10:48 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ο Guardian ξεμπροστιάζει την Ελλάδα για τις «πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη»

Ο Guardian ξεμπροστιάζει την Ελλάδα για τις «πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη»

Άρθρο της Έλενα Σμιθ στον Guardian μεταδίδει αντιδράσεις, αναφορικά με μία πρόταση για «πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη», οι οποίες θα κοστίζουν περί τα 5.000 ευρώ.

«Η Ακρόπολη είναι μακράν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Ελλάδας, προσελκύοντας περισσότερους από 22.000 επισκέπτες την ημέρα το περασμένο καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις αρχές να θεσπίσουν αυστηρούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος χρονοθυρίδων», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει: «Φέτος, οι αξιωματούχοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο που επιτρέπει στους τουρίστες να αποφύγουν το πλήθος και να ζήσουν το αριστούργημα του Περικλή σε αποκλειστική βάση. Η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα καθοδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00 – πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο – για να αποφευχθούν οι χιλιάδες τουρίστες που ανεβαίνουν κάθε ώρα στον βράχο. ‘Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό’, είπε η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ενός κρατικού φορέα που συνδέεται με το υπουργείο Πολιτισμού».

«Το υπουργείο, είπε, ήταν έτοιμο να επιτρέψει περιηγήσεις σε μεμονωμένα άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το ομαδικό τέλος. ‘Θα υπάρχουν και αναμνηστικά’, πρόσθεσε η Βαλάκου. ‘Ένα αντίγραφο ενός νομίσματος, ίσως, ή αντίγραφο ενός μικρού αγάλματος… κάτι για να δημιουργήσει αναμνήσεις από τη μοναδική εμπειρία’».

Όπως όμως επισημαίνει το άρθρο της Έλενα Σμιθ «το μέτρο – μέρος μιας αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων σε περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού – έχει προκαλέσει οργή και χλεύη, μεταξύ άλλων από τους αρχαιολόγους. Οι ξεναγοί το περιέγραψαν ως μη πρακτικό και οι επικριτές υποστήριξαν ότι έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο της Δημοκρατίας στον κόσμο. ‘Το επόμενο πράγμα που θα γίνει, είναι να κάνουν προτάσεις γάμου και να πίνουν σαμπάνια εκεί πάνω’, είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων της χώρας. ‘Θα αισθάνονται ότι το δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τέτοιου είδους χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο».

Στο άρθρο του Guardian η Κουτσούμπα προσθέτει ότι αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση.

Πέραν αυτών στο άρθρο επισημαίνεται ότι μία τέτοια κίνηση δημιουργεί ερωτήματα ως προς το πόσο συνετό θα ήταν κάτι τέτοιο «σε μια εποχή που το χάσμα πλούτου της χώρας έχει γίνει ολοένα και πιο έντονο. ‘Είναι απλά ελιτίστικο’, είπε ο Κώστας Ζάμπας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για περισσότερα από 25 χρόνια. ‘Η ίδια η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενός τόπου που συνδέουμε με τη Δημοκρατία. Δεν κάθεται καλά’».

Στο άρθρο τονίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένας δύσκολος συνδυασμός και με την αλλαγή ώρας, λόγω της θερμοκρασίας. Με τον υδράργυρο να φτάνει πέρσι στους 45 βαθμούς και τις αρχές να αναγκάζονται να κλείσουν την Ακρόπολη για αρκετές μέρες λόγω του καύσωνα, η επανάληψη ενός τέτοιους σκηνικού, με τον χώρο να ανοίγει για το ευρύ κοινό στις 9 και όχι στις 8 (αφού μεταξύ 7:00 – 9:00 θα γίνονται οι πριβέ ξεναγήσεις), θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ιδιαιτέρως τις ζεστές μέρες.

Προς το τέλος του άρθρου σημειώνεται πως υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν θετικά την κίνηση αυτή, καθώς και η Βαλάκου, αλλά και ο Πίτερ Πούλος, εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της ελληνικής διασποράς, τονίζουν το γεγονός ότι τα χρήματα θα επαναδιατεθούν και ότι είναι κάτι το θετικό να λαμβάνονται χρήματα από αυτούς που θέλουν να τα διαθέσουν ώστε να προστατευθούν και να υποστηριχθούν τα ίδια τα μνημεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκπληξη του Μητσοτάκη στον Τριντό: Βρήκε φωτογραφία του από επίσκεψη στην Ακρόπολη σε παιδική ηλικία!

Λίνα Μενδώνη: Πώς θα γίνει το Τατόι μετά την ανάπλαση – «Χαμηλό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μνημεία το εισιτήριο στην Ακρόπολη»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας