2:37 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Novartis: Ούτε η Κελέση θα καταθέσει

Novartis: Ούτε η Κελέση θα καταθέσει

Μετά την “εξαφάνιση” του  προστατευόμενου μάρτυρα με κωδικό όνομα Σαράφης, οι ενδείξεις τείνουν ότι ούτε η δεύτερη μάρτυρας της υπόθεσης , αποκαλούμενη ως «Αικατερίνη Κελέση», θα προσέλθει σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει. Η ίδια άλλωστε έχει ζητήσει εγγράφως την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας.

Ο “Σαράφης ” αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την απόφαση της προανακριτικής να απορρίψει το αίτημά του για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του.Ο προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα “Μάξιμος Σαράφης”, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που τον αναζητούν, έχει κλειστά και τα δυο του κινητά.

Όπως μετέδωσε ο ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», επισήμως οι βουλευτές της προανακριτικής δεν έχουν κάποια ενημέρωση για το αν θα εμφανιστεί η Κελέση και θα προσέλθουν κανονικά στις 16:00 στη ΓΑΔΑ.

Ωστόσο, αν και επίσημα επιβεβαιωθεί η απουσία της μάρτυρα με κωδικό όνομα ” Κελέση” , η επιτροπή θα διατάξει, και σε αυτή την περίπτωση, βίαια την προσαγωγή του.

Νωρίτερα:

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέρχονται σήμερα, στις 12:00, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, Σπύρος Λάππας, προκειμένου να επιδώσουν υπόμνημα όλων των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Ενώ εξακολουθεί να είναι άφαντος ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει τελικά η «Αικατερίνη Κελέση ».

Μετά την άρνηση του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» να παρευρεθεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για να καταθέσει αυτοπροσώπως στο πλαίσιο της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, σήμερα, στις 4 το απόγευμα έχει κληθεί να καταθέσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, η άλλη προστατευόμενη μάρτυρας με κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» η οποία έχει ήδη αρνηθεί την εξέτασή της.

Ανοιχτό αφήνουν μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», στην περίπτωση που παραμείνουν συνειδητά άφαντοι.

Πολιτική θύελλα για τον «Σαράφη»

Ενώ οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής του μάρτυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

«O πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας» απαντά ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον κ. Τσίπρα.

Γιατί δεν βρέθηκε αμέσως ο «Σαράφης»

Η αδυναμία εύρεσης «Σαράφη», οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για τέτοιες περιπτώσεις δεν προβλέπει τη μόνιμη συνοδεία του, ασφάλειά του ή προστασία του, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει δώσει τα πραγματικά του στοιχεία.

Συνήθως, καλεί ο ίδιος στο τμήμα προστασίας μαρτύρων, με αρμόδιο χειριστή αξιωματικό ο οποίος είναι ο μοναδικός που γνωρίζει τα πραγματικά του στοιχεία και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Η τελευταία επαφή του αξιωματικού με τον μάρτυρα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία του δόθηκε η κλήση για την κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ. Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναζητήθηκε σε όλα τα σημεία που είχε δώσει στις αρχές για να έρχεται σε επαφή με τον αξιωματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας