9:44 Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ο Κρεμαστινός και η μάχη για τη ζωή του

Ο Κρεμαστινός και η μάχη για τη ζωή του

Ο καθηγητής καρδιολογίας, Δημήτρης Κρεμαστινός παλεύει για την ζωή του, με την δυνατή καρδιά του να μην τον έχει προδώσει ακόµα µετά, τις επιπλοκές που του προκάλεσε η λοίµωξη µε τον νέο κορωνοϊό.

Της Αλεξίας Σβώλου

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του με αντίπαλο τις βαριές επιπλοκές που του προκάλεσε η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό δίνει εδώ και έναν μήνα ο εμβληματικός καθηγητής καρδιολογίας, πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, καθώς παραμένει διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του «Ευαγγελισμού».

Ο πυρετός δεν λέει να τον εγκαταλείψει τις τελευταίες μέρες κι εκεί που υποχωρεί- αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας-ανεβαίνει απότομα ξανά, σβήνοντας τις λιγοστές ελπίδες για ανάρρωση, καθώς ο εξασθενημένος οργανισμός του 78χρονου καθηγητή παλεύει να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Λόγω ενός ανατομικού προβλήματος ο Δημήτρης Κρεμαστινός χρειάστηκε να υποβληθεί σε τραχειοστομία προκειμένου να λάβει αναπνευστική υποστήριξη στη ΜΕΘ και το γεγονός αυτό ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου και την δυσκολία αποσωλήνωσης, αφού η τραχειοστομία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για επιμόλυνση του ασθενούς. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εισήχθη στον «Ευαγγελισμό» στις 26 Μαρτίου, έχοντας βρεθεί θετικός στη Covid-19 και είναι μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες που κόλλησαν τη λοίμωξη στο δείπνο-πάρτι στο Κηφισιώτικο ρεστοράν «Blue Pine» ανήμερα των Αγίων Θεοδώρων.

Νόσησε η σύζυγος του Σπανού και η Τζένη Κρεµαστινού

Στο ίδιο πάρτι κόλλησε τη νόσο Covid-19 ο στενός του φίλος Ευάγγελος Σπανός, ιδρυτής της Βιοϊατρικής, που νόσησε βαριά και κατέληξεπριν από λίγες ημέρες. Θετικές βρέθηκαν και η σύζυγός του εκλιπόντος Ευάγγελου Σπανού, Αγγελική, και η σύζυγός του Δημήτρη Κρεμαστινού, Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, η οποία είναι επιστημονική υπεύθυνη του Ομίλου Βιοϊατρικής και στενή φίλη της οικογένειας που δημιούργησε την αυτοκρατορία των διαγνωστικών Κέντρων.

Η Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού ευτυχώς νόσησε ήπια στο σπίτι της και το έχει ξεπεράσει. Δυστυχώς, όμως, για τον σύζυγό της τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Την Πρωτομαγιά, σε λίγες μέρες από σήμερα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έχει γενέθλια και γίνεται 78 ετών. Ηλικιακά, ανήκει ξεκάθαρα στις ευπαθείς ομάδες, που ο κορωνοϊός «τσακίζει» αν τις προσβάλλει. Την ώρα που η Διοίκηση και το προσωπικό του «Ευαγγελισμού» αλλά και η Διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν» εκεί όπου διέπρεψε ως καθηγητής καρδιολογίας βλέπουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη να σβήνουν, το μόνο που κρατά στη ζωή τον ασθενή είναι η ατσάλινη καρδιά του.

Μια καρδιά που του εξασφαλίζει γερή κράση, η οποία ανθίσταται στην καταιγίδα κυττοκινών που προκαλεί η Covid-19 στους βαρέως νοσούντες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα κρατήσει η άμυνά της. Σε όλη του τη ζωή, πάντως, ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε υπόδειγμα υγιεινής διαβίωσης. Ορκισμένος οπαδός της μεσογειακής διατροφής, λάτρης των ψαριών, λιτοδίαιτος, αθλητικός και μανιώδης πολέμιος του καπνίσματος, ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα στη πολιτική σκηνή της Ελλάδας, σε εκείνες τις παλιότερες εποχές που η Βουλή και τα περισσότερα υπουργεία θύμιζαν…τεκέ!

Οι παθιασμένες ομιλίες του κατά του καπνίσματος άφησαν εποχή στα φοιτητικά και τα βουλευτικά έδρανα. Ο ίδιος ανύψωσε σε άλλο επίπεδο την Καρδιολογία στην Ελλάδα, ηγήθηκε πολλών ερευνών κι έχτισε μέσα από τις προσωπικές του επιλογές ένα εξαιρετικά γερό καρδιαγγειακό σύστημα, αυτό που ακόμα αρνείται να τον προδώσει, ενώ ο οργανισμός καταβάλλεται ολοένα και περισσότερο καθημερινά από την πολυήμερη παραμονή στην Εντατική. Η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι 10-14 ημέρες, διάστημα αισθητά μικρότερο από τη νοσηλεία του Δημήτρη Κρεμαστινού, που κλείνει μήνα στη Μονάδα του Ευαγγελισμού.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας