9:22 Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Ο Νίκος Δένδιας συμφώνησε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του να ανεγερθεί προτομή του Χο Τσι Μιν στην Έδεσσα

Ο Νίκος Δένδιας συμφώνησε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του να ανεγερθεί προτομή του Χο Τσι Μιν στην Έδεσσα

Σε συμφωνία με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ για την τοποθέτηση προτομής στην Έδεσσα του Χο Τσι Μιν προχώρησε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Ανόι και τις συνομιλίες που είχε με τον Μπουί Θαν Σον.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές, καθώς και για σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο και στο επίπεδο του αθλητισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χο Τσι Μιν, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ’16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.

Μεταφορά της τέφρας του Κώστα Σαραντίδη
Στην ίδια κατεύθυνση επίσης, συζήτησαν για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμέζικο στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Επισημαίνεται πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ανόι έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ, Βο Θι Σουάν (Vo Thi Anh Xuan), στην Αθήνα (Νοέμβριος 2021) και της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανόι, τον παρελθόντα Μάιο.

Ενδιαφέρον συμομιλητής στη Νοτιοανατολική Ασία
Κατά τις συνομιλίες που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Βιετναμέζο ομόλογό του συμφώνησαν οι δύο χώρες να έχουν στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουν τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούν μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξάλλου, σημείωσε πως το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκατ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δισ., είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Δένδιας: “Στο αποκορύφωμά τους οι σχέσεις μας με τη Γαλλία”

Νίκος Δένδιας: Θα συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας