18:23 Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Νίγηρας: Επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ

Νίγηρας: Επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ

Δεκατρείς τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης γύρω από τη Ντίφα, μεγαλούπολη στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Νιγηρία, ανακοίνωσε η δύναμη που τη διεξήγαγε.

Η επιχείρηση, που βαπτίστηκε “Μπουνί Μα” (“Πιάσιμο του ψαριού” σε μια από τις γλώσσες του Νίγηρα) διεξήχθη “από την 21η ως την 23η Νοεμβρίου” γύρω από τη Ντίφα, με σκοπό “να εξουδετερωθεί οποιοσδήποτε τρομοκράτης” βρισκόταν στην περιοχή και να καταπολεμηθούν “οι παρεισφρήσεις της Μπόκο Χαράμ”, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολυεθνική Μεικτή Δύναμη (ΠΜΔ, συνεισφέρουν στρατεύματα σε αυτή η Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν και ο Νίγηρας).

Στις τάξεις της ΠΜΔ καταγράφθηκε “ένας τραυματισμός”, ενώ “στις τάξεις του εχθρού” επιβεβαιώθηκε πως “13 μαχητές εξουδετερώθηκαν” (σ.σ.: σκοτώθηκαν), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση δρα “περίπλοκο κύκλωμα χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων δημιουργημένο από την Μπόκο Χαράμ”, σύμφωνα με την ΠΜΔ.

Όπλα, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου AK-47, αυτόματων πιστολιών, χειροβομβίδων, πυροκροτητών, πυρομαχικά και διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα κατασχέθηκαν.

Η Μπόκο Χαράμ, που γεννήθηκε στη γειτονική Νιγηρία, διέπραξε την πρώτη της επίθεση στον Νίγηρα την 6η Φεβρουαρίου 2015, εναντίον της Μποσό, σε όχθη της λίμνης Τσαντ.

Στην ομώνυμη περιφέρεια Ντίφα φιλοξενούνται κάπου 300.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία και εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ωμοτήτων των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πέρα από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωσης που προέκυψε όταν η πρώτη διασπάστηκε, ο Νίγηρας είναι επίσης αντιμέτωπος με ενέργειες τζιχαντιστικών ομάδων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ, στο δυτικό του τμήμα.

Διαβάστε ακόμη

H Μπόκο Χαράμ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Αμπουμπακάρ Σεκάου

Νέο μακελειό από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας