22:43 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Νίκη του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Νίκη του  Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στο πηδάλιο της τ/κ ηγεσίας, με ποσοστό 51,69% και η ήττα Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 48,31% περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα στο Κυπριακό. Το αποτέλεσμα της Κυριακής που αναδεικνύει την ξεκαθαρή παρέμβαση της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, με τον Ερτογάν να τάσσεται ξεκάθαρα πριν την εκλογική μάχη υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ, και να ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, έδωσε στον Ερσίν Τατάρ ένα εκλογικό μπόνους που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ενδεικτικό το αποτέλεσμα στο Τρίκωμο, όπου εξασφάλισε ποσοστό 70,8%.

Ο αντίπαλός του, Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ μετά το αποτέλεσμα και «όσους έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα», όπως είπε, που έδωσαν τη νίκη στον Τατάρ με ποσοστό 51,74%.

Για τον Ερσίν Τατάρ, έχει πεθάνει η ΔΔΟ και υποστηρίζει ένα νέο πλαίσιο λύσης, όπως ακριβώς και η Άγκυρα

Ο Ερσίν Τατάρ, είναι υποστηρικτής της άποψης πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν έχει κανένα μέλλον στην Κύπρο και πως θα πρέπει πλέον να τεθούν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσης, θέση που εκφράζει βεβαίως και η Άγκυρα.
Αυτό είναι ένα από τα θέματα “φωτιά” που θα συζητηθούν στην άτυπη πενταμερή σύσκεψη που θα ακολουθήσει και για την οποία προετοίμασε ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπου φυσικά και θα αποκαλυφθούν και οι επιδιώξεις Τατάρ, Άγκυρας.
Άλλο ένα ρώτημα που παραμένει ανοικτό, είναι τι θα γίνει με το θέμα των Βαρωσίων.

Ο κ. Γκουτέρες διαβεβαίωσε πως αμέσως μετά τις «εκλογές» θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης στο θέμα αυτό με το ερώτημα για το αν θα παραμείνει ως έχει η κατάσταση με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, ή αν θα προχωρήσει ο Τατάρ ακόμη περισσότερο στον εποικισμό της μέχρι τώρα πόλης φάντασμα η οποία τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο κατά την εισβολή του 1974 και παρέμενε εγκαταλελειμμένη από τότε, ενώ η είσοδος απαγορευόταν για το κοινό. Σε συνέντευξή του πάντως προεκλογικά ο κ. Τατάρ, είχε δηλώσει πως οι τουρκοκύπριοι βρίσκονται, με το ένα πόδι στο Βαρώσι, προτού ανοίξει το παραλιακό μέτωπο.

Διαβάστε επίσης

Σικάγο: Άνδρας κρεμάστηκε στον Πύργο Τραμπ, θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρο [βίντεο]

Συγκλονιστικό: Επιστροφή στο Βαρώσι 46 χρόνια μετά (βίντεο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας