More

  Ο καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος για τον θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα

  Της Ελένης Τσιάβο

  Για τον θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα μίλησε στο ereportaz o καθηγητής κ. Χρίστος Μυλωνόπουλοςπρόεδρος του «Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου». 

  H συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο, με θέμα: “Ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα: Αναβάθμιση ή περιπλοκή του ποινικού συστήματος;”, όπου διακεκριμένοι νομικοί μίλησαν επί του ζητήματος, αναλύοντας τους προβληματισμούς που προκύπτουν και τα ερωτηματικά που εγείρονται από την εισαγωγή και καθιέρωση του θεσμού.

  Μυλωνόπουλος
  Ο κ. Μυλωνόπουλος

  Ο κ. Μυλωνόπουλος μας εξηγεί ότι ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, αποτελεί μια πρόταση του κανονισμού η οποία όμως δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, αλλά έχει ήδη έχει περάσει από πολλά στάδια με αρκετά βήματα προς την θεμελίωση του. Βασική αρχή του προτεινόμενου θεσμού είναι η εκδίκαση εγκλημάτων τα οποία θίγουν τα δημοσιονομικά αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή κυρίως τον προϋπολογισμό της, από ευρω-απάτες αλλά και διάφορες άλλες πράξεις διαφθοράς. Όσον αφορά τον αρμόδιο που θα χειρίζεται τις υποθέσεις, εκείνος θα είναι ένας εισαγγελέας ο οποίος θα έχει και την ποινική δικαιοδοσία για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  συνέδριο
  Φωτογραφία από την εκδήλωση

  Στην πράξη, ένας τέτοιος θεσμός όπως τονίζει ο κ. Μυλωνόπουλος, προϋποθέτει έναν πολύπλοκο μηχανισμό, ο οποίος όμως περιλαμβάνει ορισμένες δυσκολίες λόγω των διαφορών στο δίκαιο που εντοπίζονται στα επιμέρους κράτη μέλη. Ο κ. Μυλωνόπουλος συμπληρώνει ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι πολλά- κυρίως όμως είναι θεμελιώδης ανάγκη να οριστεί ότι οι μηχανισμοί της θα διαχειρίζονται οι ίδιοι τη δίωξη των εγκλημάτων αυτών. Η θέση αυτή αποτυπώνεται και στη συνθήκη της Λισσαβόνας με το άρθρο 325 το οποίο προβλέπει ότι οι ίδιοι θα θεσπίζουν με κανονισμό τις ποινικές διατάξεις για την ποινική προστασία των δημοσιονομικών έννομων αγαθών.

  Εν συνεχεία, τον ρωτήσαμε για τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν από τη θέσπιση του. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Μυλωνόπουλος, αυτά είναι πολλά και έχουν κυρίως να κάνουν με την άσκηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Επιπροσθέτως συμπλήρωσε, κωλύματα μπορούν να παρουσιαστούν και στο εφαρμοστέο δίκαιο ιδίως όταν οι εμπλεκόμενοι προέρχονται από διαφορετικά κράτη.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο χάνονται περίπου 500 εκατομμύρια Ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω υπονόμευσης των οικονομικών συμφερόντων αυτής, με απάτες. Περαιτέρω, το ζήτημα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα συνδέεται με το θέμα της αναμόρφωσης της Eurojust, η οποία (αναμόρφωση) στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική.

  Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου

  Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην Αθήνα. Πρωταρχικός σκοπός του είναι η δημιουργία ειδικών γνώσεων και η διάδοση αυτών σε θέματα διεθνούς, ευρωπαϊκού και συγκριτικού ποινικού δικαίου.

  ινστιτούτο

  Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Μυλωνόπουλος, αναφέρει στο ereportaz, πως ένας ακόμη ουσιώδης στόχος είναι η προαγωγή του διεθνούς και Ευρωπαϊκού ποινικού Δικαίου, για να παράσχει στήριγμα στους νέους νομικούς επιστήμονες, ώστε να απομακρυνθούν από την ενδοσκόπηση με τετριμμένα ζητήματα εσωτερικού δικαίου και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του ποινικού δικαίου σε σύγχρονο διεθνές επίπεδο.

  Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου δημιουργήθηκε κατά κόρον ώστε να συμβαδίσει έτσι η ελληνική ποινική δικαιοσύνη με τη ραγδαία και σημαντική ανάπτυξη ποινικών κανόνων σε διεθνές επίπεδο. Η εξέλιξη του διεθνούς ποινικού δικαίου δεν είχε αντίκτυπο μόνον στην αφηρημένη διαμόρφωση του δικαίου, αλλά κατ’ εξοχήν στην καθημερινή ποινική πράξη.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Live τώρα η εκπομπή “ΡΕΠΟΡΤΑΖ” με τον Π. Κουσουλό στα Παραπολιτικά 90,1

  Ο Πέτρος Κουσουλός μαζί με τα Παραπολιτικά 90,1 ξεκίνησαν τις υψηλές ραδιοφωνικές πτήσεις. Ρεπορτάζ, συνδέσεις, συνεντεύξεις, παρασκήνιο καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή στις...

  Παραιτήθηκε από μέλος της ΕΔΕ ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Ισ. Ντογιάκος λόγω της ανακοίνωσής της για τον Δ. Κουφοντίνα

  Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, παραιτήθηκε από μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΕΔΕ (24.2.2021) η...

  Διαβάστε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

  Οι αποκαλύψεις και τα αποκλειστικά ρεπορτάζ με ντοκουμέντα κι αυτή την Κυριακή θα κάνουν… ΜΠΑΜ! Η ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ κυκλοφορεί από την Κυριακή σε όλα τα περίπτερα...

  Εξ αποστάσεως εργασία: Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου για το 50% των εργαζομένων

  Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας σε...

  Λιγνάδης: “Μετά την παραίτησή μου, έμεινα δυο ημέρες στην Κούρκουλα και μετά σε φίλο στο Αιγάλεω”. Το σκεπτικό της προφυλάκισης

  Στις 01.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μαραθώνιας απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας. Εκείνη την ώρα εισαγγελέας...