12:34 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ο γιός του Καντάφι ξαναμπαίνει στην κούρσα για την προεδρία στη Λιβύη

Ο γιός του Καντάφι ξαναμπαίνει στην κούρσα για την προεδρία στη Λιβύη

Εφετείο στη Λιβύη έκανε δεκτή την έφεση του γιου του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Αλ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, κατά του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η απόφαση πιθανότατα θέτει εκ νέου τον υιό Καντάφι στην κούρσα για τη θέση του αρχηγού του κράτους, με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου.

Αντίπαλοί του πιθανόν να είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ (του οποίου η δυνατότητα να είναι υποψήφιος επίσης αμφισβητείται νομικά), μεταξύ άλλων.

Ο 49χρονος Καντάφι, ο πατέρας του οποίου κυβερνούσε την βορειοαφρικανική χώρα για περίπου 4 δεκαετίες, χάνοντας τελικά τη ζωή του το 2011 σε μια υποστηριζόμενη από το NATO εξέγερση κατά του καθεστώτος του, επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας τον Νοέμβριο, υποβάλλοντας υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

Οι εκλογικές αρχές της χώρας τον απέκλεισαν λόγω καταδίκης του το 2015 σε δίκη για τον φόνο διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011, ενώ ο Καντάφι καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ντμπεϊμπά, ο οποίος υπηρετεί ως πρωθυπουργός από τις αρχές του έτους, κατάφερε να νικήσει νομικά μια προσπάθεια απόρριψης της υποψηφιότητάς του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την τελική λίστα των υποψηφίων προέδρων της Λιβύης στις 7 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

O δικηγόρος του Καντάφι εμποδίστηκε από ένοπλους να κάνει έφεση για τις προεδρικές εκλογές

Λιβύη: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας