Την υποδέχτηκαν στον Λευκό Οίκο με ανοιχτές αγκάλες όσο λίγοι άλλοι ξένοι επισκέπτες μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, και η Τζόρτζια Μελόνι ήθελε να διαβεβαιώσει τον οικοδεσπότη της ότι –τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική τους κοσμοθεωρία τον «δυτικό εθνικισμό» – μιλούν μια κοινή γλώσσα.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας , της οποίας το κόμμα Brothers of Italy έχει ρίζες στον νεοφασισμό , ήθελε να τονίσει ότι μοιράστηκε πολλά πράγματα με τον Αμερικανό πρόεδρο που μόλις την είχε χαιρετίσει ως «φίλη» που «όλοι αγαπούν… και σέβονται».
Οι Δασμοί ήταν και για τους δύο ένα ασήμαντο μικρό πρόβλημα. Αλλά μεταξύ φίλων; Σίγουρα μπορούμε να το λύσουμε.
Ακόμα κι αν η Ιταλία υπερηφανεύεται για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τέτοιες διαφωνίες θα μπορούσαν να γεφυρωθούν με την προσφυγή στην προηγουμένως μη επινοημένη πίστη του «δυτικού εθνικισμού», υποστήριξε η Μελόνι, μιλώντας με αυτοπεποίθηση, με ελαφρώς τονισμένα αγγλικά, αν και παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε αν ήταν «η σωστή λέξη».
“Γνωρίζω ότι όταν μιλάω για τη Δύση κυρίως, δεν μιλώ για γεωγραφικό χώρο. Μιλάω για τον πολιτισμό και θέλω να τον κάνω πιο ισχυρό”, είπε, με όρους που σίγουρα ο πρόεδρος και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου του ασπάζονται έχοντας δημιουργήσει την δική τους MAGA φιλοσοφία.
«Οπότε νομίζω ότι ακόμα κι αν έχουμε κάποια προβλήματα μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού, είναι η στιγμή που θα προσπαθήσουμε να καθίσουμε και να βρούμε λύσεις» επισήμανε η Μελόνι σημειώνοντας πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά όταν πρόκειται για έναν υπαρξιακό αγώνα απέναντι σε μια “ιδεολογία” που θα ήθελε να σβήσει την ιστορία μας».
Η Μελόνι, 48 ετών, έχει χαρακτηριστεί «ο ψιθυριστήςτου Τραμπ στην Ευρώπη» – θεωρείται ικανή να γεφυρώσει το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της Τραμπικής πολιτικής με την φιλελεύθερη Ευρώπη σε σημείο που άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να φτάσουν. Έχει περάσει χρόνο στο Mar-a-Lago, το σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα, και ήταν η μόνη Ευρωπαία ηγέτης που προσκλήθηκε στην ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.
Ο Τραμπ μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν την έχει περιγράψει ως «ένα πραγματικό ζωντανό καλώδιο επικοινωνίας» και ως κάποια με την οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί «για να ισιώσει λίγο τον κόσμο». Έχει λάβει εξάλλου πολύ θετικές αναφορές για αυτήν από τον Έλον Μασκ, με τον οποίο η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει συναντηθεί σε πολλές περιπτώσεις και τον οποίο η ίδια έχει αποκαλέσει «λαμπρό άνθρωπο».
Εδώ, στο Οβάλ Γραφείο, η Μελόνι είχε καταπραϋντική επίδραση στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος χαμογέλασε επιεικώς, προτού επιτεθεί σε πολλά θέματα, στα οποία είχε αναφερθεί επιτιθέμενος και στον προηγούμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον πρόεδρο των ομοσπονδιακών αποθεματικών, Τζερόμ Πάουελ, επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια και στους «ακτιβιστές δικαστές» που εμπόδιζαν την ατζέντα απέλασης των μεταναστών.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρωτήθηκε… τι πιστεύει για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί τον Ζελένσκι υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία» η Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησε να αποφύγει την παγίδα- ερώτηση διαισθανόμενη ότι αυτό ήταν επικίνδυνο έδαφος, κυρίως επειδή έχει, ως επί το πλείστον, διακηρύξει στην ΕΕ την υποστήριξή της για την Ουκρανία που ο Τραμπ βρίσκεται στα πρόθυρα να εγκαταλείψει – και προσπάθησε να απαντήσει αναφερόμενη στην υπόσχεση να αυξήσει τις συνεισφορές της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, που επί του παρόντος είναι κάτω από 1,5% – πολύ κάτω από το ελάχιστο 2% που συμφωνήθηκε και πολύ λιγότερο από το 5% που ζήτησε πρόσφατα ο Τραμπ..
Μετά ήρθε η σειρά του προέδρου Τραμπ. «Δεν θεωρώ υπεύθυνο τον Ζελένσκι», είπε, υποχωρώντας από τις προηγούμενες ψευδείς κατηγορίες του ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο . “Αλλά δεν είμαι ακριβώς ενθουσιασμένος με το γεγονός ότι ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Δεν είμαι ευχαριστημένος με κανέναν που εμπλέκεται.”
Αν κάποιος έφταιγε, συνέχισε ο Τραμπ, ήταν ο Μπάιντεν – ο προεπιλεγμένος αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε λάθος – γιατί, τελικά, όλοι ήξεραν ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος.
Καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε στον «Πρόεδρο Πούτιν», τον άνθρωπο που στην πραγματικότητα είναι υπεύθυνος για την έναρξη του πολέμου. «Τώρα προσπαθώ να τον κάνω να σταματήσει», είπε ο Τραμπ.
Για τον Ζελένσκι, που επαινείται ευρέως σε όλη τη Δύση γιατί στάθηκε ακλόνητος στην υπεράσπιση της χώρας του όταν δέχτηκε επίθεση, η άποψη ήταν λίγο καλύτερη από εκείνη την σκληρή που είχε επιφυλάξει στην επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο όταν του επιτέθηκε μαζί με τον αντιπρόεδρό του Βανς.
“Δεν τον κατηγορώ. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν νομίζω ότι έχει κάνει την καλύτερη δουλειά, εντάξει; Δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής, δεν είμαι πραγματικά.”
Ήταν μια ενδεικτική στιγμή για το πόσο πολύ είχε μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της Δύσης μέσα σε λίγες λίγες εβδομάδες από την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία. Και μια άβολη, ακόμα και για τη Μελόνι.
Στη συνέχεια, η συζήτηση προχώρησε στο κοινό ιδεολογικό έδαφος της καταπολέμησης της μετανάστευσης – και στις κοινές τους απόψεις.
Η επίσκεψη της Μελόνι, δίχως άλλο ήταν μια ιδανική ευκαιρία για τη Μελόνι να επιδείξει την ιδεολογική της συγγένεια με τον Τραμπ, εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι φυσικές πολιτικές της τάσεις, ενώ ενισχύει τα διαπιστευτήριά της ως αγωγό προς πιο ουσιαστικό διάλογο.
Από την άλλη, αποδείχθηκε μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης για την πρωθυπουργό, η οποία επίσης γνωρίζει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να διατηρήσει την πίστη της στους εταίρους της ΕΕ, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται την υποστήριξη του συμβουλίου, της επιτροπής και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε όλες τις συνομιλίες που έχει χωρίς να μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί. Ο στόχος ήταν να βρεθεί κάποιος στην άλλη πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Και αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει η Μελόνι στην Ουάσιγκτον ελπίζοντας ότι θα λύσει το αδιέξοδο ΕΕ-ΗΠΑ.
Η ουσιαστική αλήθεια είναι πως στον λευκό Οίκο υπάρχει ένας επίδοξος απολυταρχικός πρόεδρος με τον οποίο η Μελόνι έχει μια φυσική ιδεολογική εγγύτητα. Έναν απολυταρχικό ηγέτη όμως που θεωρεί την Ευρώπη εχθρό του- το σχέδιό του είναι να διαλύσει την Ευρώπη. Αλλά το μέλλον της Ιταλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ευρώπη. Η ιστορία σύντομα θα μας δείξει τελικά ποια επιλογή έχει ήδη κάνει η Μελόνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Υπεγράφη το μνημόνιο προθέσεων με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία στα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει