4:48 Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Νίκος Χαρδαλιάς: «Με τον εµβολιασµό θα αποφύγουµε νέο lockdown»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Με τον εµβολιασµό θα αποφύγουµε νέο lockdown»

Από τη μία η πανδημία και από την άλλη οι φωτιές. Και το βάρος πέφτει σε έναν άνθρωπο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πρέπει να τα διαχειριστεί. Η Ελλάδα θα αποφύγει ένα χειμερινό lockdown αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν όπως πρέπει. Αυτό είναι το μήνυμά του.

Συνέντευξη στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλά στην «Μ» για την πορεία της πανδημίας και την οργάνωση της Πολιτείας για να αποφύγει ένα νέο Μάτι..

Κύριε υπουργέ, πώς πηγαίνουν τα πράγματα με τη διαχείριση της πανδημίας στα νησιά. Ο κίνδυνος να έχουμε περιοριστικά μέτρα πέρασε ή όχι;

Η κυβέρνηση, όλο αυτόν τον καιρό, έχει αποδείξει ότι όταν διακυβεύεται η ∆ημόσια Υγεία, δεν διστάζει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όσο επώδυνα κι αν είναι. Το κάναμε στην περίπτωση της Μυκόνου κι αν χρειαστεί θα το επαναλάβουμε. Και με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα το υπογραμμίσω για ακόμη μία φορά: Μόνο η πιστή τήρηση των μέτρων διασφαλίζει τον τουρισμό. Είναι σημαντικό αυτό να το καταλάβουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, ιδίως στο κομμάτι που αφορά στη διασκέδαση. Η περίπτωση της Μυκόνου ας δώσει το μήνυμα και στα υπόλοιπα τουριστικά νησιά μας, ορισμένα εκ των οποίων όντως παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, όπως είναι, εκτός από τη Μύκονο, η Ίος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος.

Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα και παρεμβαίνουμε ώστε να στεγανοποιήσουμε έγκαιρα συρροές που ενδέχεται να δημιουργήσουν έξαρση κρουσμάτων σε μια περιοχή. Και στην προσπάθειά μας αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών στους τουριστικούς μας προορισμούς. Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το καλοκαίρι μας να κυλήσει ομαλά και, προπαντός, με ασφάλεια.

Ακούμε ένα επιχείρημα, το ανέφεραν και στον ΣΥΡΙΖΑ: γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στη Μύκονο, αφού το 85% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί; Τι απαντάτε;

Η εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου που σημειώθηκε στη Μύκονο δεν κατεγράφη μεταξύ των κατοίκων, αλλά πρωτίστως μεταξύ των επισκεπτών του νησιού και μάλιστα το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε ήταν συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις. Όσο για τους περιορισμούς που επεβλήθησαν, αυτοί αφορούσαν κατεξοχήν τη διασκέδαση. Είναι συνεπώς εντελώς άστοχη η διασύνδεση που επιχειρείται μεταξύ εμβολιασμών και μέτρων προστασίας.

Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη -εν προκειμένω στη Μύκονο, αυτή βρίσκεται λίγο πάνω από το 57,9 % όσον αφορά στους μόνιμους κατοίκους του νησιού- δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρείται κανένα μέτρο. ∆εν έχουμε φτάσει ακόμα σε επίπεδο ανοσίας της αγέλης. Ο ιός είναι ακόμα εδώ και η πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και προστασίας των γύρω μας είναι απαραίτητη. Όσο για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Αν δεν παίρναμε μέτρα κι αφήναμε την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, θα μας κατηγορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για ολιγωρία, ενώ όταν παίρνουμε μέτρα, μας κατηγορεί για αυταρχισμό…

Ο προβληματισμός των πολιτών, και κυρίως των επαγγελματιών, είναι αν θα έχουμε νέο lockdown τον χειμώνα. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Πώς θα τον αποφύγουμε;

Με τον εμβολιασμό! ∆εν υπάρχει άλλος τρόπος να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Μόνο έτσι δεν θα έχουμε πισωγύρισμα. Και μέχρι τότε θα πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί – ο κίνδυνος μεταλλάξεων είναι εδώ, η μετάλλαξη «∆έλτα» το δείχνει περίτρανα και γι’ αυτό και παραμένουμε σε ετοιμότητα. Εμβολιαζόμαστε, δεν εφησυχάζουμε, τηρούμε τα μέτρα, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Εκτός από την πανδημία, έχετε την ευθύνη ως Πολιτική Προστασία και για τις φωτιές. Αλήθεια, ως χώρα που έχει ζήσει μεγάλες καταστροφές και στον Πύργο και στο Μάτι και αλλού, έχουμε μάθει πια το μάθημά μας. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί;
Έχουμε προχωρήσει φέτος σε σημαντική ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας της χώρας, με κεντρικό άξονα τον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση απόκριση, και στην προσπάθειά μας αυτήν κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Γι’ αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, με τα εναέρια μέσα να κατανέμονται σε 25 βάσεις που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση απόκριση.

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο μας εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors) που καλύπτουν τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου, καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης – είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου.

Και βέβαια, φέραμε κατόπιν διαπραγματεύσεων το ρωσικό «θηρίο» -όπως το λέμε-, το αμφίβιο Beriev-200SE, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τεχνολογίας jet, το οποίο κινείται εξαιρετικά γρήγορα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων πυροσβεστικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μέσο μεταφοράς προσωπικού. Έχουμε ενισχύσει το προσωπικό μας με τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες μας κι έχουμε αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για τον άμεσο καθαρισμό περιοχών που χρήζουν προσοχής, ιδίως στην Αττική, σε 18 περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο δάσος του Σέιχ Σου, και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κι επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι καθαρισμοί αυτοί έχουν ήδη αποδείξει τη χρησιμότητά τους και πόσο αναγκαίοι ήταν. Η πυρκαγιά που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή Σταμάτα – Ροδόπολη – ∆ιόνυσος Αττικής, μέσα στον αστικό ιστό, θα ήταν πολύ πιο καταστροφική αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκεί καθαρισμοί από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας – μια παρέμβαση καίρια που εμπόδισε την εξάπλωση της φωτιάς κι έσωσε σπίτια και περιουσίες πολιτών.

Και μία προσωπική ερώτηση. Είστε στο επίκεντρο της δημοσιότητας εδώ και ενάμιση χρόνο. Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας; Την οικογένειά σας την βλέπετε;

Είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητά μου έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική κι ότι περνώ πολύ χρόνο μακριά από τους δικούς μου. Προσπαθώ τις λίγες ώρες που μου απομένουν μαζί τους να τις περνώ όσο πιο δημιουργικά μπορώ. Όσο για τη δημοσιότητα στην οποία αναφέρεστε, μοναδικό μέλημά μου, όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο, είναι να κάνω τη δουλειά μου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και μαζί με όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, δημιουργώντας μια υπηρεσία-πρότυπο για την ασφάλεια του κάθε πολίτη, να θωρακίσουμε τη χώρα μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή που πλέον προβάλλει ως κλιματική κρίση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας