17:30 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ο Μεγάλος Αδελφός... επιτρέπει στον οποιονδήποτε να βρει κάθε φωτογραφία σας που έχει αναρτηθεί ποτέ

Ο Μεγάλος Αδελφός... επιτρέπει στον οποιονδήποτε να βρει κάθε φωτογραφία σας που έχει αναρτηθεί ποτέ

Το PimEyes, μια μυστηριώδη μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί με αναγνώριση προσώπου. Εσείς μπορεί να μην το έχετε δει, όμως μπορεί να σας έχει δει εκείνο.

Αν δοκιμάσετε να αναρτήσετε μια φωτογραφία σας στην ιστοσελίδα του PimEyes (δηλαδή εδώ), αμέσως θα σας «φέρει» όλες τις εικόνες που μπορεί να βρει η εταιρεία στο Internet στις οποίες περιλαμβάνεστε. Ίσως τις αναγνωρίσετε όλες, όμως μπορεί και να ξαφνιαστείτε  αν δείτε πως υπάρχουν και φωτογραφίες σας που ούτε καν φανταζόσαστε πως υπάρχουν. Αυτές οι άγνωστες εικόνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το οτιδήποτε. Και όταν λέμε οτιδήποτε το εννοούμε…

Το PimEyes είναι ανοιχτό σε όλους

Δεν έχει καμία σχέση με το διαβόητο Clearview AI, που έγινε διάσημο για τη συλλογή του από αμέτρητα πρόσωπα, βάσει φωτογραφιών που αναρτούν οι άνθρωποι στα κοινωνικά τους δίκτυα, και στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι δυνάμεις της αστυνομίας. Το ίδιο το Clearview έχει ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με εκατοντάδες αστυνομικά σώματα σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση της PimEyes να δώσει πρόσβαση σε software αναγνώρισης προσώπου στον γενικό πληθυσμό, διαρρηγνύει ένα όριο που συνήθως οι εταιρείες τεχνολογίας διστάζουν να διασχίσουν και ανοίγει αμέτρητες δυνατότητες για τη χρήση – αλλά και την κατάχρησή του.

Φανταστείτε έναν δυνητικό εργοδότη που θέλει να μάθει πράγματα για το παρελθόν σας. Έναν κακοποιητικό πρώην σύντροφο που θέλει να μάθει πράγματα για το παρόν σας. Ή έναν άγνωστο που σας τράβηξε μια φωτογραφία στον δρόμο και τώρα θέλει να εντοπίσει το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Όλα αυτά είναι εφικτά μέσα από το PimEyes. Αν και η ιστοσελίδα συστήνει στους χρήστες να αναζητήσουν τον εαυτό τους, προφανώς τέτοιου είδους προτάσεις δεν σταμάτησαν ποτέ κανέναν από το να ψάξει για κάποιον άλλο. Επιπλέον, μπορεί το PimEyes να μην αναφέρει προσωπικά στοιχεία, όπως ονόματα, όμως όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια απλή επίσκεψη, σε πολλές περιπτώσεις οι επιπλέον πληροφορίες δεν είναι παρά μερικά κλικ μακριά.

«Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και την νοημοσύνη των μηχανών, σας βοηθάμε να ανακαλύψετε τις φωτογραφίες σας που έχουν αναρτηθεί στο Intrernet και να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας απέναντι σε απατεώνες, κλέφτες ταυτοτήτων ή άτομα που χρησιμοποιούν παράνομα τις φωτογραφίες σας», υποστηρίζει η ιστοσελίδα.

Ακριβώς αυτή η ευκολία πρόσβασης, όμως, είναι που ανησυχεί την Κλερ Γκάρβι, μια έμπειρη συνεργάτιδα του Κέντρου για την Ιδιωτικότητα και την Τεχνολογία της Νομικής του Τζόρτζτάουν, που έχει μελετήσει σε βάθος την αστυνομική χρήση τέτοιων τεχνολογιών.
«Η αναγνώριση προσώπων είναι στη βάση της ένα εργαλείο ταυτοποίησης», εξήγησε στο CNN. «Σκεφτείτε οποιονδήποτε λόγο που ένα πρόσωπο θα ήθελε να πραγματοποιήσει μια ταυτοποίηση – θετικό ή αρνητικό – και θα μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο.

Το PimEyes επιτρέπει στους χρήστες να δουν έναν περιορισμένο αριθμό μικρών, ελαφρώς κακής ανάλυσης εικόνων, όμως έναντι μιας μηνιαίας πληρωμής, που ξεκινά από τα $29,99, παρουσιάζει περισσότερα αποτελέσματα, ενώ προσφέρει και επιπλέον υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ζητήσει από το PimEyes να τον ενημερώνει κάθε φορά που ένα πρόσωπο εμφανίζεται σε καινούργιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να καταβάλουν $299,99 τον μήνα για να πραγματοποιούν απεριόριστες αναζητήσεις και να ειδοποιούνται ακόμη και για 500 διαφορετικά πρόσωπα.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από αμέτρητες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών, των ειδησεογραφικών και των πορνογραφικών. Οι τελευταίες, σύμφωνα με την εταιρεία, περιλαμβάνονται προκειμένου οι χρήστες να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν κάποιος έχει αναρτήσει εκδικητικό πορνό χωρίς αυτό να υποπέσει στην αντίληψή τους.

Παρά το γεγονός ότι το PimEyes συμβουλεύει τους χρήστες να αναζητήσουν μόνο τον εαυτό τους, δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η σύστασή του γίνεται σεβαστή, ενώ έχουν υπάρξει, για παράδειγμα, περιστατικά χρηστών του Twitter που έχουν αναφέρει ότι το έχουν χρησιμοποιήσει για να ταυτοποιήσουν διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Το ίδιο το PimEyes δήλωσε στο CNN ότι τα περιστατικά αυτά έχουν περιέλθει στη γνώση του, όμως είναι αναπόφευκτα, παρά το γεγονός ότι παραβιάζουν τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας, από τη στιγμή που η εταιρεία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των ατόμων που κάνουν την αναζήτηση.

Διαβάστε επίσης 

Ψηφιακές απάτες γύρω από τον εμβολιασμό για την covid-19

Το φράγμα Three Gorges στην Κίνα που επιβραδύνει την περιστροφή της Γης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας