3:37 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Ντόλτσε βίτα» από τη σπείρα των Μεγάρων!

«Ντόλτσε βίτα» από τη σπείρα των Μεγάρων!

Μεγαλεπήβολα σχέδια για επιχειρήσεις, αγορές ακριβών αυτοκινήτων, ανακαινίσεις και ανεγέρσεις σπιτιών που η πολυτέλειά τους ήταν εντυπωσιακή αλλά και κάρτες από καζίνο. Όλα αυτά με τα χρήματα που είχαν αρπάξει από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα και με δράση που δεν σταματούσε σχεδόν όλο το 24ωρο.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Με χειρουργική ακρίβεια εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση που έστησαν απατεώνες και έκαναν τη μεγάλη ζωή με χρήματα που είχαν αρπάξει από τραπεζικούς λογαριασμούς ανύποπτων πολιτών!

Ο φερόμενος αρχηγός «Πατάπιος», με υπαρχηγό τον «Άκη» και συνεργάτες τον «Ντινάκο Freedom», τον «Μπούλη» και τον «Λαμαρίνα», όπως ήταν τα ψευδώνυμά τους, κατηγορούνται ότι είχαν αρπάξει πάνω από 2.000.000 ευρώ χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα.

Η Δράση

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων, ύστερα από επιχείρηση που στήθηκε με εφόδους στο Ζευγολατιό Κορινθίας και στο Ζεφύρι Αττικής. Οι αστυνομικοί που έπιασαν στην κυριολεξία «στον ύπνο» τους εμπλεκόμενους, τους βρήκαν να κοιμούνται στο… πάτωμα των ακριβών σπιτιών που είχαν φτιάξει, ενώ τα μικρά παιδιά πάνω στα κρεβάτια.

Ο 31χρονος φερόμενος αρχηγός με το ψευδώνυμο «Πατάπιος» ήταν στο στόχαστρο των Αρχών εδώ και αρκετούς μήνες. Από την έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι είχαν να κάνουν με έναν εν δυνάμει… επιχειρηματία που ήθελε να «επενδύσει» τα μεγάλα χρηματικά ποσά που κέρδιζε παράνομα. Εκτός λοιπόν από τα αυτοκίνητα που αγόραζε και αναβάθμιζε ξοδεύοντας μεγάλα ποσά, έκανε ανακαίνιση πολλών χιλιάδων ευρώ στο σπίτι του, αλλά ήθελε να γίνει και ιδιοκτήτης επιχειρήσεων.

«Ήθελε να ανοίξει ένα κατάστημα με ναργιλέδες στο Ζευγολατιό, που είναι πολύ της μόδας, ενώ ενδιαφερόταν και για την αγορά ενός πάρκινγκ στα Εξάρχεια, στο οποίο όμως δεν θα ‘‘φαινόταν’’ ο ίδιος. Αυτά ήταν τα επενδυτικά σχέδιά του και τα συζητούσε», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με τον 31χρονο. Την ίδια ώρα, ο «νούμερο δύο» της οργάνωσης, 30 ετών και αδελφός του φερόμενου αρχηγού, ήθελε να ανοίξει μια καφετέρια στην Κόρινθο, βάζοντας όμως άλλο άτομο για «μπροστινό».

Η πρώτη περίπτωση εξαπάτησης πολιτών ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τα μέλη της οργάνωσης ενδιαφέρονταν τάχα για την αγορά ξυλείας για οικοδομή από έναν έμπορο στα Μέγαρα. Τον εντόπισαν μέσω Διαδικτύου και χρειάστηκαν λίγη ώρα κουβέντας μαζί του και πολύ μεγάλη δόση επίδειξης για να του υφαρπάξουν τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής ώστε να του πάρουν 20.000 ευρώ από τον λογαριασμό του. Οι «ρόλοι» ήταν κάθε φορά διαφορετικοί… Πότε παρίσταναν τους πωλητές οχημάτων ή αντικείμενων, πότε τους αγοραστές που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω αν ήθελαν να αγοράσουν ένα προϊόν που τους ενδιέφερε, πότε τους πελάτες ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλες επιχειρήσεις όπου «χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της μεγάλης παραγγελίας ή της κράτησης μεγάλης διάρκειας, προφασιζόμενοι άμεσα προκαταβολή, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων τους».

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Μεγάρων χρειάστηκε να δουλέψουν νυχθημερόν για να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο δρασης της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως να ταυτοποιήσουν πλήρως και με στοιχεία όλες τις απάτες τους, «καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκομίσουν στις (262) περιπτώσεις που έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής, παράνομο περιουσιακό όφελος δύο εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος.

Μεγάρων

Τεχνάσματα

Ποια ήταν όμως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε η σπείρα στα τυχαία τηλεφωνήματα που έκανε από τις εννέα το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, καθημερινά; Οι 48 συσκευές τηλεφώνου που κατασχέθηκαν και οι 153 τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν, κυρίως στο «επιχειρησιακό κέντρο» που είχαν στήσει στο Ζευγολατιό Κορινθίας από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η δράση της σπείρας, είχαν πάρει φωτιά.

Συγκεκριμένα, όταν ήθελαν να κάνουν κάποια αγοραπωλησία οχήματος, έπειθαν «τα θύματά τους να καταβάλουν προκαταβολή ως ‘‘καπάρο’’ και στη συνέχεια προφασιζόμενοι φορολογικούς και λογιστικούς λόγους ζητούσαν μεγαλύτερο ποσό, τάζοντας δήθεν καλύτερη τιμή λόγω της παρεξήγησης που δημιουργήθηκε. Αν τα θύματα ήταν δύσπιστα, έθεταν ένα μελετημένο τέχνασμα σε εφαρμογή, με δήθεν μεταφορά χρημάτων από την πλευρά τους ως διευκόλυνση προς τον αγοραστή, ώστε στη συνέχεια να του αποσπάσουν τον τραπεζικό του λογαριασμό και να του αποστείλουν δήθεν απόκομμα – απόδειξη της μεταφοράς χρημάτων από άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι ο αγοραστής θεωρώντας ότι η μεταφορά θα πραγματοποιούνταν μετά από κάποιες μέρες, προέβαινε από μέρους του στην καταβολή των χρημάτων που θεωρούσε ότι του είχαν πιστωθεί προηγουμένως», περιέγραψε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.

Βασικός σκοπός των μελών της οργάνωσης ήταν να αποσπάσουν πληροφορίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους, μέσω Διαδικτύου. Το πιο επιτυχημένο «τρικ» ήταν μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και χρήσης κωδικού μιας χρήσης.

Τα υποψήφια θύματά τους λάμβαναν κατάλληλα σχεδιασμένα γραπτά μηνύματα τα οποία, υποτίθεται, ότι τα έστελνε η τράπεζά τους και περιείχαν έναν υπερσύνδεσμο – link. Στη συνέχεια εμφανιζόταν ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον που έμοιαζε με την αρχική ιστοσελίδα τράπεζας, όπου τους ζητούσαν να συνδεθούν με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password). Όποιος το έκανε, έχανε τον έλεγχο του λογαριασμού του και των χρημάτων του.

ΤΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο που θύμιζε μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Το κάθε μέλος είχε τον ρόλο του και ήταν απόλυτα ξεκαθαρισμένος. Συγκεκριμένα, υπήρχαν:

ο «Διευθυντής – Συντονιστής – Διαχειριστής»,
ο «Υποδιευθυντής – Άμεσος Βοηθός Συντονιστή – Διαχειριστής»,
ο «Τηλεφωνητής»,
ο «Τεχνικός»,
ο «Εισπράκτορας»,
ο «Προμηθευτής»,
ο «Διαμεσολαβητής» και
ο «Εξωτερικός Συνεργάτης».

Στις μεταξύ τους συνομιλίες αποκαλούσαν με διάφορες κωδικές ονομασίες τις τραπεζικές κάρτες. Συγκεκριμένα, την κάρτα της Alpha Bank, την αποκαλούσαν «μπίρα Alpha», της Eurobank, «κόκκινη ή Eurovision», της Πειραιώς «κίτρινη μπανάνα» και της Εθνικής Τράπεζας «πράσινη» ή «Παναθηναϊκός».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Η ανακοίνωση των εκδόσεων Καστανιώτη για τη σύλληψη του συγγραφέα

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Ποιος είναι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας