4:33 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Novartis: H επιστολή των προστατευόμενων μαρτύρων

Novartis: H επιστολή των προστατευόμενων μαρτύρων

Μόνο με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων και την απόκρυψη των στοιχείων της ταυτότητας τους είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση  Νοvartis.

Με επιστολή τους, στις 15 Φεβρουαρίου 2020, στις εισαγγελικές Αρχές αλλά και στο Προεδρείο της Επιτροπής οι προστατευόμενοι μάρτυρες δηλώνουν ότι σε περίπτωση αποκάλυψης της ταυτότητάς τους  κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους!

Στην επιστολή του ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει να εισφέρει σε ότι αφορά τις καταγγελίες που αφορούν το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς δεν τον γνωρίζει προσωπικά. Επίσης αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη κλήση κρίνεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων καθώς θεωρεί βέβαιο ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της Προανακριτικής θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και θα κινδυνεύσει η ζωή της!

Οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες παράλληλα επισημαίνουν ότι τη μοναδική φορά που εμφανίστηκαν φυσικά ήταν ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς υποστηρίζοντας ότι στην κατάθεση που έδωσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, τηρήθηκε η μυστικότητα. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΜΠΑΜ” η οποία στη στήλη “Εδώλιο” έγραψε ότι η συγκεκριμένη κατάθεση δόθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο κτήριο της ΓΑΔΑ, και ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν με αλλοιωμένη φωνή και χωρίς να εμφανίσουν χαρακτηριστικά του προσώπου τους.Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή που δημοσιεύει το eReportaz κοινοποιειται στον εισαγγελέα που εποπτεύει τους εισαγγελείς Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, στους εισαγγελείς Διαφθοράς, στον Λάμπρο Σοφουλάκη αλλά και στον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης.

Δείτε τις επιστολές:

 

Η οριστική απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για το θέμα αυτό

Κατά την σημερινή συνεδρίαση το σύνολο των κομμάτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην ανάγκη της αυτοπρόσωπης εξέτασης των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση”. Οριστική είναι η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς κουκούλες.

Συγκεκριμένα ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της εξέτασης των δύο προσώπων με την φυσική τους παρουσία, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Υπέρ της διατήρησης της κουκούλας ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως “ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες απο το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι απο τους βουλευτές” για να προσθέσει σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πως “έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι οι εισαγγελείς να επικαλούνται το νόμο”.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή έφτασαν επιστολές από τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις οποίες ζητούν είτε να μην καταθέσουν (Αικ. Κελέση) είτε να καταθέσουν με μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους (Μ. Σαράφης) επικαλούμενοι κίνδυνο της ζωής τους. Επιστολή έστειλε και η κυρία Τουλουπάκη ζητώντας οι καταθέσεις να γίνουν με “κουκούλα”.

Από την πλευρά των εισηγητών των κομμάτων υπήρξαν οι εξής τοποθετήσεις:

Θ.Πλεύρης (ΝΔ): Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι οτι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω οτι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός οτι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εαν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά

Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.

Σπ.Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας

Β.Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά οτι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι οτι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες όχι μόνο πρέπει να καταθέσουν χωρίς κουκούλες αλλά και με το πραγματικό τους όνομα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας