More

  Ο εξωθεσμικός Σκιαδάς με γραφείο και… σοφέρ στο Υπουργείο Ανάπτυξης

  Σε μια ευνομούμενη χώρα, έστω και με τις παθογένειες της Ελλάδας, φαντάζει αδιανόητο ιδιώτης να έχει εγκαταστήσει γραφείο στον πέμπτο όροφο υπουργείου, να απασχολεί γραμματεία και τηλεφωνικό κέντρο και επί ενάμιση χρόνο να τον πηγαινοφέρνει στο σπίτι του οδηγός, ο οποίος πληρώνεται από το ελληνικό ∆ημόσιο.

  Toυ Γιώργου Στεργίου

  Τα μυστήρια του γραφείου 504 • Με «προσωπικό οδηγό» να τον πηγαινοφέρνει, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Γεωργίας στο πλευρό της Αραμπατζή • Εξόφθαλμο φάλτσο του επιτελικού κράτους, καθώς, η εξωθεσμική σκιά της υφυπουργού παίρνει μέρος σε συσκέψεις και συναλλάσσεται με επιχειρηματίες.

  Στην Ελλάδα του 2020, όμως, συμβαίνει! Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας, στην οποία υπηρέτησε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Σκιαδάς φαίνεται ότι βρήκε νέο «καταφύγιο» στο… αγαπημένο του υπουργείο, παριστάνοντας τον άτυπο σύμβουλο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραμπατζή.

  Προνόμια

  Σαν έδρα του χρησιμοποιεί τον πέμπτο όροφο του υπουργείου στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ με εντολή υφυπουργού χρησιμοποιούσε -μέχρι πρότινος- υπάλληλο του υπουργείου, ο οποίος ήταν εντεταλμένος να τον πηγαινοφέρνει στο σπίτι του!
  Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν παράξενο σε περίπτωση που ο κ. Σκιαδάς κατείχε κάποια επίσημη θέση στο οργανόγραμμα του υπουργείου.

  Ως απλός ιδιώτης, όμως, είναι αδιανόητο να απολαμβάνει τέτοιου είδους προνόμια, παρότι ο ίδιος θέλει να εμφανίζεται ως το «δεξί χέρι» της κυρίας υφυπουργού. Η παρουσία του «ιδιώτη Σκιαδά» καθημερινά στο υπουργείο αλλά και η αντιμετώπιση που απολαμβάνει, με δικό του γραφείο, γραμματέα και… σοφέρ, δεν έχει περάσει απαρατήρητη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατα στελέχη του κτηρίου της οδού Αχαρνών δεν καλοβλέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

  ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καθημερινή είσοδος σε έναν ιδιώτη καθώς και γιατί του επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος σε υπηρεσιακές συσκέψεις αλλά και συναντήσεις με επιχειρηματίες αλιείς, ιχθυοκαλλιεργητές, κ.ο.κ.
  ∆εν είναι, άλλωστε, μακρινός ο Οκτώβριος του 2019 όταν ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης εμφάνιζαν τον κ. Σκιαδά ως σύμβουλο της κυρίας Αραμπατζή σε συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ της υφυπουργού και των μελών της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος (ΕΠΠΑΕ) με θέμα συζήτησης το πρόβλημα των αποζημιώσεων που είχε ανακύψει.

  Ικανότητες

  Λίγο μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της Νέας ∆ημοκρατίας και την τοποθέτηση της κυρίας Φωτεινής Αραμπατζή ως υφυπουργού, το πάλαι ποτέ στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή, με καταγωγή από τη Λακωνία, Κώστας Σκιαδάς, βρήκε τρόπο να τρυπώσει στο «επιτελικό κράτος». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιδέχονται διάψευσης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας αμέσως μετά τις εκλογές ζήτησε και πραγματοποίησε ραντεβού με την κυρία Αραμπατζή. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση φέρεται να εξήρε τις ικανότητες και τις γνώσεις τις οποίες έχει γύρω από το αντικείμενο του ευρύτερου αγροτικού τομέα. Γεωπόνος, γεωργο-οικονοµολόγος και κτηµατίας, γύρω στο 1985 και για περίπου µια διετία, ο Λάκωνας πρώην γ.γ. του υπουργείου υπήρξε διευθυντής της ΕΑΣ Λακωνίας. Μετά από µια δύσκολη πορεία στον ιδιωτικό επιχειρηµατικό στίβο, επανήλθε στα κοινά, είτε ως εκπρόσωπος της Ένωσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ είτε ως µέλος της διοίκησης και πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, λίγο πριν σβήσει το άστρο της οργάνωσης. Κάπως έτσι αξιοποιήθηκε και από τη Νέα ∆ηµοκρατία την περίοδο 2004-2009.

  Βιογραφικό

  Το βαρύ βιογραφικό φέρεται ότι έπεισε την υφυπουργό. Από τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκιαδάς εγκαταστάθηκε μόνιμα στον πέμπτο όροφο του υπουργείου αποκτώντας το δικό του γραφείο (!).

  Στην πόρτα του γραφείου με τον αριθμό 504 μπορεί να μην αναγράφεται το όνομά του, αλλά αποτελεί έκτοτε το προσωπικό του «καταφύγιο». Στη διάθεσή του έχει γραμματεία και φυσικά προσωπική απευθείας τηλεφωνική γραμμή! Γεγονός ασυνήθιστο για έναν απλό ιδιώτη ο οποίος, υπενθυμίζεται δεν κατέχει κάποιον επίσημο τίτλο πλην εκείνον του μυστικοσυμβούλου. «Ο κ. Σκιαδάς αποχώρησε πριν από λίγο από το υπουργείο. Μπορείτε να τον καλέσετε ξανά τη ∆ευτέρα. Αν θέλετε, να σας δώσω και το απευθείας τηλέφωνό του», είπε σε συνεργάτη της «Μ» υπάλληλος του υπουργείου, όταν προσπαθήσαμε να τον αναζητήσουμε.

  Παρατυπίες   

  Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέχρι και την Παρασκευή 24η Οκτωβρίου 2020 το επιτελικό κράτος παρείχε στον κ. Σκιαδά υπηρεσιακό αυτοκίνητο προκειμένου να μετακινείται από και προς το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάποιον θεσμικό ρόλο! Επί ενάμιση χρόνο ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο του υπουργείου (ο αριθμός πινακίδας του βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) παραλάμβανε τον «μυστικο-σύμβουλο» της κυρίας Αραμπατζή έξω από την οικία του στην Αγία Παρασκευή.

  Στάθμευε καθημερινά στις 08.30 το πρωί έξω από το σπίτι του κ. Σκιαδά και τον οδηγούσε στο υπουργείο. Αργά το μεσημέρι έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες (και πάλι) δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, πριν από μικρό, σχετικά, χρονικό διάστημα, ο υπάλληλος του υπουργείου, Β.Α. (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ζήτησε να σταματήσει να παριστάνει τον σοφέρ του κ. Σκιαδά, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα είναι παράτυπη.

  Όταν τα νέα έφτασαν στα αυτιά της υφυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπάλληλος απειλήθηκε με απόλυση. Έτσι, λοιπόν, το επιτελικό κράτος συνέχισε να πηγαινοφέρνει τον κ. Σκιαδά έως ότου (πριν από περίπου 10 ημέρες) ένα παραπολιτικό δημοσίευμα σε εφημερίδα προκάλεσε «θόρυβο» στο υπουργείο και ανάγκασε τον πρώην γενικό γραμματέα να πηγαινοέρχεται με το αυτοκίνητό του!

  Ερωτήματα

  Τα ερωτήματα για την επανεμφάνιση του κ. Σκιαδά στα… παλιά του λημέρια είναι πολλά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή σχέση μεταξύ του ιδίου και της κυρίας Αραμπατζή, πλην των δυο τους. Είναι όμως πρωτοφανές και προκλητικό ένας απλός ιδιώτης, χωρίς θεσμικό ρόλο, να απολαμβάνει «προνομίων» που δεν έχουν ούτε τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

  Από πού και ως πού έχει παραχωρηθεί στον κ. Σκιαδά ιδιαίτερο γραφείο, γιατί του έχει παραχωρηθεί γραμματειακή υποστήριξη, για ποιον λόγο κρατικός υπάλληλος υποχρεώθηκε να κάνει τον σοφέρ;

  Από πότε αποτελεί μέρος της κανονικότητας η καθημερινή παρουσία ενός ιδιώτη σε ένα παραγωγικό υπουργείο αλλά και η συμμετοχή του σε υπηρεσιακές συσκέψεις και συναντήσεις με φορείς του κλάδου; Είναι σε γνώση του Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού τα συγκεκριμένα γεγονότα; Αυτά είναι μερικά, μόνο, ερωτήματα τα οποία χρίζουν άμεσων και πειστικών απαντήσεων.

  Ο διαγωνισμός των 720.000 ευρώ και ο ρόλος του υιού

  Τη στιγμή που οι «φωνές» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επανεγκατάσταση (χωρίς θεσμικό ρόλο) του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου ολοένα και πληθαίνουν, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του διαγωνισμού για την «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος κεντρικής πληροφοριακής υποδομής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», συνολικού προϋπολογισμού 720.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και έχουν καταθέσει ήδη πρόταση είναι και η Νeuropublic S.A., της οποίας υπεύθυνος στο τμήμα μάρκετινγκ είναι ο Χρήστος Σκιαδάς, γιος του «μυστικο-συμβούλου» της κυρίας Αραμπατζή. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ήταν η 12η Οκτωβρίου 2020, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται άμεσα. Εάν ευσταθεί η πληροφορία, η οποία αναφέρει ότι συμμετέχει και η εταιρεία, διευθυντικό στέλεχος της οποίας είναι ο υιός Σκιαδάς, αναμφισβήτητα τίθεται ένα επιπλέον μείζον ηθικό ζήτημα.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

  Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ελβετία: Business as usual. Τα θέρετρα ετοιμάζουν τις πίστες σκι

  Τα ελβετικά θέρετρα σκι συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο παρά τις πιέσεις από τις γειτονικές Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να κλείσουν έως...

  «Ειδικές αποστολές»: Η νέα ερευνητική εκπομπή της ΕΡΤ από 7 Δεκεμβρίου

  Στην πανδημία του κορωνοϊού, στις επιπτώσεις της, αλλά και στην επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένο το πρώτο επεισόδιο της νέας ερευνητικής εκπομπής της ΕΡΤ «Ειδικές...

  Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου

  Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου...

  Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 2χρονο κορίτσι που μεταφέρθηκε με τραύματα στο ΠΑΓΝΗ

  Μια περίεργη υπόθεση για την οποία κλήθηκε η Ασφάλεια Ηρακλείου προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πως τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι το 2χρονο κορίτσι. Δύσκολες ώρες περνά...

  Ο πόλεμος του Brexit και οι παράπλευρες μάχες με φόντο το εμβόλιο της Pfizer

  Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Βρετανίας πως  το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε σήμερα έγκριση από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική...