1:27 Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες: Πίσω από τη μαγεία, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα εντυπωσιακά σκηνικά με τα χιλιάδες λαμπάκια που συναντάμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στους δρόμους τόσων χωρών φαίνεται πως κρύβεται ένας Έλληνας και συγκεκριμένα ο Θεσσαλονικιός, Γιάννης Παλαιοχωρινός.

Όσο ήταν ακόμα φοιτητής ξεκίνησε δειλά-δειλά, σε ένα υπόγειο στην Κασσάνδρου, μια μικρή εταιρεία και σήμερα μετρά πέντε μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

«Όλα ξεκίνησαν όταν ακόμα ήμουν φοιτητής και σπούδαζα ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο», λέει ο κ. Παλαιοχωρινός, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής χριστουγεννιάτικου φωτιστικού υλικού, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ξεκίνησα να παράγω φωτιστικό υλικό , σε ένα μικρό υπόγειο στην Κασσάνδρου και φυσικά μεταφερόμουν από υπόγειο σε υπόγειο, καθώς οι ανάγκες μου αυξάνονταν συνεχώς. Μετά τη σχολή πηγαίναμε σε αυτό το πρώτο υπόγειο με τους συμφοιτητές μου, για να δούμε τα λαμπάκια, να συζητήσουμε για τις συνδεσμολογίες, να δούμε τι νέο θα κάνουμε και φτάσαμε σήμερα να έχουμε δύο εργοστάσια στην Ελλάδα και τρία στη Βουλγαρία. Έχουμε 300 μόνιμους υπαλλήλους και κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε 200 εποχικούς» είπε χαρακτηριστικά.

Xριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες

«Το αντικείμενο μας είναι η παραγωγή φωτεινού διακόσμου. Είναι κάθετη παραγωγή, ξεκινάμε με τα πρωτογενή υλικά, εμείς παράγουμε τα πλαστικά υλικά, τις πρίζες μας, τα φις, τα φώτα, στεγανά και μετά το τμήμα των πλαστικών, υπάρχει το τμήμα όπου παράγουμε τη γιρλάντα μας και όλα αυτά τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να κατασκευάσουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και όλες τις κατασκευές μας (χριστουγεννιάτικα φώτα). Είναι υλικά που παράγονται μόνο στην Κίνα και η εταιρεία μας είναι η μοναδική που παράγει εδώ όλα αυτά τα υλικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε και διευκρίνισε ότι «σήμερα πουλάμε τα προϊόντα μας σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχουμε διακοσμήσει τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου, τις μεγαλύτερες πόλεις και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, από το Χίθροου μέχρι το αεροδρόμιο του Λας Βέγκας».

Ο μεγαλύτερος πελάτης του κ. Παλαιοχωρινού είναι η πόλη του Βερολίνου. Η εταιρεία του ξεκίνησε να διακοσμεί το Βερολίνο από το 1996 και από τότε το διακοσμεί κάθε χρόνο όπως και το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη με τη χριστουγεννιάτικη πλατεία Ταξίμ να έχει κάθε χρόνο τη «φωτεινή» υπογραφή του. «Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη διακόσμηση του Βερολίνου και επικοινωνούσαμε με τον δήμαρχο συζητούσαμε για τη δημιουργία μιας πόλης που θα γεμίσει με λαμπάκια και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά της», υπογραμμίζει ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας και δηλώνει πως «αυτό τελικά το έχει καταφέρει η Γερμανία. Εδώ και 23 χρόνια επενδύουν σταδιακά και σταθερά περίπου 100.000-200.000 ευρώ κάθε χρόνο και αυτό μακροπρόθεσμα αποδίδει. Το Βερολίνο, πλέον αποτελεί σημαντικό χριστουγεννιάτικο προορισμό με πάρα πολλά και ιδιαίτερα γιορτινά φωτιστικά. Φανταστείτε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια στο Βερολίνο, γίνονται ακόμα και χριστουγεννιάτικα τουρ με λεωφορεία, για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο».

Μπορεί η έδρα της εταιρείας να είναι στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η πόλη δεν φωτίζεται από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια του κ. Παλαιοχωρινού και αυτό διότι όπως εξηγεί: «Από το 2009 αποχωρήσαμε από την ελληνική αγορά, καθώς δεν μπορούσε η Ελλάδα να μας πληρώνει, είχαν ήδη συγκεντρωθεί οφειλές των δήμων προς εμάς που αδυνατούσαν να μας πληρώσουν. Φέτος όμως ξαναμπήκαμε δυναμικά, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει ανοδική πορεία, βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα, άρχισε και ο κόσμος λίγο να χαμογελά. Ξεκινήσαμε φέτος διακοσμώντας την Αθήνα με φώτα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, με κάποιους χορηγούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα για να ξεκινήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και στη χώρα μας» επισημαίνει.

Ο κ. Παλαιοχωρινός αγαπά και στηρίζει τον τόπο του. Αν και επιχειρηματικά τον συνέφερε να μετακομίσει με την οικογένειά του στην Αττική ή και στο εξωτερικό, ο ίδιος παραμένει στη Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Ήταν επιλογή μου να μείνω στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Αν και οι περισσότερες πωλήσεις ήταν στον νομό Αττικής, δεν ήθελα και δεν θέλω να φύγω από τον τόπο μου. Το όραμα μου είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται η επιχείρηση μας. Θέλω να επενδύσω όμως στην Ελλάδα, το πλάνο μας είναι τα επόμενα δύο χρόνια να δημιουργήσουμε ένα ακόμα εργοστάσιο εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο Έλληνας εργαζόμενος είναι πιο καλός, πιο φιλότιμος, πιο εργατικός, πιο ζωντανός και ήδη αυξάνουμε τις πωλήσεις στην Ελλάδα και έτσι θα αυξήσουμε και το προσωπικό μας. Σε λίγα χρόνια ευελπιστώ οι πωλήσεις μας να επιστρέψουν τα παλιά ποσοστά με το 70% των πωλήσεων στην Ελλάδα και το 30% στο εξωτερικό» αναφέρει ο 49χρονος επιχειρηματίας .

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει, καθώς κατά την άποψη του «η δουλειά και μόνο η δουλειά, σε βοηθάει να προοδεύσεις. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και προσπαθείς, θα ανέβεις. Για μένα δεν υπάρχουν ημέρες, έρχομαι κάθε ημέρα στις 8:00 και φεύγω αργά το βράδυ στις 11:30. Δεν υπάρχει ρολόι για εμάς ούτε Σάββατο ούτε Κυριακή. Αυτό είναι ένα μάθημα για τους νέους, πρέπει να επενδύσουν στον εαυτό τους, να δουλέψουν σκληρά και να αγαπούν αυτό που κάνουν».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας