0:38 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα δίνεται αυτόματα υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται στη χώρα

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα δίνεται αυτόματα υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται στη χώρα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για το 2024 λέει ότι δεν θα δίνεται αυτόματα υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται στη χώρα – Ειδικοί λένε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε την πρόθεσή του για αφαίρεση της ιθαγένειας του γενέθλιου δικαιώματος, με την εκστρατεία του για το 2024 στον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει την Τρίτη ότι θα επιδιώξει να το τερματίσει μέσω εκτελεστικού διατάγματος την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Η πρόταση απηχεί ένα μακροχρόνιο αίτημα των περιορισμών στη μετανάστευση και ένα μέτρο το οποίο συχνά-πυκνά ανέφερε ο Τραμπ ενώ ήταν στην εξουσία, προκαλώντας επικρίσεις τόσο από τους υποστηρικτές της μετανάστευσης όσο και από νομικούς εμπειρογνώμονες.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να τερματίσει την ιδιότητα του πολίτη μέσω εκτελεστικού διατάγματος, κυρίως επειδή η πρακτική κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.

Η 14η τροποποίηση χορηγεί την υπηκοότητα σε όσους «γεννήθηκαν ή πολιτογραφήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους».

Η ευρέως αποδεκτή ερμηνεία αυτής της τροπολογίας ισχύει από μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1898 που αφορούσε έναν πολίτη των ΗΠΑ με Κινέζους γονείς.

Η 14η τροποποίηση εγκρίθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο για να εγγυηθεί ίσα δικαιώματα για τους πρώην σκλάβους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Νέα αγωγή στον Ντόναλντ Τραμπ απο την αρθρογράφο που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος την τελευταία χρονιά του στην προεδρία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας