3:09 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Νέος πρόεδρος στα Εμιράτα ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ

Νέος πρόεδρος στα Εμιράτα ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ

Ο μέχρι σήμερα εμίρης του Ντουμπάι και κατ’ουσίαν ηγέτης στη χώρα του Κόλπου αναλαμβάνει και τυπικά τα ηνία της χώρας μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδελφού του

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέλεξε το Σάββατο τον κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν, νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, γνωστός με τα αρχικά «MBZ», διαδέχθηκε στην προεδρία τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Σέιχ Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή.

Ο νέος πρόεδρος «εξελέγη ομόφωνα» από τα μέλη του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου που συνασπίζει επτά εμιράτα, μεταξύ των οποίων του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Τρίτος γιος του σεΐχη Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ-Ναχίαν, πρώτου προέδρου και ιδρυτή της ομοσπονδίας των Εμιράτων, ο «MBZ», πρίγκιπας διάδοχος της πρωτεύουσας και του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, είχε ήδη τα ηνία της χώρας αφού ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Ιανουάριο του 2014, είχε αναγκάσει τον Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ευχαρίστησε τους σεΐχηδες του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου «για την εμπιστοσύνη τους».

Η εκλογή του «MBZ» επισημοποιεί τη θέση του ως ηγέτη αυτής της πλούσιας πετρελαϊκής χώρας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπό την καθοδήγησή του τα Εμιράτα, χώρα σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε το 2020 τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Ο «MBZ» θεωρείται επίσης ευρέως ότι είναι αυτός που το 2015 έστειλε στρατεύματα των Εμιράτων στην Υεμένη, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Διαβάστε επίσης

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πέθανε ο πρόεδρος Σέιχ Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν

Reuters: Ρώσοι μεγιστάνες ρευστοποιούν κρυπτονομίσματα στα Εμιράτα και αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας