21:43 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Νέες Ταυτότητες: Στη Βουλή η αποκάλυψη της «Μ» για Toppan, Ηλία Σαμαρά και τα σκοτεινά σημεία

Νέες Ταυτότητες: Στη Βουλή η αποκάλυψη της «Μ» για  Toppan, Ηλία Σαμαρά και τα σκοτεινά σημεία

Στη Βουλή, μέσω ερώτησης, έφτασε η αποκάλυψη της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» σχετικά με το θέμα των νέων ταυτοτήτων και το οικονομικό παρασκήνιο των συμβάσεων με την εταιρία Toppan. Ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Χάρης Κατσιβαρδάς, με ερώτηση που έστειλε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητεί να πληροφορηθεί σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδος που αποκάλυψε ότι η επίμαχη σύμβαση δεν πέρασε από το μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά δόθηκε ως απευθείας ανάθεση στην εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Ηλίας Σαμαράς η οποία ως γνωστόν εκδίδει και τα διαβατήρια που είναι τα τρίτα πιο ακριβά στην Ευρώπη.

Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Κατσιβαρδά

ταυτότητες

ταυτότητες

Χοντρά παιχνίδια με τις νέες ταυτότητες!

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο. Σκάνδαλο που η κυβέρνηση θέλησε να αποκρύψει αφενός στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης στις γραφικότητες περί «χαράγματος» και αντιχρίστου, αφετέρου απαντώντας με ψεύδη και ανακρίβειες στις ερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Του Ειδικού Συνεργάτη


Ο «εθνικός προμηθευτής» εγγράφων Ηλίας Σαμαράς, η ακύρωση του διαγωνισμού και η πλάγια λύση της επέκτασης σύμβασης των διαβατηρίων που οδήγησε σε απευθείας ανάθεση των 100 εκ. Ευρώ. Τα ψέματα του Κατσαφάδου στη Βουλή και η αμαρτωλή IDEMIA


Αυτό που πρέπει να διερευνήσουν πρωτίστως τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν είναι το εάν τα νέα έγγραφα που θα αρχίσουν να εκδίδονται στις 25 Σεπτεμβρίου θα περιέχουν δεδομένα που προσβάλλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, αλλά το πώς το έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων δόθηκε «κρυφά» και με απευθείας ανάθεση στην ιαπωνική Toppan Printing που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας Ηλίας Σαμαράς, ο «εθνικός προμηθευτής» που από το 2004 έχει αναλάβει αδιάλειπτα την έκδοση των ελληνικών διαβατηρίων. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι στο τέλος Ιουλίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος επιχείρησε με ψεύδη να παραπλανήσει τη Βουλή για να αποκρύψει ότι το έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων δόθηκε στον επιχειρηματία Ηλία Σαμαρά με απευθείας ανάθεση. Ακόμη, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει τον ρόλο της ελληνικής TG Printing Services στην υπόθεση των ταυτοτήτων, αλλά και τον φερόμενο ρόλο της αμερικανογαλλικής IDEMIA στην όλη υπόθεση.

ταυτότητες

Εξαπάτηση του Κοινοβουλίου

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος εμφανίσθηκε στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις νέες ταυτότητες που είχαν καταθέσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο βουλευτής των Σπαρτιατών Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και οι βουλευτές της Νίκης Γεώργιος Αποστολάκης και Κομνηνός Δελβερούδης. Οι ερωτήσεις των βουλευτών εστίαζαν στον τρόπο που ανατέθηκε το έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, στην τεχνολογία που ενσωματώνουν οι νέες κάρτες, αλλά και στα στοιχεία που θα εμπεριέχονται σε αυτές. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής στις πρωτολογίες αλλά και στις δευτερολογίες τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν επίμονα ερωτήματα στον Κώστα Κατσαφάδο για το «ποιος πήρε το έργο, αν το πήρε με διαγωνισμό που ματαιώθηκε, αν είναι προέκταση κάποιας άλλης σύμβασης και ποιο είναι το πρόσωπο». Σε αυτή την πίεση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε με μια σειρά από ψεύδη και ανακρίβειες. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Νομίζω ότι στο μόνο που θα έπρεπε να δώσουμε μια διευκρίνιση είναι σε αυτό που είπε ο πρώτος συνάδελφος που μίλησε, σε σχέση με τον διαγωνισμό. Δεν ματαιώθηκε, απλά ‘‘πάγωσε’’ για ένα χρονικό διάστημα για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και συνέχισε ο ίδιος διαγωνισμός. Δεν βγήκε καινούργιος διαγωνισμός. Για το ποσό του διαγωνισμού είσθε ενήμεροι. Όλοι γνωρίζουν το ποσό το οποίο έχει βεβαιωθεί για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Για τη διαδικασία του απορρήτου, όπως καταλαβαίνετε, σας ξαναείπα, ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι πρώτη φορά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τέτοιου τύπου δημόσια έγγραφα τα οποία έχουν προσωπικά δεδομένα, είναι μια πάγια τακτική.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω γι’ αυτό το κομμάτι και να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι πέρασε από έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός και απεφάνθη ότι είναι καθ’ όλα νόμιμος και γι’ αυτό συνεχίζει».

Οι αναφορές του κ. Κατσαφάδου συνιστούν ψεύδη. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και από τα στοιχεία που συνέλεξε προέκυψαν τα εξής:

1. Ο διαγωνισμός που σχετιζόταν με τη διαδικασία ανάθεσης της προμήθειας «Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας» (ΟΠΣΕΑ) ματαιώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και δεν «πάγωσε» όπως υποστήριξε στη Βουλή ο κ. Κατσαφάδος. Η ματαίωση της διαδικασίας έγινε στο σύνολό της, με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση και χωρίς υποχρέωση καταβολής αμοιβής ή αποζημίωσης στους συμμετέχοντες, όπως ρητά αναφερόταν και στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει την 1η Σεπτεμβρίου 2022 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
2. Ο «συγκεκριμένος διαγωνισμός» που αφορά τις νέες ταυτότητες που θα αρχίσουν να εκδίδονται στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 δεν πέρασε ποτέ από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν χαρακτηρίσθηκε ποτέ καθ’ όλα νόμιμος. Αφενός διότι δεν υπήρξε διαγωνισμός, αλλά απευθείας ανάθεση στην Toppan Printing. Αφετέρου, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει συνολικά μόνο μία γνώμη για το Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (τον Μάιο του 2020) και αφορούσε τον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ που ματαιώθηκε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ρωτήθηκε ποτέ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την απόρρητη σύμβαση που δόθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία που εκπροσωπεί ο Ηλίας Σαμαράς.

ταυτότητες

Πώς έγινε η απευθείας ανάθεση

Η απευθείας ανάθεση για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων στην Toppan Printing και στον Ηλία Σαμαρά αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ένα μήνα μετά την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια του «Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας» (ΟΠΣΕΑ), τον οποίο «έτρεχε» ο τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας , ο οποίος καρατομήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λόγω των σχέσεών του με το παρακράτος των υποκλοπών και ειδικά με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο.

Στη θέση του παραιτηθέντος κ. Τσουβάλα ανέλαβε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποίος ήταν και αυτός που δρομολόγησε την απευθείας ανάθεση για τις νέες ταυτότητες στον Σαμαρά, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Ωστόσο «επισήμως» η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αποφασίσθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά με την 8200/0-109568 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη που εκδόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2023.

Πώς μεθοδεύθηκε το όλο έργο; Μέσω της επέκτασης της σύμβασης έκδοσης διαβατηρίων, που είχε υπογράψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την Toppan Printing.

Αλλά και εδώ υπάρχει παρασκήνιο. Η επέκταση της σύμβασης έκδοσης διαβατηρίων που συνομολογήθηκε με την πλευρά Σαμαρά τον Οκτώβριο του 2022 ήταν αρχικά ύψους 60 εκατ. ευρώ. Στους μήνες ωστόσο που μεσολάβησαν το συνολικό ύψος της σύμβασης ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Το γιατί το γνωρίζουν μόνον οι αντισυμβαλλόμενοι.

Κατά μία εκδοχή αυτό το πρόσθετο κόστος σχετίζεται με την απόκτηση εξοπλισμού εγγραφής και ανάγνωσης των νέων ταυτοτήτων που θα φέρουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (Machine Readable Zone) και τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτός ο εξοπλισμός θα αποκτηθεί από την αμερικανικών συμφερόντων γαλλική εταιρεία IDEMIA και όχι από την Toppan Printing.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αυτή τη μεθόδευση προέβη σε απευθείας ανάθεση άνω των 100 εκατ. ευρώ, παρατείνοντας μια υπάρχουσα σύμβαση έκδοσης διαβατηρίων που «φυτοζωεί» με συνεχείς παρατάσεις, αφού η αρχική σύμβαση έχει προ πολλού εκπνεύσει. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση μετέβαλε το αντικείμενο της σύμβασης έκδοσης διαβατηρίων, ώστε να περιλαμβάνει και ταυτότητες, και έτσι ξεπέρασε τον σκόπελο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπέρ του Ηλία Σαμαρά και της Toppan Printing καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας και κάθε κανόνα περί ανταγωνισμού. Και όλα αυτά με μια απόρρητη σύμβαση που έχει αποκρυφθεί και από την ίδια τη Βουλή.

Η TG Printing Services

Τον εξοπλισμό για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων τον προμηθεύει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η TG Printing Services, η ελληνική εταιρεία του Ηλία Σαμαρά. Πρόεδρος και CEO της TG Printing Services είναι η Βασιλική Λαμπροπούλου, η οποία «στα χαρτιά» είναι η υπεύθυνη για να προμηθεύσει την Ελληνική Αστυνομία με τα μηχανήματα έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων. Αυτά τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν αρχικά σε 367 σημεία έκδοσης, ενώ θα τοποθετηθούν και σε 60 φορητά κλιμάκια. Λέμε «στα χαρτιά» διότι όσοι δημοσιογράφοι έχουν καλέσει την κ. Λαμπροπούλου προκειμένου να τους δώσει πληροφορίες για τη σύμβαση των νέων ταυτοτήτων, για τα τεχνικά δεδομένα τους αλλά και για τον ρόλο της IDEMIA στο project, η επικεφαλής της TG Printing Services τους ενημερώνει πως μόνον ο κ. Σαμαράς μπορεί να απαντήσει στα σχετικά θέματα.

Και ο ρόλος της IDEMIA είναι άξιος προς διερεύνηση, διότι η αμερικανικών συμφερόντων τεχνολογική εταιρεία με έδρα τη Γαλλία, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς στον κλάδο της ψηφιακής ταυτοποίησης, κρυπτογράφησης και ασφαλείας, είχε «κατέβει» στον προηγούμενο διαγωνισμό για το Νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας που ακυρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022, υποβοηθούμενη από πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τα οποία εν συνεχεία απομακρύνθηκαν.

Συγκεκριμένα, η ανάδειξη της IDEMIA ως αναδόχου του έργου των ταυτοτήτων είχε μεθοδευθεί μέσω της προσθήκης συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών που οδηγούσαν εκτός διεκδίκησης του διαγωνισμού τις περισσότερες ανταγωνίστριες εταιρείες. Όμως, μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτή η μεθόδευση απέτυχε. Ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ιζαμπέλ Λoζόν (Isabelle Lauzon), της Καναδής manager που κατέχει τη θέση της Senior Vice President στην IDEMIA, με τους Έλληνες συνεργάτες της, από την οποία προέκυπτε όλος ο σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν της εμπλοκής της IDEMIA, η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί για το συνολικό κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και για τα οικονομικά της νέας σύμβασης. Το γεγονός ότι κάθε νέα ταυτότητα θα εκδίδεται με κόστος 10 ευρώ, που θα πληρώνεται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, συνεπάγεται πως μεσοπρόθεσμα οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν με 100 εκατ. ευρώ γι’ αυτά τα νέα έγγραφα. Ποσό που θα επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνει σαφές το πραγματικό κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας και ποιο είναι το καθαρό κέρδος της Toppan ανά ταυτότητα. Μόνο τότε θα απομακρυνθούν οι υποψίες και οι καταγγελίες που μιλούν για σκάνδαλο υπερτιμολόγησης που κρύβει μαύρο χρήμα. Αυτές οι καταγγελίες εν πολλοίς βασίζονται στο «κακό παρελθόν» της Toppan Printing, η οποία προμηθεύει το ελληνικό Δημόσιο με τα τρίτα ακριβότερα σε έκδοση διαβατήρια στην ΕΕ. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα η έκδοση διαβατηρίου κοστίζει 84,40 ευρώ, όταν στην Ισπανία κοστίζει 30 ευρώ!

Τον Φεβρουάριο του 2024 θα ξέρουμε πόσο επικερδής ήταν η απόρρητη σύμβαση για τις νέες ταυτότητες για την Toppan και την TG Printing Services του Ηλία Σαμαρά. Τότε θα δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της TG Printing για τη χρήση 1/4/2022 έως 31/3/2023 και θα καταδειχθεί το πόσο καλά τα κατάφερε η επιχείρηση που στο διάστημα 1/4/2021 έως 31/3/2022 είχε κύκλο εργασιών 145.901 ευρώ και ζημίες 76.031 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αδιόρθωτος …Μιλτιάδης σε νέα λεκτικά εγκλήματα

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής μεθόδευση στη ΔΕΘ, Παρασκευή η ομιλία Ανδρουλάκη

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας