More

  Νέο Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2019 σχεδιάζει η κυβέρνηση

  Τις διαδικασίες για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για τα έτη 2016-2019 κινεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Με εγκύκλιο που εξέδωσε, ο Δημήτρης Μάρδας δίνει εντολή στους φορείς του δημοσίου να οργανώσουν τις ανάγκες τους και να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους με βάση το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019, το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές.
  Με βάση τις οδηγίες που έδωσε ο κύριος Μάρδας στους κρατικούς φορείς, θα πρέπει να ενσωματώσουν στις δράσεις τους και όλα όσα περιλαμβανονται στις προγραμματικές θέσεις που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση, ανατρέποντας τις μνημονιακές δεσμευσεις χωρίς να έχει προηγηθεί άλλη συζήτηση  με τους δανειστές, αλλά χωρίς να ανατρέπεται και ο τρέχων προϋπολογισμός για το 2015.

  Τι προβλέπει η εγκύκλιος

  Η εγκύκλιος Μάρδα έχει έναν πίνακα των συνολικών κρατικών δαπανών, όπως αυτοί αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλες οι επιπλέον δαπάνες που θα μπαίνουν στον κάθε πίνακα από τους φορείς, θα πρέπει να οδηγούν στο ίδιο άθροισμα δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουν να βρουν οι ίδιοι και ποιες δαπάνες θα κόψουν, για να βγαίνει ίδιος ο λογαριασμός, παρά τα νέα μέτρα.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι νέες δράσεις/πολιτικές χωρίζονται σε:

  –  Μόνιμες. Μόνιμη παρέμβαση είναι εκείνη που η εφαρμογή της έχει μόνιμη διαχρονικά επίδραση σε συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης ή εσόδου.

  –  Έκτακτες. Έκτακτη παρέμβαση είναι εκείνη που επιδρά σε κάποιο στοιχείο των εσόδων – εξόδων μόνο σε συγκεκριμένο έτος(ή έτη).

  Ως παράδειγμα της ορθής συμπλήρωσης του επίμαχου Πίνακα αναφέρεται, δε, το κόστος της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού!

  Από εκεί και πέρα, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ανά στήλη τα εξής στοιχεία:

  – τη νέα δράση / πολιτική που έχει αποφασισθεί να δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  (ή μπορεί να πρόκειται και για αναστολή/ ακύρωση ήδη θεσμοθετημένης δράσης / παρέμβασης).

  – τον υποτομέα που αναμένεται να επηρεασθεί από τη δράση – οι επιλογές είναι οι εξής: Υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία (ΠΕΔΥ), επαναταξινομημένες ΔΕΚΟ, λοιπά νομικά πρόσωπα.

  –  το συγκεκριμένο φορέα που επηρεάζεται από τη δράση (πχ. ΟΓΑ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Αττικό Μετρό, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δήμος Αθηναίων, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός κλπ).

  – την κατηγορία εσόδων ή δαπανών αντίστοιχα, που επηρεάζεται από τη νέα πολιτική (πχ φορολογικά έσοδα, ίδια έσοδα ΟΤΑ, πωλήσεις, παροχές τρίτων, λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες μισθοδοσίας, επενδυτικές δαπάνες κ.λπ.).

  – το μέρος του προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί την εν λόγω δράση ή όπου αναμένεται το πρόσθετο έσοδο : τακτικός προϋπολογισμός ή Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

  – το κόστος / η απόδοση της δράσης σε ευρώ ανά έτος του ΜΠΔΣ (2015-2019).

  – την εκτιμώμενη από το Υπουργείο ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της περιγραφόμενης δράσης.

  – τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της δράσης (πχ. έκδοση υπουργικής απόφασης ή ΚΥΑ, νομοθετική ρύθμιση, ΠΔ, εγκύκλιος).

  – τον τρόπο υπολογισμού του κόστους / απόδοσης της δράσης και οι αντίστοιχες υποθέσεις εργασίας που έχουν γίνει από το Υπουργείο.

  – παρατηρήσεις που συμβάλλουν στην εξειδίκευση της νέας πολιτικής, και οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό για την καλλίτερη κατανόηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών ανά υπουργείο ή φορέα.

  Σημειωτέον, ότι τα στοιχεία αυτά για το νέο Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να υποβληθούν στο ΓΛΚ το αργότερο ως το τέλος του μήνα, δηλαδή πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε “πολιτικό γραφείο” στην Φλόριντα

  Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε χθες Δευτέρα γραφείο στη Φλόριντα το οποίο θα διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις του ως πρώην προέδρου και θα προωθεί την πολιτική...

  Εξαδάκτυλος: Τρομοκρατήθηκα πολύ όταν βρέθηκα θετικός στον κορωνοϊό

  Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό και σημείωσε πώς δεν μπορεί να προσδιορίσει πού και πώς κόλλησε τον εν...

  Σοφία Μπεκατώρου: Η συμβουλή που της έδωσε η αδελφή της λίγο πριν πεθάνει

  Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω» για την απώλεια της αδελφής της και την τελευταία συμβουλή που της έδωσε πριν...

  Τζορτζ Κλούνεϊ: «Η γυναίκα μου είναι πολύ έξυπνη για μένα», δήλωσε και μας άφησε άφωνους

  Τι και αν πολλοί άντρες υποτιμούν τις γυναίκες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν πως είναι πιο έξυπνοι από αυτές; Ο Τζορτζ Κλούνεϊ...

  Κορωνοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας και θνησιμότητας για μακροχρόνιους καπνιστές

  Όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει κάποιος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για χειρότερη έκβαση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Οι μακροχρόνιοι καπνιστές αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να...