5:03 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Νιγηρία: Νεκρός ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Νεκρός ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μπόκο Χαράμ

Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τον δεύτερο τη τάξει της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατά την διάρκεια συγκρούσεων στις αρχές Αυγούστου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Κατά την διάρκεια της επίθεσης των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ της 4ης Αυγούστου 2013», ο νιγηριανός στρατός «σκότωσε τον Μομοντού Μπάμα», γνωστό και ως Αμπού Σάαντ, ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον δεύτερο στην ιεραρχία της οργάνωσης αυτής, επικεφαλής της οποίας θεωρείται ο Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων ο Μομοντού Μπάμα ήταν επικηρυγμένος για 25 εκατ. νάιρα (156.000 δολάρια, ή 117.000 ευρώ) από την κυβέρνηση της Νιγηρίας.

Σκοτώθηκε στην πόλη Μπάμα, στην πολιτεία Μπόρνο, στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, όπου η ισλαμιστική οργάνωση δρα από το 2009. Ο στρατός έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ από τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν «ο επιχειρησιακός διοικητής των τρομοκρατών και δεύτερος στην ιεραρχία υπό τον Αμπουμπακάρ Σεκάου», τον οποίο η Ουάσινγκτον κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικότερους τρομοκράτες παγκόσμιας εμβέλειας.

Αν και η ακριβής ιεραρχία της Μπόκο Χαράμ δεν είναι γνωστή, μια πηγή ενήμερη για τα ενδότερα της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης επιβεβαίωσε το ρόλο του Μπάμα.

Η Μπόκο Χαράμ έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, παρά τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον της.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού στην πόλη Μούμπι, ο Μπάμα και ο Αμπουμπακάρ Ζακαρία Γιο, άλλο ένα στέλεχος της Μπόκο Χαράμ, είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα και είχαν ομολογήσει ότι σχεδίαζαν μία επίθεση στην πολιτεία Τάραμπα, στο νότιο τμήμα της Νιγηρίας, και σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε μια μάχη αφού πήγαν στρατιωτικούς για να τους δείξουν πού βρισκόταν το κρησφύγετο της οργάνωσης στην Μούμπι. Πολλά ακόμα μέλη της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν στην μάχη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό.

Δεν έχει υπάρξει επαλήθευση των συνθηκών του θανάτου των δύο στελεχών της ισλαμιστικής οργάνωσης από καμιά ανεξάρτητη πηγή και η Μπόκο Χαράμ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με θανάτους μελών της.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το στρατό της Νιγηρίας ότι προβαίνει σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εναντίον της Μπόκο Χαράμ. Το επιτελείο διαψεύδει πάντοτε τις κατηγορίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας