Νεκρή φάλαινα με 100 κιλά σκουπίδια στο στομάχι της

Νεκρή φάλαινα με 100 κιλά σκουπίδια στο στομάχι της

Νεκρή ξεβράστηκε μια φάλαινα φυσητήρας στη νήσο Χάρις στη Σκωτία και είχε μέσα στο στομάχι της “μια μπάλα απορριμμάτων” βάρους 100 κιλών.

Όπως αναφέρει το BBC στην ιστοσελίδα του, στη νεκρή φάλαινα βρέθηκαν δίχτυα ψαρέματος, σκοινί, κορδέλα περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες και πλαστικά ποτήρια με τη μορφή κουβαριού.

Οι επιστήμονες δεν βρίσκονται ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν αν η νεκρή φάλαινα πέθανε από αυτά τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο στομάχι της. Ντόπιοι όμως που βρήκαν το πτώμα της στην ακτή Σίλεμποστ την Πέμπτη, υποστήριξαν ότι το συμβάν υπογραμμίζει το ευρύτερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Έκθεση για τα δάνεια Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής

Μέλη της ΜΚΟ, Scottish Marine Animal Stranding Scheme (Smass), μιας οργάνωσης που ερευνά τους θανάτους δελφινιών και φαλαινών, πραγματοποίησαν νεκροτομή στη φάλαινα για να διακριβώσουν τα αίτια του θανάτου της. Τα αντικείμενα αυτά πιστεύεται ότι προήλθαν τόσο από την βιομηχανία αλιείας όσο και από την χερσαία οικονομική δραστηριότητα. Η ακτοφυλακή και εργαζόμενοι στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Εβρίδων βοήθησαν να εξεταστεί η νεκρή φάλαινα το Σάββατο αλλά και άνοιξαν έναν γιγαντιαίο λάκκο στην παράλια για να ενταφιάσουν το ζώο.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα ποσοστά των φαλαινών και δελφινιών που ξεβράζονται στις ακτές της Σκωτίας γνωρίζουν αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2009 είχαν καταγραφεί 204 τέτοια περιστατικά, ενώ το 2018 περισσότερα από 930.

Φάλαινα φυσητήρας

Η φάλαινα φυσητήρας έχει μια γκρι απόχρωση σε όλο της το σώμα. Το κεφάλι της είναι στρογγυλό, με το στόμα της να βρίσκεται κάτω από τη μέση του κεφαλιού. Μετά το κεφάλι της, το σώμα της είναι ρυτιδωμένο, έως λίγο πριν την ουρά της. Η ουρά της είναι κάπως χοντρή, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο σώμα της. Τα πτερύγιά της βρίσκονται αρκετά μπροστά, και είναι σχετικά μικρά σε σχέση με το πελώριο σώμα της.

 

Σχόλια