7:38 Κυριακή 29 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Νόμπελ Ειρήνης 2020: Απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού

Νόμπελ Ειρήνης 2020: Απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) κέρδισε το βραβείο ειρήνης για το Νόμπελ του 2020 για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας και τη βελτίωση των συνθηκών ειρήνης στις περιοχές των συγκρούσεων.

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Berit Reiss-Andersen, αποκάλυψε το βραβευμένο του 2020 στο Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο, όπου οι περιορισμοί του κορωνοϊού μείωσαν δραστικά τη συνηθισμένη ομάδα δημοσιογράφων που παρευρίσκονταν.

Το βραβείο Νόμπελ ήταν επίσης μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον οργανισμό του ΟΗΕ και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι δεν λιμοκτονούν, είπε. Είπε ότι το WFP θα ήταν ένας άξιος αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ χωρίς την πανδημία του. Όμως ο ιός του κορωνοϊού είχε ενισχύσει τους λόγους για να το δώσει στο ΠΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για «πολυμέρεια» σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης.

«Είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων », είπε, προσθέτοντας:« Το φαγητό είναι μία από τις πιο βασικές μας ανάγκες ».

Διαφήμιση

Στην αναφορά της, η επιτροπή επαίνεσε το ΠΕΠ για τις «προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πείνας» και τη «συμβολή του στη δημιουργία ειρήνης σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις». Η υπηρεσία ενήργησε «ως κινητήρια δύναμη στις προσπάθειες να αποφευχθεί η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου και σύγκρουσης», ανέφερε.

Φέτος για το βραβείο Νόμπελ ήταν , 318 υποψήφιοι, ενώ εξετάστηκαν οι περιπτώσεις  211 ατόμων και 107 οργανώσεων.

Άλλα άτομα που συμμετείχαν στο φετινό βραβείο Νόμπελ ήταν η 17χρονη σουηδική ακτιβίστρια Greta Thunberg, ο Ρώσος αντιφρονούντας και ηγέτης της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, αναρρώνοντας από την επίθεση δηλητηρίασης  και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ρόλο του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι έπρεπε να είχε κερδίσει το βραβείο ειρήνης Νόμπελ του περασμένου έτους, το οποίο πήγε στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, αφού υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την Ερυθραία.

Ο Τραμπ έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ του 2021, λέει ο Λευκός Οίκος, για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που είδε τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν να ομαλοποιούν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Εκατό βραβεία ειρήνης Νόμπελ έχουν απονεμηθεί από το 1901 σε άτομα και 24 οργανισμούς. Ενώ οι άλλοι βραβευμένοι με Νόμπελ ανακοινώνονται στη Στοκχόλμη, το βραβείο ειρήνης απονέμεται στη νορβηγική πρωτεύουσα, Όσλο.

Μαζί με το τεράστιο κύρος, το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από ένα βραβείο 10 εκατομμυρίων κορώνων (£ 870.000) και ένα χρυσό μετάλλιο που θα απονεμηθεί σε μια τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του βραβείου Alfred Nobel.  Η φετινή τελετή , βέβαια, δεν θα έχει τον αναμενόμενο κόσμο λόγω της πανδημίας.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Νόμπελ μπορούν να επιλεχθούν από μια επιλεγμένη ομάδα, συμπεριλαμβανομένων εθνικών νομοθετών, αρχηγών κρατών και ορισμένων διεθνών οργανισμών.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή Νόμπελ απένειμε το βραβείο φυσιολογίας και ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C που καταστρέφει το ήπαρ. Το βραβείο της Τρίτης για τη φυσική τιμούσε τις σημαντικές ανακαλύψεις στην κατανόηση των μυστηρίων των κοσμικών μαύρων τρυπών και το βραβείο χημείας την Τετάρτη δόθηκε στους επιστήμονες πίσω από ένα ισχυρό εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας. Το βραβείο λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück την Πέμπτη για το «ειλικρινές και ασυμβίβαστο» έργο της.

Ακόμα την προσεχή εβδομάδα θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ για εξαιρετική δουλειά στον τομέα των οικονομικών.

Πηγή:theguardian.com |μετάφραση Έπη Τρίμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμπελ Χημείας 2020: Σε δύο γυναίκες, για το έργο τους στη θεραπεία του καρκίνου

Λουίζ Γκλουκ. Ένα Νόμπελ για τη φωνή της Νέας Υόρκης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας