάνδα και ενέργειες κατά της Τουρκίας τότε η Τουρκία δεν παραμένει αδρανής. Στο τέλος δεν κερδίζει από αυτό η Ελλάδα» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα φαίνεται να ενοχλείται από τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα καθώς ακόμη δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, κατέφυγε σε νέες απειλές ενώ ενοχλημένος από την εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδας, δήλωσε ότι η χώρα μας «με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και την σταθερότητα».

«Με έναν ανεξήγητο τρόπο, οι Έλληνες γείτονες μας, κυρίως συγκεκριμένοι πολιτικοί κι αυτό πρέπει να το τονίσω, με έναν πόθο για εξοπλιστικά προγράμματα προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να πλήξουν την ειρήνη και την σταθερότητα μεταξύ των δυο χωρών. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια της Κρήτης

NAVTEX: Διευρύνεται το πεδίο των σεισμικών ερευνών για το φυσικό αέριο μετά από συνεννόηση Ελλάδας και Μάλτας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας