6:47 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο ιερέας Δ. Ράικος μιλά στο ereportaz.gr για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια μετά την εισαγγελική παρέμβαση

Ο ιερέας Δ. Ράικος μιλά στο ereportaz.gr για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια μετά την εισαγγελική παρέμβαση

Ο παλαιοημερολογίτης ιερέας Δημήτρης Ράικος μίλησε στο ereportaz.gr και τον Νίκο Νικολετάκη για την εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια. Μια είδηση η οποία προκάλεσε σοκ ,ιδιαίτερα  στους γονείς βρεφών οι οποίοι ,όπως είπαν, αγνοούσαν τα πραγματικά περιστατικά. Κάποιοι μάλιστα ,όταν το αντιλήφθηκαν προσπάθησαν μέχρι και να μεταφέρουν τις σορούς από τα πολυαγαπημένα τους αγγελούδια που έχασαν τόσο πρόωρα.

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

Στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» που κυκλοφορεί  υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία από τις καταγγελίες , τη μηνυτήρια αναφορά  και την εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκονται τρία μεγάλα μαιευτήρια και συγκεκριμένα γραφεία κηδειών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής εισαγγελική λειτουργός, συνοδεία αστυνομικών, έκανε ντου στο παράνομο νεκροταφείο των Καλυβίων. Από μέσα σήκωσε ολόκληρο το αρχείο του Δημήτρη Ράικου. Οι έρευνες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκταφές προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έχει ταφεί πού. Καθ’ όλα αξιόπιστη πηγή της Εισαγγελίας έλεγε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι έχουν σχηματισθεί περισσότερες από μία δικογραφίες. Η ουσία πάντως είναι ότι παρά το γεγονός πως είχε υποβληθεί μήνυση από τον πρώην γαμπρό του ιερέα, Ταξιάρχη Πιτταρά, από τις 4 Φεβρουαρίου 2021, έως ότου υπάρξει η δημοσιογραφική έρευνα η υπόθεση τελμάτωνε στα γραφεία της Εισαγγελίας. Το ίδιο και οι ευθύνες τις οποίες ενδεχομένως έχουν δημοτικοί υπάλληλοι, γραφεία τελετών και φυσικά στελέχη των μαιευτηρίων που οδηγούσαν χαροκαμένους γονείς στο παράνομο νεκροταφείο.

Η κύρια είσοδος του σπιτιού -νεκροταφείου το οποίο ο ιερέας υποστηρίζει ότι παραμένει Μετόχι της Μονής Εσφιγμένου

Καταγγελίες

Η υπόθεση ήταν γνωστή στις Αρχές από τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μήνυση που κατέθεσε ο κ. Ταξιάρχης Πιτταράς, γαμπρός του ιερέα, ο οποίος βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του και μητέρα των παιδιών τους. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια κινητοποίηση από δικαστική αρχή. Ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο έκανε καταγγελία για το ίδιο θέμα και στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου.

Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο 34ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου στα Καλύβια Αττικής βρίσκονται αυθαίρετες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων παράνομο νεκροταφείο (σε δύο τμήματα – για ενήλικες και παιδιά) και εκκλησία (Παναγία Γοργοεπηκόου – παλαιό ημερολόγιο) με υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο Ράικο…».

Όταν είδε ότι δεν έχει γίνει κάποια αυτοψία ή άλλη ενέργεια από την Πολεοδομία, ο καταγγέλλων έστειλε έγγραφο και στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Σε αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπάλληλο αλλά και με τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει λάβει κάποια απάντηση».

Χρειάστηκε να κάνει καταγγελία στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για να κινητοποιηθούν τελικά οι αρμόδιες Αρχές.

Αυτοψία

Το ereportaz.gr πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο και συνομίλησε με τον ιερέα και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

Μετά την μπλε, συρόμενη πόρτα δεξιά και αριστερά στον διάδρομο υπάρχουν δεκάδες τάφοι, κυρίως βρεφών αλλά και ενηλίκων. Άλλοι είναι περιποιημένοι και άλλοι παντελώς απεριποίητοι δίπλα σε μπάζα και διάφορα υλικά.

Μερικοί από τους τάφους βρεφών και νεογνών

Χαρακτηριστική εικόνα από το “κοιμητήριο”

 

Υπάρχει και μια μικρή εκκλησία. Μόλις όμως ανοίξαμε την πόρτα διαπιστώσαμε ότι στο εσωτερικό της έχουν ρίξει διάφορα πράγματα, μέχρι και παλιά παπούτσια!

Η εικόνα που παρουσιάζει το εσωτερικό από το εκκλησάκι μετά την κύρια είσοδο

 

Στον διάδρομο που οδηγεί στον κυρίως ναό υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα δεξιά και αριστερά. Στο πίσω μέρος υπάρχουν και άλλοι τάφοι, ενηλίκων.

 

Πριν φτάσει κανείς στον κυρίως ναό αντικρύζει αυτή την εικόνα – Τα λόγια είναι περιττά…

 

«Πήρα την ευλογία της Μονής Εσφιγμένου»

Ο ιερέας της εκκλησίας των «Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών», πατήρ Δημήτρης Ράικος, μας είπε ότι όσα κάνει είναι νόμιμα, όπως και το νεκροταφείο. Υποστηρίζει πως πρόκειται για παλαιό Μετόχι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους: «Ήρθα κατ’ εντολήν του πνευματικού μου πατέρα και η γερόντισσα έκανε την κίνηση με εντολή του πατρός Ευθυμίου να μας δώσει αυτόν τον χώρο. Το μοναστήρι ονομάζεται Παναγία Γοργοϋπήκοος. Από το ’70 μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει άπορους μοναχούς, κυρίως μοναχές, οι οποίοι δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίνη». Αναφερόμενος στους τάφους μας είπε: «Είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α΄, Β΄ Γ΄, δεν υπάρχουν θέσεις γι’ αυτά τα παιδιά. Συνεννοήθηκα και έρχονται εδώ οι γονείς και τα ενταφιάζουν. Έχουν δικαίωμα οι Ιερές Μονές και τα Μετόχια να έχουν χώρο ενταφιασμού. Πήγα στους δικηγόρους του υπουργείου και πήρα τη διάταξη».

Όπως λέει, το «μοναστήρι» από το 1970, πολύ πριν πάει ο ίδιος εκεί, είχε άδεια ταφής από τον τότε Αρχιεπίσκοπο. Στην ερώτηση που του κάναμε αν υπάρχουν κάποια έγγραφα που να πιστοποιούν ότι πρόκειται για Μετόχι και αν υπάρχει άδεια ταφής, μας είπε ότι «όλα τα έγγραφα αυτά κάηκαν σε φωτιά η οποία έχει καταγραφεί στα αρχεία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής». Ο ίδιος επισήμανε ότι «ακόμα και η γερόντισσα Φεβρωνία και ο πάτερ Παΐσιος (καμία σχέση με τον Άγιο Παΐσιο) είχαν θάψει εκεί την αδελφή και τον γαμπρό της ως πρώτους αποβιώσαντες. Εκεί έθαψα εγώ και τη γερόντισσα και τον γέροντα Παΐσιο. Ακολουθούσαν κάποια πνευματικά μου παιδιά που ήταν ευεργέτες της μονής».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πήρε την ευλογία της Μονής Εσφιγμένου και την άδεια να διαμείνουν στο Μετόχι. Σε νέα επικοινωνία που είχαμε μετά την εισαγγελική παρέμβαση, ο ιερέας μας είπε: «Οι αστυνομικοί ζήτησαν αρχικά τις άδειες ταφής των παιδιών. Εγώ τους έβαλα να φωτοτυπήσουν όλες τις άδειες που έχω στην κατοχή μου. Λείπανε 2-3 και θα τους τηλεφωνήσω να έρθουν να τις πάρουν κι αυτές. Μετά ήρθαν για να τις παραλάβουν παρουσία εισαγγελέα. Έφτιαξα ένα χαρτί γι’ αυτά που τους παρέδωσα. Τους είπα επίσης ότι τους έδωσα τον νόμο για τα περί ταφής και δεν μου τον έχουν γυρίσει πίσω».

 

Ένας από τους φρέσκους τάφους

 

Ο ίδιος δηλώνει εξοργισμένος από αυτά που ακούγονται: «Κάποια στιγμή θα λήξει η σιωπή μου και μετά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» λέει.
Όπως μας είπε, τελεί μεν σε αργία λόγω της επιβαρυμένης υγείας του, αλλά έχει λάβει άδεια να ιερουργεί όποτε χρειαστεί στον ναό που βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο και σε άλλους που ανήκουν στην εκκλησία των «Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών», όπως αποκαλούνται. «Να κάνεις ένα καλό, να μην παίρνεις ούτε δεκάρα και να σου λένε ότι ‘‘είναι από πίσω επιχειρήσεις’’ και ότι όλοι παίρνουν πακτωλούς χρημάτων» αναφέρει.
Ο ιερέας μας είπε ότι στον χώρο υπάρχουν 52 τάφοι και 15 για τους ενήλικες. «Δεν έχω ζητήσει χρήματα. Οι γονείς πλήρωσαν στο γραφείο κηδειών που δεν έχει καμία σχέση με μένα και το μοναστήρι. Απλά ήρθαν εδώ, έβαλαν το παιδάκι τους, εγώ τους είπα παρηγορητικά λόγια και έφυγαν. Οι περισσότεροι έχουν έρθει επανειλημμένως και έχουν κάνει τρισάγιο» σημείωσε. Αναφερόμενος στον γαμπρό του που τον μήνυσε, υποστηρίζει ότι το έκανε για προσωπικούς του λόγους. Τον κατηγορεί μάλιστα ότι χτυπούσε και κακομεταχειριζόταν την κόρη και τα παιδιά του.
«Έχει πέσει μια ενορχήστρωση ψεμάτων, όπου δυστυχώς και δημόσια πρόσωπα πέφτουν σε μεγάλες λακκούβες» κατέληξε.

Οργισμένοι
Συγγενικά πρόσωπα του ιερέα, μιλώντας στο ereportaz.gr δεν έκρυψαν την οργή τους για όσα ακούγονται: «Μέχρι και για τα χορταράκια στους τάφους είπαν, λες και δεν μπορούν να αναθέσουν σε κάποιον τρίτο τη συντήρηση, όπως γίνεται στα άλλα νεκροταφεία ή να τους περιποιηθούν οι ίδιοι» μας είπε συγγενής του ιερέα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας