8:41 Κυριακή 14 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο αυτόνομος δρόμος της Σλοβακίας στην σχέση της ΕΕ με την Ρωσία

Ο αυτόνομος δρόμος της Σλοβακίας στην σχέση της ΕΕ με την Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιουράι Μπλάναρ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το Σάββατο (2 Μαρτίου) στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, σε μια σπάνια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ενός κράτους μέλους της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η συνάντηση, μία από τις λίγες που περιλαμβάνουν υψηλόβαθμους Ευρωπαίους και Ρώσους αξιωματούχους μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, επικρίθηκε αμέσως από τα κόμματα της σλοβακικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην αποστολή κρατικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η συνάντηση «ήταν ένα παράδειγμα της ισορροπημένης και κυρίαρχης εξωτερικής μας πολιτικής». Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Ρόμπερτ Καλινάκ συναντήθηκε μάλιστα την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Ο Φίτσο δήλωσε επίσης ότι ο Μπλανάρ και ο Λαβρόφ μίλησαν για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει μια ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία.

Ο Μπλανάρ ανέφερε σε δήλωσή του ότι επανέλαβε τη σλοβακική θέση ότι η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν έχει στρατιωτική λύση και προέτρεψε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ενώ ο Μπλανάρ δήλωσε στον Λαβρόφ ότι η θέση της Σλοβακίας βασίζεται στο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία.

Είπε επίσης ότι η Σλοβακία είναι κατά της δημιουργίας ενός «σιδηρού παραπετάσματος» μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, και ότι η Ρωσία «επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Σλοβακία».

Ο Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία με την υπόσχεση να σταματήσει την κρατική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ στο παρελθόν έχει κάνει φιλορωσικές δηλώσεις και έχει επικρίνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του το Σάββατο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προτιμά να συνεργάζεται με χώρες όπως η Σλοβακία ή η Ουγγαρία που «δίνουν προτεραιότητα» στα εθνικά συμφέροντα, ακόμη και αν η ένταξη στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ «παρουσιάζει κάποιες προκλήσεις».

«Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε ακόμη περισσότερο την ικανότητα του πρωθυπουργού (Ρόμπερτ) Φίτσο και της κυβέρνησής του να έχουν τη δική τους γνώμη για την κατάσταση στον κόσμο», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σλοβακία: Ο λαϊκιστής υποστηρικτής του Πούτιν, Ρόμπερτ Φίτσο, κέρδισε τις εκλογές

Σλοβακία: Εμμένει στις θέσεις του για την Ουκρανία ο Ρ. Φίτσο, παρά τις πιέσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας