11:54 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο καρκίνος του μαστού… τρέφεται με αλκοόλ

Ο καρκίνος του μαστού… τρέφεται με αλκοόλ

Σε αντίθεση με το τσιγάρο, που η καρκινογόνος δράση του είναι ευρέως γνωστή, ακόμα και μεταξύ των αμετανόητων καπνιστών-απλά πιστεύουν ότι οι ίδιοι δεν θα την… πατήσουν ποτέ, δεν ισχύει το ίδιο για την καρκινογόνο επίδραση του αλκοόλ, η οποία, μάλιστα, ξεκινά από το…. πρώτο ποτήρι.

Της Αλεξίας Σβώλου
Πώς τα… ανέμελα ποτηράκια (της νοικοκυράς) στο σπίτι πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου

Κάθε αλκοολούχο ποτό είναι καρκινογόνο και η συμβολή του στην εμφάνιση καρκίνου παραμένει πολύ υποτιμημένη -σχεδόν άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, ειδικά στην πατρίδα μας. «Ένας παράγοντας που ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν είναι πως ο κρυφός αλκοολισμός κυρίως των μη εργαζόμενων γυναικών που μένουν στο σπίτι και ασχολούνται με τα οικιακά και την φροντίδα των παιδιών, πολλαπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς καρκίνων όπως είναι του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου (γενικά του πεπτικού συστήματος). Όταν, μάλιστα, συνδυάζεται με το τσιγάρο, γιατί πολλοί άνθρωποι που πίνουν καπνίζουν κιόλας, τότε το μίγμα γίνεται ακόμα πιο τοξικό», εξηγεί ο Βαγγέλης Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος ο ίδιος, μελέτες που έχουν γίνει στην Αμερική, με τη μέση Αμερικανίδα νοικοκυρά να είναι «γερό ποτήρι», φανερώνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε περιστατικά καρκίνου του μαστού από τα πολύ παραπάνω από ένα ποτηράκι κρασί ή ουίσκι που πίνουν οι γυναίκες όταν μαγειρεύουν, σιδερώνουν ή κάνουν άλλες οικιακές δουλειές.

Τηλεργασία

Το εύρημα αυτό αποκτά στην εποχή του κορωνοϊού μεγαλύτερο ειδικό βάρος, καθώς τώρα-λόγω ανωτέρας βίας- μεγάλος αριθμός ανθρώπων δουλεύει με τηλεργασία και όπως λένε οι ειδικοί στα ζητήματα της απασχόλησης, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ακόμα και όταν η covid μας αφήσει, χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών. Η αλλαγή στις εργασιακές και οικογενειακές ισορροπίες που φέρνει η πανδημία είναι μεγάλη και σε πολλά επαγγέλματα το 50% των εργαζομένων θα συνεχίσουν για μήνες ή και για χρόνια να εργάζονται από το σπίτι.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης, η τηλεργασία εφαρμόζεται κυρίως στους εργαζόμενους της ανώτερης αστικής τάξης (αυτούς που φορούν κοστούμι στη δουλειά και γι’ αυτό διεθνώς αποκαλούνται white collars-με λευκό γιακά), οι οποίοι κάνουν πνευματική εργασία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επαγγέλματα. Αν, ωστόσο, κυριαρχήσει η τάση του να δουλεύει από το σπίτι το 70% των εργαζομένων (γραφείου), τότε χιλιάδες άτομα που είχαν μια δομημένη καθημερινότητα, πηγαίνοντας για τουλάχιστον ένα οχτάωρο σε ένα εργασιακό χώρο με συναδέλφους, θα βρεθούν να δουλεύουν στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη, έχοντας τη δυνατότητα να παραμείνουν με τις πιτζάμες, να πηγαίνουν στο ψυγείο ή να φτιάχνουν καφέ όποτε θέλουν και να γεμίζουν ένα ποτήρι με κρασί ή μπίρα ή σκληρότερο ποτό, για παρέα όποτε θέλουν. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή και σωστή ενημέρωση, γιατί το ποτό εκτός από περιττές θερμίδες και ζαλάδα κουβαλά σε κάθε ποτήρι και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Επειδή, μάλιστα, οι καρκίνοι αυτοί που επηρεάζονται από το αλκοόλ είναι οι περισσότεροι ορμονικού υπόβαθρου, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου.

Σαν υπνωτικό

Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στον ύπνο, να καταφεύγουν στη λύση του αλκοόλ σαν υπνωτικό. «Ειδικά τώρα με την πανδημία που το στρες έχει αυξηθεί πολύ (και από τον φόβο της νόσησης και από τον οικονομικό αντίκτυπο της covid) και οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τον ύπνο τους, πολλοί-άνδρες και γυναίκες το τσούζουν συνειδητά, γιατί νομίζουν πως έτσι θα κοιμηθούν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μεγάλο λάθος, το αλκοόλ στην αρχή χαλαρώνει αλλά μετά δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα», προειδοποιεί ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Οικονόμου.

Κάθε χρόνο 65.000 έως 70.000 νέα περιστατικά

καρκίνος

Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 65.000 έως 70.000 νέα περιστατικά καρκίνου, με περίπου 32.000 ασθενείς να χάνουν τη μάχη, όπως ενημερώνει ο κ. Φιλόπουλος. Από όλες τις μορφές καρκίνου στην πρώτη θέση, με τα περισσότερα περιστατικά και τη μεγαλύτερη θνητότητα βρίσκεται ο καρκίνος του πνεύμονα-κάτι που αποτελεί «ελληνικό παράδοξο», καθώς σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, μακράν πρώτος με διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης είναι ο καρκίνος του μαστού.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι απλά ο πιο φονικός αλλά έχει ξεπεράσει και τα καρδιαγγειακά σε θανάτους, με συνέπεια να είναι πρώτη αιτία θανάτου γενικώς. Συνολικά, ο ένας στους δύο καπνιστές θα πεθάνει από κάποια μορφή καρκίνου, με το κάπνισμα να είναι παράγοντας κινδύνου για όλες. Άρα, στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τον πιο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, μαζί με την προτίμηση πιο υγιεινών τροφών και όπως υπενθυμίζει ο κ. Φιλόπουλος, ο καρκίνος είναι μια πανδημία που προϋπήρχε της Covid και θα παραμείνει εδώ, μετά την Covid. Άρα, είναι λάθος να την υποτιμούμε, ειδικά όταν ο φόρος αίματος από τα ογκολογικά νοσήματα ανέρχεται ετησίως στην πατρίδα μας σε 32.000 θανάτους, πολύ περισσότερους white colars από την λοίμωξη του κορωνοϊού. Στην εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε ότι ετησίως καταγράφονται τουλάχιστον 7.200 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και πως όταν δύο καρκινογόνοι παράγοντες συνυπάρχουν ο κίνδυνος δεν διπλασιάζεται αλλά αυξάνεται εκθετικά.  μαστού

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: “Χάος” στην Αττική με 1.047 κρούσματα – Στο κόκκινο το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας