13:52 Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Νεκρός ο ηγέτης της τζιχαντιστικής νιγηριανής οργάνωσης Iswap

Νεκρός ο ηγέτης της τζιχαντιστικής νιγηριανής οργάνωσης Iswap

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής νιγηριανής οργάνωσης Iswap, που είχε δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, είναι νεκρός, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Λάκι Ιράμπορ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Νιγηρίας.

Το Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Αφρικής (Iswap) δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω, μετά βεβαιότητας, ότι ο Μπαρνάουι είναι νεκρός”, είπε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ιράμπορ. Δεν διευκρίνισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο ηγέτης των τζιχαντιστών, ο θάνατος του οποίου έχει ανακοινωθεί και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το Iswap, που αναγνωρίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος ως συνεργαζόμενη οργάνωση, προήλθε από τη διάσπαση, το 2016, της Μπόκο Χαράμ, της άλλης, μεγάλης εξτρεμιστικής οργάνωσης που δρα στη Νιγηρία. Κατηγορώντας την Μπόκο Χαράμ για εκτελέσεις μουσουλμάνων αμάχων και αφού ενίσχυσε τις δυνάμεις του, το Iswap μετατράπηκε στην κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση της βορειοανατολικής Νιγηρίας, πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις του εναντίον του στρατού της χώρας.

Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, σκοτώθηκε πριν από μερικούς μήνες, σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων. Μετά τον θάνατό του Σεκάου, ο Άμπου Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι εδραίωσε τον έλεγχό του στη βορειοανατολική Νιγηρία και στην περιοχή της λίμνης Τσαντ όπου πάντως συνεχίζονται οι συγκρούσεις με μαχητές πιστούς στην Μπόκο Χαράμ.

Από το 2009, όταν άρχισε τη δράση της η Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχουν σκοτωθεί περίπου 36.000 άνθρωποι και οι εκτοπισμένοι αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμη 

Μακρόν: Σκοτώθηκε ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Μεγάλη Σαχάρα

Νιγηρία: Νεκρός ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας