7:20 Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Νετανιάχου: Στόχος η προσάρτηση περιοχών στη Δυτική Όχθη

Νετανιάχου: Στόχος η προσάρτηση περιοχών στη Δυτική Όχθη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ  υποσχέθηκε σήμερα, μια μέρα πριν τις εκλογές, να συνεχίσει ακόμα πιο εντάτικα την κατοχή τμημάτων που βρίσκονται παλαιστινιακοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.

Οι εκλογές διεξάγονται αύριο Δευτέρα και θεωρούνται πολύ κρίσιμης σημασίας για την πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του πως “έχει τέσσερις, άμεσες, βασικές αποστολές”.

Μάλιστα διευκρίνσε ότι η προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη αποτελεί προτεραιότητά του. «Δεν θα είναι θέμα παρά μερικών εβδομάδων, δύο μηνών το πολύ, ελπίζω», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός μία ημέρα πριν τις εκλογές, τις τρίτες που πραγματοποιούνται σε λιγότερο από έναν χρόνο στο Ισραήλ. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να νικήσει τον βασικό του αντίπαλο, τον Μπένι Γκαντς.

Καθώς πλησίαζαν οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ο Νετανιάχου είχε δεσμευθεί να προσαρτήσει «αμέσως» την κοιλάδα του Ιορδάνη, μια λωρίδα γης στρατηγικής σημασίας που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης, σε περίπτωση νίκης του κόμματός του Λικούντ.

Από τον Σεπτέμβριο ως τώρα ένα βασικό στοιχείο έχει αλλάξει: η αποκάλυψη του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή το οποίο προβλέπει ακριβώς την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών, μέτρα αντίθετα στο διεθνές δίκαιο που απορρίπτει η πολιτική τάξη των Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε σήμερα ότι η «ισραηλινοαμερικανική» επιτροπή που έχει αναλάβει την ακριβή χαρτογράφηση των Παλαιστινιακών Εδαφών που επιθυμεί να προσαρτήσει το Ισραήλ «άρχισε το έργο της την προηγούμενη εβδομάδα».

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Ο πληθυσμός εκεί έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας πρωθυπουργός ήταν ο Νετανιάχου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που προσπαθεί να συσπειρώσει τους κυρίως εθνικιστές δεξιούς ψηφοφόρους του που τάσσονται υπέρ των οικισμών, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δίνει και πάλι μάχη στήθος με στήθος με τον Γκαντς, έχει αυξήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις ανακοινώσεις για σχέδια ανέγερσης νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας