18:01 Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ο "Μπάλλος" είναι εδώ και μας...χορεύει. Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Ο "Μπάλλος" είναι εδώ και μας...χορεύει. Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Η επέλαση της  κακοκαιρίας «Μπάλλος» έχει ήδη αρχίσει να γίνεται φανερή σε περιοχές της Ελλάδας. Στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης τα νησιά του Ιονίου και η δυτική Ελλάδα.

Βροχές και καταιγίδες έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Στα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και η πτώση της θερμοκρασίας, οι χαλαζοπτώσεις, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορισμένα ορεινά σημεία της χώρας.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς τα φαινόμενα θα επιμείνουν σε πολλές περιοχές με σφοδρότητα.

Από το βράδυ της Τετάρτης, μάλιστα, ξεκίνησε να βρέχει και στην Αττική και μάλιστα στα δυτικά του νομού πιο έντονα. Στην Αθήνα τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά, ενώ οι βροχές θα επιμείνουν και την Παρασκευή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να φθίνουν στην ελληνική επικράτεια από την Παρασκευή το απόγευμα, ωστόσο θα επηρεαστούν σημαντικά και τα Δωδεκάνησα, πριν το βαρομέτρικο περάσει στα τουρκικά παράλια.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»
«Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι «μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας».

Ο κ. Στυλιανίδης προχώρησε σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ο ίδιος έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες, προαναγγέλλοντας ότι αυτές θα αποσταλούν και με το 112 εφόσον χρειαστεί.

Επιπρόσθετα έκανε αναφορά στις ενέργειες που λαμβάνει η κεντρική διοίκηση σε συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Ενεργούμε προληπτικά, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας» τόνισε.

Ενόψει, λοιπόν, της κακοκαιρίας, καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112.

Αυτές είναι συγκεκριμένες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσους παρευρέθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας και με επόμενες συσκέψεις».

Διαβάστε ακόμη 

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έκτακτα μέτρα και μηνύματα από το «112» – LIVE η πορεία του καιρού [δορυφόρος]

Χρ. Στυλιανίδης – Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Θα υπάρχει ειδοποίηση από το 112 – Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας