6:11 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει…» λένε γιατροί στην "ΜΠΑΜ"

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει…» λένε γιατροί στην "ΜΠΑΜ"

Γιατροί από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα άτυχα παιδάκια  στην Πάτρα μιλούν στην «Μ» επισημαίνοντας ότι απαιτείται πλέον σχολαστική διερεύνηση της υπόθεσης!

Αποστολή Πάτρα: Νίκος Νικολετάκης

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τις περιόδους νοσηλείας και τις συνθήκες θανάτου των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Γιατροί από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα άτυχα αγγελούδια, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» κάνουν λόγο για πολύ περίεργους θανάτους οι οποίοι χρήζουν σχολαστική διερεύνηση. Ειδικότερα όταν έγινε γνωστό ότι και το τρίτο παιδί της οικογένειας, η 9χρονη Τζωρτζίνα, παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι «κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει».

«Ενημερώσαμε»
«Το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό είναι ότι κάτι γίνεται. Σκέφτηκα μήπως του δίνουν κάτι, γι’ αυτό και ενημερώσαμε τη μονάδα που μεταφέρθηκε στην Αθήνα και τους είπαμε να κάνουν τοξικολογική εξέταση. Δεν ήταν φυσιολογικό…» σημειώνει στην «Μ» γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο».

 

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η στάση της μητέρας του 9χρονου κοριτσιού, Ρούλας Πισπιρίγκου, όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την πρώτη ανακοπή και ενώ οι εξετάσεις της ήταν αρνητικές. «Όταν έπαθε την πρώτη ανακοπή το κοριτσάκι, το Σάββατο 11 Απριλίου 2021, η αντίδραση της μητέρας της ήταν αργοπορημένη και υποτονική. Αρχικά, χτύπησε μόνο το κουδούνι για να έλθει η νοσοκόμα, όπως χτυπούν για να ζητήσουν απλά πράγματα, όπως αλλαγή ορού ή νέα σεντόνια.

Με το που έφτασε η νοσοκόμα στο δωμάτιό της, η μητέρα βγήκε και χτύπησε την πόρτα των γιατρών, λέγοντας «ελάτε να δείτε τι κάνει η Τζωρτζίνα». Το είπε μάλιστα με μια ηρεμία που δεν θεωρείται φυσιολογική, δεδομένου ότι είχε δει νεκρό και το δεύτερο παιδί της από ανακοπή πριν από μερικές μέρες», αναφέρει γιατρός του νοσοκομείου και περιγράφει. «Η νοσοκόμα που πήγε στο δωμάτιο αντίκρισε την 9χρονη μελανιασμένη και άρχιζε να φωνάζει έντρομη. Όταν μπήκαν στο δωμάτιο οι γιατροί, το παιδί ήταν πρακτικά νεκρό. Δεν είχε σφίξη. Είχε μυδρίαση, ο εγκέφαλος ήταν νεκρός».

 

 

Όπως μας εξηγεί, ο λόγος που έγινε ανάνηψη επί 45 ολόκληρα λεπτά, πράγμα που δεν γίνεται συνήθως, ήταν λόγω της ιστορίας αυτών των παιδιών. «Είχαν χαθεί άλλα δύο και ήταν το τελευταίο της οικογένειας. Ο εμπειρότατος αναισθησιολόγος που έκανε την ανάνηψη το είχε βάλει πείσμα! Έλεγε ‘‘δεν θα σε αφήσω να φύγεις’’».
Η καρδιά του παιδιού ανταποκρίθηκε. Δεν φαίνεται να υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα αν μετά από ανοξία η καρδιά «παίρνει μπροστά» (σ.σ.: Η ανοξία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα ή ο εγκέφαλος ενός ατόμου σταματά να παίρνει οξυγόνο και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής, ακόμα και απειλητική για τη ζωή).

Η 9χρονη Τζωρτζίνα που χάθηκε τόσο πρόωρα

Γιατρός: “Όταν κάποιος έχει καρδιολογικό πρόβλημα και η καρδιά σταματάει, είναι και αυτή που «δεν θα πάρει εύκολα». Η καρδιά της Τζωρτζίνας όμως λειτούργησε «ανεξάρτητα από το τι είχε δημιουργηθεί στον εγκέφαλο από την ανοξία. Δεν είχε κανένα πρόβλημα το κορίτσι. Είχαν γίνει όλες οι εξετάσεις, την παρακολουθούσαμε». Όπως πρόσθεσε, η μητέρα τους είχε πει ότι η Τζωρτζίνα είχε κάνει ένα επεισόδιο σπασμών, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις «ούτε εμφάνισε κάτι κατά τη νοσηλεία της σε εμάς. Καρδιολογικά η κατάσταση της ήταν εξαιρετική. Η ακτινογραφία θώρακος ήταν καθαρή, ο υπέρηχος κοιλίας επίσης καλός. Εργαστηριακά δεν είχαμε ποτέ κάποιο πρόβλημα. Είναι λίγο περίεργη ιστορία, δεν είθισται να σου κάνει ανακοπή ένα παιδί έτσι στα καλά καθούμενα…» τόνισε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Τι λέει η ιατροδικαστής που εξέτασε τη Μαλένα – Π. Κουσουλός : “Θλίβομαι – Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις της” (βίντεο)

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις – Τι δείχνουν οι πρώτες τοξικολογικές (βίντεο)

 


Σύνδρομα
Στην ερώτησή μας αν υπάρχει περίπτωση ένα παιδί που δεν παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα να πεθάνει ξαφνικά από καρδιά, απάντησε πως: «Υπάρχουν κάποια περίεργα σύνδρομα, τα οποία από ό,τι γνωρίζω έχουν ελεγχθεί στο ‘‘Ωνάσειο’’ γονιδιακά και ο έλεγχος ήταν αρνητικός. Αυτά είναι τα γνωστά σύνδρομα, τώρα αν υπάρχει κάτι άγνωστο σε όλο τον κόσμο θα το ανακαλύψουμε εμείς; Δεν είναι και το πιο σύνηθες πράγμα. Είναι σαν να έχετε πιάσει το ‘‘Τζόκερ’’ τρεις φορές! Αλλά ακόμη και γονιδιακά να ήταν τα περιστατικά, θα συνέβαιναν στην ίδια πάνω – κάτω ηλικία των παιδιών.

 

Στην περίπτωση της οικογένειας Δασκαλάκη, το κοριτσάκι ήταν 6 μηνών, το άλλο ή τριάμισι ετών και η μεγάλη εννέα χρόνων. Δεν ήταν καν στο ίδιο ηλικιακό φάσμα για να πούμε ότι είναι κάτι γονιδιακό. Ιατρικά δεν στέκει. Τα σύνδρομα ακολουθούν συνήθως τον ίδιο δρόμο. Δεν πεθαίνει κανένα οποτεδήποτε».
Όπως μάλιστα μας είπε ο γιατρός, η μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου, ζήτησε να είναι μόνη με την Τζωρτζίνα σε δωμάτιο λέγοντας ότι είναι έγκυος. Όμως θα την έβαζαν σε μονόκλινο έτσι κι αλλιώς: «Ήταν μία ταλαιπωρημένη οικογένεια, οι ερωτήσεις που θα τους έκαναν μπορεί να τους έφερναν σε δύσκολη θέση».

 

Οι γιατροί δήλωσαν ότι αυτά που αναφέρουν για τη στάση της μητέρας θα τα καταθέσουν στην Αστυνομία. «Πιστεύω ότι όσο βγαίνει η οικογένεια στις τηλεοράσεις και δίνει συνεντεύξεις εκτίθεται. Κάνουν λάθη γιατί πέφτουν σε αντιφάσεις. Ίσως αυτό βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης», τόνισε γιατρός από το «Καραμανδάνειο».

«Κρίσιμη καθυστέρηση»
Για καθυστέρηση από πλευράς της μητέρας να ειδοποιήσει για την ανακοπή την οποία υπέστη η μικρή Μαλένα, το πρώτο κορίτσι της οικογένειας που «έσβησε» τον Απρίλιο του 2019, κάνουν λόγο γιατροί από το Νοσοκομείο «Ελπίς» στην Αθήνα. Όπως λένε, η μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου, καθυστέρησε αρκετά λεπτά να ενημερώσει τους γιατρούς για την καρδιακή ανακοπή, καθώς όταν έφθασαν οι γιατροί το σώμα του παιδιού ήταν ήδη μελανιασμένο. Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς των παιδιών είχαν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο της Μαλένας σε ηλικία 3,5 ετών, η οποία, ωστόσο, μπήκε στο αρχείο, καθώς δεν θεωρήθηκε ότι έγινε κάποιο ιατρικό λάθος και δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του συμβάντος από γιατρούς και νοσηλευτές.

 

 

Άννα Μαστοράκου – Α’ αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

«Αναπάντητα
ερωτηματικά»

Άννα Μαστοράκου – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

«Υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τον θάνατο των παιδιών, ειδικά όσον αφορά την Τζωρτζίνα, που είχε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία της Πάτρας και της Αθήνας. Όλα τα συμβάντα συνέβησαν τη στιγμή που η Τζωρτζίνα δεν παρακολουθούνταν μέσα από τα καταγραφικά συστήματα και γι’ αυτό ζητήθηκε από τη μητέρα να τραβήξει βίντεο με τη συμπεριφορά του παιδιού όσο βρισκόταν μόνη με την 9χρονη στο μονόκλινο δωμάτιο, ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν οι γιατροί άποψη για το τι συνέβαινε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας