15:34 Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Ο Ερντογάν προανήγγειλε πιθανή επίσκεψη Πούτιν στα εγκαίνια πυρηνικού σταθμού

Ο Ερντογάν προανήγγειλε πιθανή επίσκεψη Πούτιν στα εγκαίνια πυρηνικού σταθμού

Πιθανή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου προανήγγειλε χθες βράδυ ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδιαφέρον έχει πως από πλευράς Τουρκίας διαρρέεται ότι τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου θα πραγματοποιηθούν στις 27 Απριλίου, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση εργασιών στα τέλη Μαϊου.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως πριν από το 2025.

«Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και ATV.

Ερντογάν: «Ζωτική επένδυση» ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο σταθμός δεν κατέγραψε ζημιές από τους τελευταίους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις το Ακούγιου θα καλύψει περίπου το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου βρίσκεται στο Μπουγιουκτσελί στην επαρχία της Μερσίνας και φορέας ανάπτυξης είναι η Atomstroyexport, θυγατρική της κρατικής ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Κύριος ανάδοχος είναι ο τουρκικός όμιλος Özdoğu.

Η Atomstroyexport θα κατασκευάσει, θα κατέχει την ιδιοκτησία και θα λειτουργεί την εγκατάσταση, η οποία έχει προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Σεισμός στην Τουρκία: Δεν υπέστη ζημιές ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου λένε οι Τούρκοι

Σε λειτουργία το 2023 ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας