5:21 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ο (αθέατος) πόλεμος για την εκπομπή του Καπουτζίδη στην ΕΡΤ

Ο (αθέατος) πόλεμος για την εκπομπή του Καπουτζίδη στην ΕΡΤ

Ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, για την τηλεοπτική εκπομπή που θα παρουσιάσει στην κρατική τηλεόραση ο Γιώργος Καπουτζίδης κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση έχει θέμα «Μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια μέσω απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία παραγωγής AN SPORTS & MEDIA που απαξιώνουν την ΕΡΤ Α.Ε και εργαλειοποιούν τον αθλητισμό» και αφορά σε μία εξωτερική παραγωγή 85 επεισοδίων διάρκειας 17 λεπτών το καθένα και συνολικό κόστος 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Τι κρύβεται πίσω από την ερώτηση 45 βουλευτών για μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια μέσω απευθείας ανάθεσης

Πρόκειται για θέμα που είναι γνωστό από τις 17 Ιουλίου όταν ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ και επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της προεκλογικής περιόδου στον ΣΕΓΑΣ. Η συμμετοχή του κυβερνητικού βουλευτή Βασίλη Οικονόμου και του Διευθυντή Επικοινωνίας της IAAF, δηλαδή, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου στην παράταξη «Αναγέννηση Στίβου» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νυν γενικού γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος οδηγείται στην πόρτα εξόδου λόγω του νέου αθλητικού νόμου. Στις 12 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η παράταξη και στις 13 βγήκε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Sportime» που συνέδεε την παραγωγή της αθλητικής εκπομπής με θέμα τους Έλληνες αθλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την ιστοσελίδα «sportsfeed», η οποία ανήκει στον Θανάση Νικολάου, αδερφό του Γιάννη και ανέπτυσσε επιχειρηματολογία ότι μέσω των κρατικών χρημάτων επιχειρείται η άλωση της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας.

«Σε δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας Sportime της 13ης Οκτωβρίου 2020 γνωστοποιείται στο αναγνωστικό κοινό ότι μέσω της ΕΡΤ Α.Ε αποφασίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία η παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής 85 επεισοδίων, με θέμα την παρουσίαση της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, που θα λάβει μέρος στους εξ αναβολής Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα πέντε ερωτήματα προς τον Στέλιο Πέτσα. Η εκπομπή για την Ολυμπιακή Ομάδα στον δρόμο προς το Τόκιο είχε συζητηθεί πριν από την ΕΡΤ και στα ιδιωτικά κανάλια.

Open και Mega

Με το Open να καταθέτει την καλύτερη προσφορά και το Mega να πλησιάζει στην πρόταση του Ιβάν Σαββίδη. Φυσικά, ο Γιώργος Καπουτζίδης εξ αρχής προτίμησε το κανάλι, στο οποίο έκανε τις μεγάλες επιτυχίες. «Θα τον έχουμε κοντά μας τον Απρίλιο με μια καθημερινή σειρά στην οποία θα παρουσιάζονται οι αθλητές και τα αθλήματα της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με έναν δικό του τρόπο. Θα συμμετέχει και στην αποστολή, όπου θα κάνει κάθε μέρα ανταπόκριση από το Τόκιο με τα παραλειπόμενα και τα παρασκήνια από τους Αγώνες», είχε αναφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πέτρος Μπούτος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Η συμφωνία είχε ουσιαστικά κλείσει από την ημέρα που το Mega επέστρεψε στις οθόνες. Με τον γνωστό παρουσιαστή, συγγραφέα και ηθοποιό να αναλαμβάνει και διευθυντής μυθοπλασίας. Η αποχώρηση του Καπουτζίδη στις 20 Μαϊου ανέτρεψε τα δεδομένα. Απ’ το Open επανήλθαν και, μάλιστα, με την ίδια προσφορά. Αλλά ο παρουσιαστής της εκπομπής δεν ήθελε να πάει στην ελεύθερη αγορά και χτύπησε την πόρτα της ΕΡΤ.

Η προσφορά της κρατικής τηλεόρασης ήταν η μικρότερη όλων. Αλλά ο Καπουτζίδης είχε αποφασίσει ότι μόνο εκεί μπορούσε να κάνει τηλεόραση τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Στα τέλη Ιουνίου έγινε η συνάντηση με την ΕΡΤ. Στις 7 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σχετική φόρμα στο διαδίκτυο με την πρόταση. Ακολούθησε σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής που προχώρησε σε νέα περικοπή, περίπου 500 ευρώ ανά επεισόδιο. Στις 17 Ιουλίου ανακοινώθηκε η συμφωνία, στις 23 Ιουλίου αναρτήθηκε η σύμβαση στη Διαύγεια και ακολούθησαν δυο – τρεις μέρες κάποιες κριτικές από τα ΜΜΕ, που συνέδεσαν τη νέα παραγωγή με τις παλαιότερες συνεργασίες του Καπουτζίδη με την ΕΡΤ για τη Eurovision.

Μέχρι που στις 12 Οκτωβρίου έγινε η ανακοίνωση για την παράταξη «Αναγέννηση Στίβου» και την επομένη βγήκε το δημοσίευμα που προκάλεσε την ερώτηση των 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με το επιχείρημα ότι απαξιώνεται το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ, αλλά και για το κόστος της εκπομπής που κατά την άποψή τους είναι μεγάλο για την κρατική τηλεόραση.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν είναι το όποιο ιδιωτικό κανάλι και ότι χρηματοδοτείται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ως εκ τούτου άπαντες και άπασες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, πόσο, δε, μάλλον από τη στιγμή που στη «φαρέτρα» της κρατικής τηλεόρασης υπάρχουν (και πληρώνονται) δεκάδες δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ οι οποίοι εντάξει, μπορεί να μην έχουν τις… περγαμηνές του Καπουτζίδη, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν τις «κολώνες» του εγχειρήματος στο πλαίσιο μιας εσωτερικής παραγωγής!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Just The 2 Of Us: Κατέκτησε την κορυφή της τηλεθέασης το δεύτερο επεισόδιο

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Μιλά για τις σχέσεις του με την Ανθή Βούλγαρη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας