2:17 Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Ο αντίπαλος του Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας εντάχθηκε στο ΕΛΚ

Ο αντίπαλος του Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας εντάχθηκε στο ΕΛΚ

Η κεντροδεξιά παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε την αγκαλιά της στο πολιτικό κίνημα του Πέτερ Μάγιαρ, τον πολιτικό αντίπαλο του Ορμπάν που αναμένεται να ανταλλάξει τη Βουδαπέστη με τις Βρυξέλλες.

Το κόμμα του πιο σφοδρού πολιτικού αντιπάλου του Βίκτορ Όρμπαν, του Πέτερ Μάγιαρ, προσχώρησε στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα που μέχρι πρότινος θεωρούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό δικό της.

Η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – η οποία φιλοξενούσε το κόμμα Fidesz του Βικτόρ Ορμπάν μέχρι το 2021 – άνοιξε τις πόρτες της στο κόμμα του Μάγιαρ “Σεβασμός και Ελευθερία” (TISZA) σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι επτά ευρωβουλευτές του TISZA που εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Μάγιαρ, πρώην εσωτερικός συνεργάτης της σκληροδεξιάς κυβέρνησης του Ορμπάν, συγκλόνισε το ουγγρικό έθνος νωρίτερα φέτος αποκαλύπτοντας αυτό που περιέγραψε ως “κράτος-μαφία”, αποκαλύπτοντας την προσωπική του εμπειρία από τη διαφθορά και τη μηχανή προπαγάνδας της κυβέρνησης.

Ήταν επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος TISZA στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξασφαλίζοντας το πρωτοφανές 30% των ουγγρικών ψήφων και καταφέροντας πλήγμα στο Fidesz του Ορμπάν, το οποίο, παρότι παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα, συγκέντρωσε λιγότερο από το μισό των ψήφων (44,8%) για πρώτη φορά σε ψηφοφορία στην ΕΕ από τότε που ο Ορμπάν επέστρεψε στην εξουσία το 2010.

Ο Μάγιαρ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα καταλάβει την έδρα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά έκανε πίσω τη Δευτέρα, όταν έθεσε την απόφασή του σε δημόσια ψηφοφορία στο προφίλ του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Μάγιαρ, η πλειοψηφία των 100.000 ψηφοφόρων είπε ότι θα έπρεπε να αλλάξει τη Βουδαπέστη με τις Βρυξέλλες.

Ανεξάρτητα από την απόφασή του, ο Magyar υποσχέθηκε να συνεχίσει να αμφισβητεί την εξουσία του Ορμπάν: «Θα εργαστώ για την αλλαγή στην Ουγγαρία», είπε.

«Η αλλαγή έχει ξεκινήσει και αυτή είναι η αρχή του τέλους για το κόμμα Fidesz», δήλωσε επίσης ο Μάγιαρ στους δημοσιογράφους.

«Είμαι υπερήφανος που ενταχθήκαμε στο ΕΛΚ, στη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου μπορούμε πραγματικά να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των Ούγγρων πολιτών. Αυτός (ο Όρμπαν) δεν είναι τόσο τυχερός», δήλωσε ο Μάγιαρ, προσθέτοντας ότι οι ευρωβουλευτές του TISZA θα επιδιώξουν θέσεις εξουσίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκειμένου να διαμορφώσουν τη νομοθεσία της ΕΕ σε τομείς όπως η βιομηχανία και το περιβάλλον.

Το Fidesz του Όρμπαν είναι επί του παρόντος πολιτικά άστεγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι νομοθέτες του είναι επομένως πιο περιορισμένης επιρροής.

Αλλά πάνω απ’ όλα, ο Μάγιαρ δεσμεύτηκε να αναλάβει τον αγώνα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα του, όπου η δημοκρατική οπισθοδρόμηση από την είσοδο του Ορμπάν στην εξουσία είναι καλά τεκμηριωμένη.

«Οι Βρυξέλλες δεν κατάλαβαν πραγματικά την κατάσταση στην Ουγγαρία. Οι Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοήθησαν τον πρωθυπουργό Όρμπαν να παίξει αυτό το παιχνίδι στην Ουγγαρία και να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία του άρθρου 7 και τη διαδικασία του κράτους δικαίου για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε σε μια συγκαλυμμένη μαχαιριά προς τις Βρυξέλλες.

Για χρόνια, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει παρακρατήσει πίσω τα κονδύλια από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης σε αντίποινα για τις επίμονες παραβιάσεις του κράτους δικαίου, γεγονός που επέτρεψε στον Όρμπαν να καλλιεργήσει μια έντονη αντι-ΕΕ εκστρατεία στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Μάγιαρ υποστήριξε επίσης ότι αυτό έχει κρατήσει την Ουγγαρία πίσω οικονομικά.

«Είμαστε τώρα το δεύτερο φτωχότερο κράτος μέλος στην Ευρώπη και το πιο διεφθαρμένο επίσημα», είπε. «Ο κόσμος έχει βαρεθεί τη διαφθορά, τα ψέματα και την προπαγάνδα».

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε: «Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα: είναι υπέροχο που ένα κόμμα που θέτει τα απαραίτητα ερωτήματα στην Ουγγαρία προσχωρεί στο ΕΛΚ».

«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα από τον ουγγρικό πληθυσμό ότι θέλει μια άλλη πολιτική προοπτική», πρόσθεσε ο Βέμπερ, αναφερόμενος στις σταθερές επιδόσεις της TISZA στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Μάγιαρ διευκρινίζει τη θέση του για την Ουκρανία

Αν και πλέον είναι ο πιο αξιόπιστος πολιτικός διεκδικητής στην Ουγγαρία, ο Μάγιαρ είναι ο ίδιος βαθιά συντηρητικός και έχει αναδειχθεί σε μια εναλλακτική μορφή αντιπολίτευσης έναντι των κεντρώων και αριστερών κομμάτων που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την εξουσία του Ορμπάν.

Αυτό σημαίνει ότι συμμερίζεται σε κάποιο βαθμό τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν είναι επιθετικός. Η Ουκρανία είναι θύμα. Και ο ουκρανικός λαός έχει τα δικά του δικαιώματα να υπερασπιστεί το έδαφός του», εξήγησε. «Αλλά συμμεριζόμαστε τη θέση της κυβέρνησης. Δεν θα στείλουμε στρατεύματα ή όπλα στην Ουκρανία από την Ουγγαρία».

Το ΕΛΚ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι όποιοι εταίροι, πόσο μάλλον τα μέλη της ομάδας, πρέπει να είναι ακλόνητα “υπέρ της Ουκρανίας”.

Ένα άλλο εμπόδιο που έπρεπε να επιλυθεί είναι η συμμετοχή στην ομάδα του ΕΛΚ ενός ευρωβουλευτή που ανήκει στο ουγγρικό Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (KDNP) – το οποίο είναι ο μικρότερος εταίρος του Fidesz στον συνασπισμό και το οποίο πρόκειται να καταλάβει μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μάγιαρ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εντασσόταν στο ΕΛΚ μόνο εάν το κόμμα KDNP αποχωρούσε ή διαγραφόταν.

Ο πρόεδρος του KDNP είχε ορκιστεί ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την ομάδα του ΕΛΚ εάν ψηφιστεί η TISZA του Μάγιαρ. Κάτι που τελικά έκανε.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης η ομάδα του ΕΛΚ καλωσόρισε συνολικά δεκατέσσερα νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων επτά βουλευτών από την TISZA του Μάγιαρ, καθώς και άλλων που εκπροσωπούν το ολλανδικό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών ( BBB) και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), τη Δανική Φιλελεύθερη Συμμαχία, το Οικογενειακό Κόμμα της Γερμανίας και το κόμμα των Τσεχικών Δημάρχων και Ανεξάρτητων.

Παγιώνει την ιδιότητά της ως η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ τα κόμματα αυτά εντάσσονται στην κοινοβουλευτική ομάδα, δεν γίνονται απαραίτητα μέλη του πανευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος του ΕΛΚ.

Η είσοδος της TISZA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται μόλις τρία χρόνια αφότου το ΕΛΚ ανάγκασε τους νομοθέτες του σκληροδεξιού κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν να αποχωρήσουν από την ομάδα τους, εν μέσω διαμάχης για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Ουγγαρία – μια χώρα που χαρακτηρίστηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως “εκλογική απολυταρχία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλύψεις για νέο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουγγαρία – Διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση Όρμπαν

Αίρει τις αντιρρήσεις της η Ουγγαρία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας