20:06 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητά η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητά  η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας  από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου τοπικού κοινοβουλίου, η οποία αρχίζει εντός του ερχόμενου έτους.

“Το δημοψήφισμα για μια σειρά από λόγους θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου κοινοβουλίου”, δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014, το 55% των Σκωτσέζων ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία έναντι ποσοστού 45% που ψήφισε υπέρ αλλά το Brexit και ο χειρισμός από την βρετανική κυβέρνηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχουν ενισχύσει το ποσοστό των Σκωτσέζων που υποστηρίζουν τώρα την ανεξαρτησία.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν έδειξαν το ποσοστό υποστήριξης της ανεξαρτησίας να κυμαίνεται από 51-59%.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το δημοψήφισμα του 2014 ήταν αποφασιστικής σημασίας και το είχε χαρακτηρίσει ως γεγονός που συμβαίνει μία φορά μόνο σε κάθε γενιά και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Η κυβέρνησή του έχει πει παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθεί άλλο δημοψήφισμα στο προσεχές μέλλον.

Ωστόσο αν η Στέρτζον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας κερδίσουν τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου στην Σκωτία, ο Τζόνσον θα πρέπει  να αρνηθεί ένα δημοψήφισμα και με αυτόν τον τρόπο να επιτρέψει να συνεχίσει να σιγοβράζει η δυσαρέσκεια των Σκωτσέζων ή σε αντίθεση περίπτωση να το επιτρέψει διατρέχοντας τον κίνδυνο να διαλυθεί το Ηνωμένο Βασίλειο που τώρα αποτελείται από την Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Διαβάστε επίσης 

Σεισμός στην Τουρκία- Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας