Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Νοσοκομείο Αγρινίου: «Αν είχε νοσηλευθεί σε άλλο νοσοκομείο, σήμερα θα ζούσε…»

Συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου εκλιπόντος – Σε ανακριτή η υπόθεση των 40 θανάτων από COVID στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου!

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση των 40 θανάτων ασθενών που την περίοδο της πανδημίας εισήχθησαν με COVID-19 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Αγρινίου. Ο εισαγγελέας Αγρινίου άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος μελών της διοίκησης του νοσοκομείου και μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για ποσοστό θνητότητας που αγγίζει το 100%, καθώς την περίοδο της πανδημίας φέρονται να εισήχθησαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου 41 ασθενείς με COVID. Από αυτούς, οι 40 κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν, ενώ ο ένας πέθανε την επομένη του εξιτηρίου του. Η Βίκυ Γιαννοπούλου, σύζυγος του 51χρονου Γιώργου Καραγιάννη που εισήχθη στη ΜΕΘ και έφυγε από τη ζωή, μιλάει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για όσα συνέβησαν στην περίπτωση του συζύγου της. Όπως λέει, η ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν είχε καμία προδιαγραφή για να λειτουργεί ως ΜΕΘ, «λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανήματα», ενώ είναι σίγουρη πως αν ο σύζυγός της είχε εισαχθεί σε άλλο νοσοκομείο, «σήμερα θα ζούσε».

 

Ο Γιώργος Καραγιάννης είναι ένα από τα 40 θύματα της πανδημίας που νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. Ο ίδιος διέμενε μαζί με τη σύζυγό του Βίκυ και τα δύο παιδιά τους στο Καρπενήσι. Τον Νοέμβριο του 2019 ο 51χρονος Γιώργος Καραγιάννης νόσησε από COVID-19. Έπειτα από τέσσερις ημέρες μεταφέρθηκε για εισαγωγή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς οι υποδομές Υγείας στο Καρπενήσι δεν επαρκούσαν.
«Τον Νοέμβριο του 2029 ο σύζυγός μου μεταφέρθηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες ασθένειας από COVID-19 στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. Ο λόγος είναι ότι στο Καρπενήσι δεν έχει ΜΕΘ, δεν έχει τίποτα, έχει ένα πολύ μικρό νοσοκομείο. Την περίοδο εκείνη όλη η επαρχία πήγαινε στα περιφερειακά νοσοκομεία. Οι ασθενείς από εδώ μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Όμως όταν αρρώστησε ο Γιώργος δεν υπήρχαν κρεβάτια στη Λαμία. Έτσι τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγρινίου».

Ήταν ο δεύτερος ασθενής που εισήχθη στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπως αναφέρει η σύζυγός του. Πριν από τον Γιώργο είχε νοσηλευθεί ένα παλικάρι 42 ετών. Στη ΜΕΘ του Αγρινίου ο Γιώργος Καραγιάννης νοσηλεύθηκε για 20 ημέρες. Δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει νικητής από τη μάχη με την COVID-19.

H Βίκυ Γιαννοπούλου είναι απολύτως βέβαιη πως αν ο σύζυγός της είχε μεταφερθεί σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου, σήμερα θα ζούσε.

«Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι ο αν ο Γιώργος είχε την τύχη να νοσηλευθεί σε άλλο νοσοκομείο, να του δοθεί η βοήθεια που έπρεπε, σήμερα θα ζούσε, γιατί θα σας εξηγήσω δύο πράγματα που πιστεύω. Πρώτον, ο Γιώργος ήταν ένας πάρα πολύ γερός άνθρωπος. Δεν έπινε, δεν κάπνιζε, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, δεν υπήρχε τίποτα. Πιστεύω ότι θα αντιμετώπιζε μια πνευμονία, όχι κάτι άλλο», τονίζει στην «Μ» η κυρία Γιαννοπούλου και συνεχίζει:

«Για μένα ένα είναι το ζητούμενο. Εκεί που πήγε δεν είχαν τα μέσα για να το αντιμετωπίσουν. Δηλαδή διασωλήνωσαν έναν άνθρωπο για να πάει σε ΜΕΘ και ουσιαστικά ήταν σαν να ήταν εκτός ΜΕΘ, οπότε ήταν εκτεθειμένος σε οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα, είτε αυτό ήταν ένα νοσοκομειακό μικρόβιο, είτε φάρμακα, είτε οτιδήποτε. Δηλαδή η ΜΕΘ δεν είχε τίποτα από αυτά που θα έπρεπε κανονικά να έχει για να παρέχει ιατρική φροντίδα».

Η κυρία Γιαννοπούλου αναφέρεται σε ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα στη ΜΕΘ Αγρινίου, τις οποίες είχε καταγγείλει δημοσίως ο τότε διευθυντής της ΜΕΘ εκείνη την περίοδο. Κάτι που αποδεικνύει, όπως ισχυρίζεται, τους ισχυρισμούς της.
«Το ότι η θνητότητα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου ανήλθε σε 100% αποδεικνύει αυτό που λέω. Ένας να ζούσε από αυτούς που νοσηλεύθηκαν, θα λέγαμε ότι κάτι γινόταν εκεί. Το ότι πέθαναν όλοι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αποδεικνύει από μόνο του ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν καμία αντιμετώπιση ως άνθρωποι που έπρεπε να βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Πλέον η κυρία Γιαννοπούλου το μόνο που ζητάει είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη.
«Αυτό που θέλω είναι η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Και δεν θέλω τίποτε άλλο. Ζητάμε να γίνει σωστά η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια, όποια κι αν είναι αυτή».

Θανάσης Διαμαντόπουλος – δικηγόρος: «Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο!»

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι δικηγόρος και εκπροσωπεί νομικά 17 οικογένειες εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια των θανάτων. Η προκαταρκτική έρευνα της Δικαιοσύνης ξεκίνησε από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος πριν από τέσσερα χρόνια.

«Η υπόθεση δεν αφορά το φαινόμενο του κορωνοϊού, αλλά αβλεψίες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από την πλευρά του νοσηλευτικού προσωπικού», σημειώνει στην «Μ» και συμπληρώνει:

«Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Σαράντα νεκροί στους 40 ασθενείς σε ΜΕΘ δεν έχουν υπάρξει πουθενά».

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν, ενώ θα εξεταστούν και συγγενείς θυμάτων, πραγματογνώμονες και άλλοι γιατροί. Τα θύματα ήταν ηλικίας 30 έως 67 ετών και όλοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου κατά την περίοδο 2020-2021.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ