Ένα διπλωματικό έγγραφο πρέπει να διαβάζεται με προσοχή και ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο, την γλώσσα και τις διπλωματικές συμβάσεις. Η εστίαση πρέπει να είναι στο περιεχόμενο, την προέλευση και τη δυναμική των διπλωματικών σχέσεων που αντιπροσωπεύει. Κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από αυτούς που θέλουν να εξάγουν συμπεράσματα από αυτό και να τα μεταδώσουν.
Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αιγύπτου που αφορά την δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε στις 28 Μαΐου για το καθεστώς της Μονής Σινά δεν αλλάζει σε τίποτε τα ήδη τετελεσμένα.
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος δεσμεύεται να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας που επαναλαμβάνει την πλήρη δέσμευση για διατήρηση του καθεστώτος της Μονής, δεν αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά τον χαρακτήρα της Μονής αφού ομιλεί ξεκάθαρα για τη θρησκευτική σημασία και την ιερότητά της υπογραμμίζοντας όμως πως η δικαστική απόφαση ρυθμίζει το νομικό καθεστώς της, δηλαδή αναγνωρίζει στους μοναχούς του μοναστηριού το δικαίωμα να συνεχίσουν να κάνουν ΧΡΗΣΗ (μόνον) των θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής!
Κανείς δεν θέλει να διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και την ανάγκη να διαφυλαχθούν αυτές οι σχέσεις χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε βλάβη αλλά η αλήθεια είναι πως με την δικαστική απόφαση της 29ης Μαίου 2025 δεν αναγνωρίζεται κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα, παρά μόνον το δικαίωμα χρήσης των χώρων της Μονής οι οποίες ανήκουν πια στο αιγυπτιακό κράτος και θεωρούνται δημόσια περιουσία.
Τι σημαίνει αυτό; Kαθώς, γίνεται σαφής αναφορά στον αναγνωρισμένο από το 1974 Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό, τίποτε δεν εγγυάται για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διάδοχο κατάσταση. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στο 91ο έτος της ηλικίας του και είναι ο μόνος στον οποίο έχει παραχωρηθεί αιγυπτιακό διαβατήριο. Για τους υπόλοιπους μοναχούς της Μονής ισχύει καθεστώς ετησίως ανανεούμενης βίζας σαν να είναι τουρίστες της περιοχής. Ποιός μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια άλλη κυβέρνηση όπως για παράδειγμα οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι” να κάνουν χρήση του δικαιώματος ιδιοκτησίας της Μονής και να εκδιώξουν στο μέλλον τους ορθόδοξους Μοναχούς από την Μονή; Κανείς!
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η μετατροπή της Μονής της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, επίσης σε Τζαμί, οι διωγμοί των χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, η καταστροφή των χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών από το Ισλαμικό Κράτος, οι χριστιανικές εκκλησίες που συνεχίζουν να θεωρούνται παράνομες και να απαγορεύεται κάθε δημόσια χριστιανική λατρεία στη Σαουδική Αραβία, η κατοχή της Βίβλου που είναι αιτία σύλληψης στο Ιράν και στο Πακιστάν αλλά και στην Αφρική όπως στη Νιγηρία οι ισλαμιστικές οργανώσεις και συγκεκριμένα η Boko Haram που πραγματοποιούν μαζικές επιθέσεις σε χριστιανικά χωριά, σκοτώνουν, απάγουν νεαρές χριστιανές, ενώ επιδίδονται σε βασανιστήρια και καταστροφές εκκλησιών, είναι αρκετά απτά ισχυρά παραδείγματα του επιθετικού ισλαμισμού που συνεχίζει να στοχοποιεί την χριστιανοσύνη.
Αν δεν θέλουμε να δούμε και δεν κατανοούμε τον επερχόμενο κίνδυνο και στρουθοκαμηλίζουμε τότε πολύ φοβούμαι πως θα βρεθούμε πολύ σύντομα προ πολύ πιο δυσάρεστων εκπλήξεων από αυτή της δικαστικής απόφασης του Αιγυπτιακού δικαστηρίου. Και σημειωτέον πως το θέμα δεν είναι μόνον θρησκευτικό είναι και εξόχως πολιτικό. Οι χριστιανοί ζούσαν αρμονικά στους τόπους τους για εκατοντάδες χρόνια πριν την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Τώρα δολοφονούνται και τα ιερά τους καταστρέφονται ή δημεύονται. Και αυτή η ζοφερή πραγματικότητα δεν αλλάζει όσο και αν ωραιοποιούνται και αγνοείται η ουσία των διπλωματικών εγγράφων!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπουργείο Εξωτερικών Αιγύπτου: Η δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το καθεστώς της Μονής Σινά