22:39 Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Νίκος Βασιλειάδης: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη»

Νίκος Βασιλειάδης: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη»

Σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο (28 Φεβρουαρίου 2020) της συντακτικής ομάδας του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine, με τίτλο Covid-19: Navigating the Uncharted, επαινείται με έμφαση η λήψη δραστικών μέτρων που πήρε η Κίνα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Κόσμου και η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής απομόνωσης ως βασικό και αποτελεσματικότερο μέτρο εναντίον της πανδημίας Covid-19.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Το απόσπασμα από το άρθρο γράφει τα εξής: «Community spread in the United States could require a shift from containment to mitigation strategies such as SOCIAL DISTANCING in order to reduce transmission. Such strategies could include isolating ill persons (including voluntary isolation at home), school closures, and telecommuting where possible».

Που σημαίνει: «Η εξάπλωση (του ιού) στην κοινότητα στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να απαιτήσει τη μετάβαση από περιορισμούς σε στρατηγικές μετριασμού, όπως η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση. Τέτοιες στρατηγικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απομόνωση ασθενών (συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής απομόνωσης στο σπίτι), το κλείσιμο του σχολείου και την τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.»

Στις βδομάδες που πέρασαν, τις μέρες αυτής της “καραντίνας” η απομόνωση αποδείχθηκε πως αποτελεί πιθανά ίσως το αποτελεσματικότερο μέτρο δράσης σε περιπτώσεις μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι ένα ακραίο αναγκαστικό μέτρο, κανείς δεν διαφωνεί με αυτό, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε καλά τους τρόπους και την ταχύτητα μετάδοσης μιας λοίμωξης ιδιαίτερα σε νέους άγνωστους ιούς όπως ο Covid-19.

Είναι όμως επίσης βέβαιο – και μας έχουν προετοιμάσει για αυτό – ότι αυτό το μότο της κοινωνικής απομόνωσης (social distancing) θα μείνει ακόμη και μετά το τέλος – αν έρθει – της πανδημίας Covid-19 ως εγγύηση για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Όλα τα προληπτικά, απαγορευτικά και επείγοντα μέτρα είναι σίγουρο πως θα παραμείνουν μαζί μας προκειμένου να διατηρηθεί μια αίσθηση ασφαλείας. Μέτρα τα οποία θα μας καθιστούν άπαντες,υπό χρόνιο περιορισμό και καταστολή. Μια κοινωνία η οποία θα έχει ήδη εθιστεί στο να κλείνεται στον εαυτό της, έτοιμη να υποκύψει σε οποιαδήποτε νέα πανδημία με αυτή του φόβου την πιο επικίνδυνη, έτοιμη να σκοτώσει, να εκκαθαρίσει, να διώξει, να απομονώσει, να αφανίσει τα μολυσμένα μιάσματα προκειμένου να παραμείνει ζωντανή.

Αυτό που θα ισχύσει, αν δεν ισχύει ήδη, είναι ο εαυτός μας πάνω από όλα, η αποθέωση του αδηφάγου ατομικισμού. Μια τέτοια κοινωνία όμως καθίσταται αυτόματα μια ελεγχόμενη κοινωνία δούλων. Μια κοινωνία που βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των “κηδεμόνων”, οι οποίοι καθορίζουν μέχρι και του τελευταίου χιλιοστού τον αναπνεύσιμο αέρα των υπάκουων “παιδιών” τους. Η εγκαθίδρυση ενός μονωμένου συστήματος , μιας αεροστεγούς κατασκευής, που ακρωτηριάζει την αλληλεπίδραση με την πραγματικότητα.

Ο καιρός που η κοινωνία μόνη της έχει αναθέσει στην κάθε εξουσία την καθοδήγηση και διαχείριση της τύχης της ανταλάσσοντας την ελευθερία σκέψης και βούλησής της με μιαν αμφίβολη έννοια ασφαλείας, προκειμένου να επιβιώσει βιολογικά μέσα από μια πανδημία είναι ήδη εδώ. Η πραγμάτωση του προφητικού βιβλίου του Όργουελ 1984 που τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν μία νουβέλα ή ένα απλό μυθιστόρημα, αλλά μία ανατριχιαστικά ακριβής προφητεία για το μέλλον του κόσμου, ένα μανιφέστο.

Η εξιστόρηση της μοναχικής και διαχρονικής μάχης του ατόμου με το σύστημα, έναν μηχανισμό δομημένο μεθοδικά, σχεδόν άφθαρτου, που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο και την κατάργηση κάθε ελευθερίας – κάθε πραγματικής ελευθερίας , αυτής που πηγάζει από την αντικειμενική ματιά και την προσωπική σκέψη.

Ο Μεγάλος Αδερφός είναι αυτός που βλέπεις παντού, είναι τα μάτια που σε παρακολουθούν συνεχώς μέσα από κάμερες και μικρόφωνα, είναι αυτός που ασκεί τον απόλυτο έλεγχο και ο άνθρωπος τον λατρεύει πεπεισμένος πως όλα αυτά είναι η απόλυτη αλήθεια και αναγκαία για το καλό του. Οδεύουμε σταθερά και τάχιστα στο να γίνουμε οι αναίσθητοι, τυφλοί και αυτοματοποιημένοι πολίτες του 1984, όπως ακριβώς μας φαντάστηκε ο Όργουελ 80 χρόνια πριν. Τα γεγονότα είναι εδώ, οι σελίδες του βιβλίου του η μία μετά την άλλη επιβεβαιώνονται.

Δεν ξέρω αν η τελική ήττα του ανθρώπου είναι η ειλικρινής πρόβλεψη του Όργουελ ή αν σκοπός του ήταν να τρομοκρατήσει για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να αποφευχθεί η προφητεία.Δεν έχει πια σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβω πώς φτάσαμε ως εκεί;

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας