More

  Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος έχει προκαλέσει αναταραχή!

  Αντιμέτωπος με την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας της Κύπρου έχει βρεθεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, για τις δηλώσεις του σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους, αλλά και για τις δολοφονίες των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών από τον serial killer Νικόλα Μεταξά.

  Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκεκριμένα, Πρόδρομος Προδρόμου με γραπτή δήλωση του σημειώνει πως παρά το ότι η Κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα της Εκκλησίας, δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστες εκφράσεις δημοσίου λόγου που συγκρούονται με αρχές ίσων δικαιωμάτων και σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

  Είναι με πολλή προβληματισμό, αλλά και θλίψη που ακούσαμε τις πολύκροτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου σχετικά με την ομοφυλοφιλία, αναφέρει ο κ. Προδρόμου και συνεχίζει: «Δυσάρεστη έκπληξη προξενεί και η απόπειρα να ‘ερμηνευτεί’ αυτή με βάση συνήθειες και πρακτικές της ιδιωτικής ζωής των γονέων.

  Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πέραν των κοινωνικών ηθών της διαθέτει και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη και υπηρετεί τις αρχές της ισότητας και την αξιοπρέπεια των πολιτών, ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, καθώς και τις γενικές αρχές ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

  Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει προφανώς προκαλέσει αναστάτωση, αφού θίγει την υπόληψη και αξιοπρέπεια ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, ενώ επενεργεί και ως εστία αναίτιας έντασης. Εξάλλου, ήδη εγκαλείται από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ρατσιστική αναφορά και για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών».

  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος περιρίστηκε να δηλώσει ότι οι αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου δεν απηχούν τις θέσεις τις εκκλησίας και ο ίδιο διαφωνεί και δεν τις υιοθετεί.

  Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, έδωσε και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.

  Σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας, αναφέρει:

  «Εκφράζοντας τη θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και τη δική μου προσωπικώς, πιστεύουμε ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών. Επίσης από την εμπειρία μας μέσα από τη μελέτη των έργων αγίων ανθρώπων της Εκκλησίας ή και σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους, δεν έχουμε διαβάσει και δεν έχουμε ακούσει οι άγιοί μας να αναφέρονται σε τέτοιου είδους θέματα με τόση λεπτομέρεια».

  Τις απόψεις του Μητροπολίτη Μόρφου για την ομοφυλοφιλία, καταδικάζει σε τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Συνήγορος του Πολίτη). Σε ανακοίνωσή της η Μαρία Στυλιανού –Λοττίδη αναφέρει ότι «οι δηλώσεις συγκεκριμένου Μητροπολίτη φαίνεται πως αναμφίβολα προσέβαλαν την γυναίκα ,την μητρότητα και την διαφορετικότητα ως προς τη την επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αναμφίβολα προσέβαλαν την υπόληψη συγκεκριμένων προσώπων, ενώ συνάμα για μια ακόμη φορά θυματοποιήθηκε το γυναικείο φύλο, εφόσον με τις εν λόγω δηλώσεις έχει μετακυλιστεί στη γυναίκα το βάρος της ευθύνης της ελεύθερης επιλογής των ανθρώπων ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ιδιαίτερη δε σημασία αποκτά η αναφορά για τα πρόσωπα αυτά, ότι αναδύεται από το σώμα τους «μπόχα» η οποία δύναται να γίνει αντιληπτή από τρίτους.

  Η κα. Λοττίδου στην τοποθέτηση της αναφέρει ότι οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου, αποτελούν ρατσιτικό λόγο, όπως προκύπτει ενώ όπως σημειώνει οι συγκεκριμένες απόψεις, έφεραν το στοιχείο της υποτίµησης και της απόρριψης. «Λαµβάνοντας δε υπόψη ότι, ο ρατσισµός θεωρείται το σύνολο των αντιλήψεων που θεωρούν συγκεκριµένη οµάδα ανθρώπων ως υποτελή και ή κατώτερη στη βάση κάποιων ιδιαίτερων της χαραχτηριστικών, τότε δεν µπορεί παρά ο συγκεκριµένος λόγος να θεωρηθεί λόγος ρατσιστικός», σημειώνει. Η Επίτροπος επισημαίνει επίσης ότι η Πολιτεία καλείται να τηρεί µια συνεπή και συνεκτική στάση καταδικάζοντας δηλώσεις που δύναται να προαγάγουν το µίσος, την εχθρότητα, τις διακρίσεις και τον ρατσισµό.

  Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Με δεδομένο τον σεβασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού στο έργο της εκκλησίας και των εκπροσώπων αυτής, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα μπορούν να έχουν είτε τη στήριξη είτε τη σιωπηρή αποδοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα και με τα όσα επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα αλλά ούτε και εν τέλει με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.

  Αυτή η προσβλητική ρητορική δεν έχει θέση στο έργο των ιεραρχών και στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της εκκλησίας της Κύπρου όπως τις έχουμε αναγνωρίσει ως κοινωνία και ως χώρα».

  Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΑΚΕΛ το οποίο σημειώνει: «Είναι πραγματικά με λύπη που ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου. Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα την ομοφοβία, το μισογυνισμό και τέτοιες μεσαιωνικές αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται.
  Έχουμε την έντονη άποψη ότι η Ιερά Σύνοδος οφείλει να πάρει θέση για αυτές τις δηλώσεις και να ξεκαθαρίσει αν τις ασπάζεται ή όχι. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται από εκπροσώπους της ιεραρχίας, του Αρχιεπισκόπου συμπεριλαμβανομένου, παρόμοιες αντιλήψεις, είτε για τα ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας είτε για τις αμβλώσεις.
  Αντίστοιχα και η Πολιτεία καλείται να πάρει θέση και μέτρα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές και βαθύτατα μισάνθρωπες. Ορισμένες, τουλάχιστον, από αυτές τις τοποθετήσεις συνιστούν ρητορική μίσους, αφού υποθάλπουν την περιφρόνηση και το χλευασμό για μια κοινωνική ομάδα. Οι ιεράρχες δεν βρίσκονται πάνω από τους νόμους».

  Το ΔΗΚΟ στην δική του ανακοίνωση αναφέρει: «Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον άδικο χαμό δύο παιδικών ψυχών από τα χέρια ενός δολοφόνου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας. Επίσης, οι πρόσφατες δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, προάγουν το μίσος και τις διακρίσεις, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων και φυσικά στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας και εγκυρότητας.

  Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τον οχετό των λόγων του Μητροπολίτη Μόρφου, που πόρρω απέχουν από την πνευματικότητα και πλήττουν το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μητροπολίτης Μόρφου έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση κάθε νοήμονος συμπολίτη μας. Σε ότι αφορά την Εκκλησία, είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου να ασχοληθεί με το θέμα.

  Επίσης με ανακοίνωση τοποθετήθηκε και η ΕΔΕΚ: «Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου δικαίως προκαλούν την οργή αλλά και την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας. Είναι λυπηρό άτομα τα οποία ενώ θα έπρεπε να προάγουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη, να εκφράζουν θέσεις και απόψεις που είναι αντιεπιστημονικές και αποσκοπούν στην στοχοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών».

  Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ηράκλειο: Νεκρός ένας από τους τρεις αγνοούμενους – Ήταν κωφάλαλος και γλίστρησε από τα χέρια του ναυαγοσώστη – Μεγάλη επιχείρηση σε εξέλιξη

  Τραγικός επίλογος στην αγωνιώδη επιχείρηση για τον εντοπισμό του νεαρού άνδρα που χάθηκε στην Αμμουδάρα στο Ηράκλειο, και ήταν ένας από τους τρεις που...

  H αλήθεια για τον αγώνα του Λευτέρη Πετρούνια που δεν είδαμε – “Χαμός” στο twitter

  Η ΕΡΤ δεν ζήτησε ποτέ ξεχωριστή κάλυψη του αγώνα του Λευτέρη Πετρούνια. Όλη η αλήθεια και ο λόγος που δεν προβλήθηκε απ' ευθείας η...

  Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Αλμυρή Κορινθίας και δήμο Επιδαύρου -Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

  Σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στην Αλμυρή Κορινθίας και στον δήμο Επιδαύρου. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε σήμερα στο πρωί ότι η κατάσταση στο μέτωπο...

  Ολυμπιακοί Αγώνες, Πόλο, Ελλάδα-Ουγγαρία 10-9: Ιστορικός θρίαμβος!

  Τρομερή εμφάνιση και τεράστια νίκη από την εθνική ομάδα ανδρών επί της Ουγγαρίας στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού τουρνουά πόλο - Αυτή ήταν η πρώτη...

  Ειδικός φρουρός ανάμεσα στους 17 συλληφθέντες αντιεμβολιαστές στο Σύνταγμα

  Σε συνολικά 17 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν χθες στο πλαίσιο της μεγάλης συγκέντρωσης που έκαναν αντιεμβολιαστές στο...