Ο ιδρυτής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, απέρριψε χθες, Δευτέρα, προσφορά ύψους 100 δισ. δολ. από τον Ελον Μασκ και ομάδα επενδυτών για την εξαγορά του κολοσσού της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Μασκ και κοινοπραξία επενδυτών προσέφεραν 97,4 δισ. δολ. για να αγοράσουν τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ελέγχει την OpenAI, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο δικηγόρος τους Μαρκ Τόμπεροφ. Τη φερόμενη προσφορά είχε αποκαλύψει νωρίτερα με δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Ο Άλτμαν απέρριψε αμέσως την προσφορά με ανάρτηση στο X, γράφοντας: «Όχι ευχαριστώ, θα αγοράσουμε το Twitter, αν θέλετε».
«Απατεώνας», απάντησε από την πλευρά του ο Μασκ.
no thank you but we will buy twitter for $9.74 billion if you want
— Sam Altman (@sama) February 10, 2025
Η κόντρα Μασκ – Άλτμαν
Ο Μασκ βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με τον Άλτμαν, με τον οποίο συνίδρυσε την OpenAI, την εταιρεία που ανέπτυξε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, ο οποίος παραιτήθηκε από την OpenAI το 2018, έχει χαρακτηρίσει τον Άλτμαν «απατεώνα», ενώ ο Αλτμαν έχει αποκαλέσει τον Μασκ «νταή».
Η φερόμενη προσφορά του Μασκ για την εξαγορά της OpenAI –που υποστηρίζεται από τις εταιρείες Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital και 8VC, σύμφωνα με την Wall Street Journal– θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του Άλτμαν να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.
Και αυτό επειδή για να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση, ο κερδοσκοπικός βραχίονας της OpenAI πρέπει να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που την ελέγχει σε δίκαιη τιμή.
Η τολμηρή προσφορά του Μασκ θα μπορούσε να αυξήσει την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων, πράγμα που σημαίνει ότι ο κερδοσκοπικός βραχίονας θα πρέπει ενδεχομένως να δαπανήσει περισσότερα ή, αλλιώς, η μη κερδοσκοπική εταιρεία θα πρέπει να εξηγήσει στις ρυθμιστικές αρχές γιατί αποδέχθηκε χαμηλότερη προσφορά.
Πέρυσι, ο Μασκ κατέθεσε μήνυση κατά της OpenAI και του Άλτμαν, λέγοντας ότι οι ιδρυτές της OpenAI τον πλησίασαν αρχικά για να χρηματοδοτήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό επικεντρωμένο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, πλέον επικεντρώνονταν στο πώς θα έβγαζαν χρήματα.