Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Novartis: Aπόφαση της Ολομέλειας για την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή

Η Ολομέλεια συγκαλείται προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα για ορισμό εφέτη ανακριτή και επικούρων του, που θα αναλάβουν να χειριστούν όλες τις δικογραφίες που βρίσκονται ανοιχτές για την υπόθεση της Novartis σε εισαγγελικό και ανακριτικό στάδιο
Για τον αν οι δικογραφίες για την υπόθεση της Novartis που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην ανάκριση και την εισαγγελία Διαφθοράς θα ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή ή όχι, αναμένεται να αποφασίσει σε σημερινή συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας.

Η σύγκληση της Ολομέλειας και η απόφαση που θα λάβει, θα καθορίσει το μέλλον της δικαστικών ερευνών για την …πολύπαθη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Η συνεδρίαση του Σώματος των εφετών συμπίπτει, δε, με τις αποκαλύψεις που έκανε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος περιέγραψε ένα άγριο παρασκήνιο που συνόδευε το χειρισμό της όλης υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, με στόχο, όπως είπε, να διωχθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος που είχε υποβάλλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, για ορισμό εφέτη ανακριτή και επικούρων του, που θα αναλάβουν να χειριστούν όλες τις δικογραφίες που βρίσκονται ανοιχτές για την υπόθεση της Novartis σε εισαγγελικό και ανακριτικό στάδιο. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει τον ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Novartis, η οποία απασχολεί επί μακρόν την κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική σκηνή, ώστε οι εκκρεμείς έρευνες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Αν τελικά η Ολομέλεια των εφετών αποφασίσει να αναθέσει όλες τις δικογραφίες για Novartis σε εφέτη ανακριτή, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όπως και άλλες οι δικογραφίες που χειρίζονται ανακριτές Διαφθοράς.

Ποιες δικογραφίες θα πάνε σε εφέτη – ανακριτή

Συγκεκριμένα, σε εφέτη – ανακριτή και σε βοηθούς του (εφόσον οριστούν από την Ολομέλεια) θα διαβιβαστούν υποχρεωτικά οι δικογραφίες που βρίσκονται σήμερα στην εισαγγελέα Διαφθοράς και οποίες αφορούν στους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πρόκειται για τα δυο τελευταία πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν θα αρχειοθετήσει ή όχι τη δικογραφία, κατά το μέρος που σχετίζεται με αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η εισαγγελία Διαφθοράς είχε παραγγείλει από στην εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ακόμη, σε περίπτωση ορισμού εφέτη ανακριτή από την εισαγγελία Διαφθοράς θα διαβιβαστούν οι δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας και γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis.

Τέλος, στον εφέτη ανακριτή, σε περίπτωση πάντα που αυτός οριστεί, θα διαβιβαστούν και δικογραφίες που σήμερα βρίσκονται σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενος Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.

Ιωάννης Αγγελής: Καταπέλτης για την Τουλουπάκη στην προανακριτική

«Καταπέλτης» για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκή», ήταν χθες ο κ. Ιωάννης Αγγελής στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης “ανησυχεί, διότι ξέρει τι έχει κάνει”. Υπογράμμισε, δε, ότι ο “Ρασπούτιν” είναι το ίδιο πρόσωπο που παρενέβαινε και στο έργο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ράικου είχε κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως “Ρασπούτιν”. Πέραν αυτών, ο κ. Αγγελής αποκάλυψε ότι υπάρχει και έγγραφη αναφορά των αμερικανικών αρχών που ξεκαθαρίζουν ότι “ουδεμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου υπάρχει”.

Ι. Μπούγας: Έχει τηρηθεί η αρχή της τυπικότητας για την δικαστική συνδρομή;

Ι. Αγγελής: Όχι, δεν έχει τηρηθεί. Η κυρία Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής. Και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο, απ’ όσο θυμάμαι, που εγώ διάβασα οτι οι Αμερικανοί απαντούν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναζητηθούν.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον κ. Παπαγγελόπουλο, είπε:

Θ. Πλεύρης: Τι σχέσεις είχατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ι. Αγγελής: Απο φιλικές έως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ, τον είχα επισκεφθεί και ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήμουν υπεύθυννος για πληροφοριακά συστήματα. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας.

Θ. Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνόητο ότι, όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι.

Θ. Πλεύρης: Γι’ αυτά που είπατε;

Ι. Αγγελής: Και γι’ αυτά που θα πω εδώ

Θ. Πλεύρης: Εκτιμάτε ότι θεωρεί πως θίγεται ο ίδιος με όσα λέτε;

Ι. Αγγελής: Είμαι απολύτως βέβαιος

Θ. Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμιστούν οι καταγγελίες σας;

Ι. Αγγελής: Ναι

Θ. Πλεύρης: Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται απο αυτά που εσείς λέτε και σας επιτέθηκε;

Ι. Αγγελής: Ανησυχεί, διότι ξέρει την αλήθεια και τι έχει κάνει

Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής ανέφερε: “Το πρόσωπο “Ρασπούτιν” είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κυρία Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα”.

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Για τον κ. Σαμαρά τι σας είπε η κυρία Τουλουπάκη;

Ι. Αγγελής: Μόνο για την μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε οτι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε». “Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις;” της είπα. Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία. Και εκείνη μου απάντησε: “Για μένα είναι αρκετά”. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Όπως και για άλλον πολιτικό, που λέει ο μάρτυρας ότι “δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ”. Δεν μπορεις να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος, που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς μίλησε για σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων που υπήρξαν απο τους αρμόδιους εισαγγελείς κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Κληθείς να απαντήσει για την δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και διαβιβάστηκε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, είπε: «Με “υποθέτω” και “αν” και “εφόσον” δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία».

Ειδικότερα, για την δικογραφία είπε: «Είπα της Τουλουπακη “δείξε μου τη δικογραφία”. Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπακη πως υπάρχει βίντεο πως ο Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη μέρα μου λέει συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι ανέλαβε επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όταν ο προκάτοχός του επικαλέστηκε προβλήματα υγείας, προσέθεσε ωστόσο ότι “υποψιάζομαι πως υπάρχει αναφορά παραιτήσεως”. Ο ίδιος είπε ότι η επιλογή του ως επόπτης δεν έγινε με υπόδειξη του “Ρασπούτιν”, αν και ο τελευταίος διόριζε άτομα της επιλογής του στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αγγελής επανέλαβε τις καταγγελίες του για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τις άστοχες ενέργειές της στην υπόθεση. Είπε μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελέας έβαλε παράνομα σε καθεστώς προστασίας τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, καθώς γνώριζε ότι εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση ως κατηγορούμενος. “Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ηταν ρητώς κατονομαζόμενος”.

Ο κ. Αγγελής πάντως είπε ότι δεν γνωρίζει τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σε ερώτηση του κ. Θάνου Πλεύρη αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων ο Φ. Δεσταμπασίδης, την στιγμή που έχει καταγγελθεί για υπεξαίρεση, ο κ. Αγγελής εξήγησε ότι άλλος ο ρόλος του κατηγορούμενου και άλλος του μάρτυρα. “Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται ή να απειλεί;” επέμεινε ο κ. Πλεύρης, με τον Αγγελή να απαντά πως δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία, καθώς ο νόμος θέτει συγκεκριμένα όρια.

Πέραν αυτών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να είπε ότι η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα θα έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί στην Βουλή και πως κακώς καθυστέρησε σχεδόν τέσσερις μήνες να διαβιβαστεί και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει τότε την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη.

Ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε και για τον περίφημο τραπεζικό λογαριασμό με εμπλοκή πολιτικού:

Ι. Μπούγας: Δώστε μας λεπτομέρειες για την υπόθεση συγκεκριμένου λογαριασμού πολιτικού.

Ι. Αγγελής: Όταν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα στη Βιέννη με τους Αμερικανούς είπανε επί λέξει ότι «ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιό του. Ο λαγαριασμός αυτός έχει 30.000», χωρίς να διευκρινίσουν αν είναι δολάρια ή ευρώ. Ουδέποτε μας έδωσαν οι Αμερικανοί αριθμό λογαριασμού.

Πηγή: protothema.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ