23:54 Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

«Ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία»: H αρχαιότερη ορθόδοξη εκκλησία της Γάζας καταφύγιο για μουσουλμάνους και χριστιανούς

«Ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία»: H  αρχαιότερη  ορθόδοξη εκκλησία της Γάζας καταφύγιο για  μουσουλμάνους και χριστιανούς

Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι της Walaa Sobeh και μεγάλο μέρος της γειτονιάς της, η Παλαιστίνια μουσουλμάνα αναζήτησε καταφύγιο στην αρχαιότερη εκκλησία της Γάζας.

Του Mohammed R Mhawesh

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, δεν βρήκε απλώς ένα καταφύγιο, αλλά το αίσθημα ότι ανήκει σε «μία οικογένεια» — ενωμένη τόσο από τον τρόμο των βομβών που εκρήγνυνται γύρω τους όσο και από την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Τηλεφώνησε λοιπόν και σε άλλους συγγενείς της στη βόρεια Γάζα και τους ζήτησε να έρθουν για να σωθούν και αυτοί στην εκκλησία. Η Sobeh και η οικογένειά της είναι μεταξύ των εκατοντάδων Παλαιστινίων διαφορετικών θρησκειών που έχουν βρει ασφάλεια – τουλάχιστον προς το παρόν – στον Άγιο Πορφύριο.

Σε μια εποχή που η θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο επακόλουθος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχουν πυροδοτήσει την έξαρση της ισλαμοφοβίας σε μέρη του κόσμου, η ελληνορθόδοξη εκκλησία έχει αναδειχθεί ως έμβλημα μιας βαθύτερης ταυτότητας των Παλαιστινίων.

«Είμαστε εδώ ζούμε τη μέρα, δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούμε να περάσουμε τη νύχτα. Αλλά αυτό που απαλύνει τον πόνο μας είναι το ταπεινό και ζεστό πνεύμα όλων γύρω μας», λέει η Sobeh. Περιγράφει ότι παίρνει «τεράστια υποστήριξη από τους ιερείς και άλλους ανθρώπους της χριστιανικής εκκλησίας που προσφέρονται ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν τις εκτοπισμένες οικογένειες».

Μέχρι στιγμής, η εκκλησία έχει γλιτώσει από τους ισραηλινούς πυραύλους.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλά ιερά μέρη », λέει ο πατέρας Ηλίας, ο ιερέας του Αγίου Πορφυρίου, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους.

Ισραηλινές βόμβες έπληξαν πολλά τζαμιά και σχολεία που φιλοξενούν ανθρώπους των οποίων τα σπίτια έχουν ανατιναχθεί.

Οποιοδήποτε χτύπημα στην εκκλησία «δεν θα ήταν μόνο επίθεση στη θρησκεία, η οποία είναι μια άθλια πράξη, αλλά και επίθεση στην ανθρωπότητα», είπε ο πατέρας Ηλίας. «Η ανθρωπιά μας καλεί να προσφέρουμε ειρήνη και ζεστασιά σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

Ένα μέρος παρηγοριάς
Χτισμένη μεταξύ του 1150 και του 1160 πήρε το όνομά της από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ειδικά σε περιόδους φόβου.

Όσο οι φωνές των παιδιών και εκείνων που αγωνιούν για το αν θα συνεχίσουν την ζωή τους στη Γάζα υπό τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντηχούν τώρα σε έναν χώρο γεμάτο προσευχές και ύμνους, υπάρχει ελπίδα.

Σήμερα, οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο σε μουσουλμάνους όσο και σε χριστιανούς, «καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», μας λέει ο πατέρας Ηλίας.

«Μαζί ως Παλαιστίνιοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί»

Ο Τζορτζ Σαμπίν, ένας Παλαιστίνιος Χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών που βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία με την οικογένειά του, είπε ότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε. ο δρόμος τους είχε γίνει στόχος τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Το να έρθουμε εδώ έσωσε τις ζωές μας», είπε στο Al Jazeera. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζευόμαστε μαζί, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, γέροι και νέοι, και προσευχόμαστε για ασφάλεια και ειρήνη».

Για την Sobeh, το γεγονός ότι οικογένειες διαφορετικών θρησκειών βρίσκονται μαζί κάτω από την στέγη της ίδιας της εκκλησίας εν μέσω των βομβαρδισμών είναι και μια πράξη αντίστασης.

«Σκοπός του Ισραήλ είναι να συντρίψει την κοινότητά μας και να μας εκτοπίσει», προσθέτει με τη φωνή της να τρέμει. «Μπορεί να μπορέσουν να μας σκοτώσουν. Αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί ως Παλαιστίνιοι, νεκροί και ζωντανοί, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί».

 

Ο Mohammed R Mhawesh είναι Παλαιστίνιος συγγραφέας και δημοσιογράφος, με έδρα την πόλη της Γάζας, και συνεργάτης της μηνιαίας έκδοσης «A Land With A People»

Ελληνική απόδοση: Νίκος Βασιλειάδης (ereportaz.gr)

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας