8:19 Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διάσημου συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες

Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διάσημου συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες

Ο συγγραφέας Σέρχιο Ραμίρες που το 2017 είχε τιμηθεί με το βραβείο Θερβάντες- το σημαντικότερο στον κόσμο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας- που κάποτε ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους» και «συνωμοσία».

Κατηγορίες που έχουν ασκηθεί και σε βάρος πολλών άλλων αντιπολιτευόμενων και δυνητικών υποψηφίων για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στη Νικαράγουα.

Ακόμη, ο Ραμίρες φέρεται να έλαβε χρήματα από το Ίδρυμα Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο, θεσμό που κατηγορείται με τη σειρά του για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας της Νικαράγουας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο συγγραφέας, που εγκατέλειψε τη Νικαράγουα τον Ιούνιο, αφού κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος του Ιδρύματος Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο, κατηγορείται επίσης ότι έλαβε χρήματα από το πολιτιστικό Ίδρυμα Λουίσα Μερκάδο, με σκοπό την «αποσταθεροποίηση» της χώρας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο 78χρονος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης των σαντινιστών ανταρτών που πήραν την εξουσία το 1979, ανατρέποντας τη δικτατορία των Σαλασάρ. Ήταν αντιπρόεδρος της Νικαράγουας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ορτέγα (1985-1990).

Συγγραφέας του μυθιστορήματος Castigo divino («Θεία τιμωρία»), ο Ραμίρες έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο Alfaguara το 1998 για το βιβλίο του Margarita, está linda la mar («Μαργαρίτα, είναι ωραία η θάλασσα»).

Οι αρχές της Νικαράγουας έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας ή συνωμοσία εναντίον του κράτους σε βάρος 34 αντιπολιτευόμενων, ανάμεσά τους επτά δυνητικών υποψήφιων για την προεδρία, δυνάμει νόμων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη πάνω από 20 αντιπολιτευόμενοι που έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους πέντε δυνητικοί υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένης της Κριστιάνας Τσαμόρο, πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Τσαμόρο, που έφερε το όνομα της μητέρας της. Η Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο είχε εκλεγεί πρόεδρος το 1990 επικρατώντας του Ορτέγα, προτού εκείνος επανέλθει στην εξουσία το 2007.

Διαβάστε ακόμη 

Στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ 4 αξιωματούχοι της Νικαράγουας και η κόρη του Ορτέγκα

Υπό εξέταση το αίτημα Σνόουντεν στη Νικαράγουα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας