3:35 Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός ήταν έγχρωμος, σγουρομάλλης και γαλανομάτης!

Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός ήταν έγχρωμος, σγουρομάλλης και γαλανομάτης!

Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του «Ανθρώπου του Τσένταρ», ο σκελετός του οποίου έχει ηλικία άνω των 10.000 ετών. Πρόκειται για τον πρώτο σύγχρονο Βρετανό, ο οποίος ήταν σκουρόχρωμος, κάτι που αποδεικνύεται από την ανάλυση των υπολειμμάτων της σορού του, που έχουν ηλικία 10.000 ετών!

Ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία, γνωστός και ως «Cheddar Man» ήρθε στο φως πάνω από έναν αιώνα πριν στο σπήλαιο Gough’s Cave στο Σάμερσετ. Στο παρελθόν είχαν επιχειρηθεί ανακατασκευές του προσώπου του με βάση τα σκελετικά υπολείμματά του και το αποτέλεσμα ήταν ένας ανοιχτόχρωμος Βρετανός. Οι επιστήμονες, όμως, εξειδικευμένοι στην ανάλυση DNA και ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του University College London, με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης του DNA του Ανθρώπου του Τσένταρ, κατάφεραν να αναπαραστήσουν το πρόσωπο του με το ακριβές χρώμα της επιδερμίδας του. Αυτή τη φορά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου… αναμενόμενα.

Το νέο πρόσωπο του «Ανθρώπου του Τσένταρ» που αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ του Channel 4, «Ο Πρώτος Βρετανός: Τα μυστικά ενός άνδρα ηλικίας 1.000 ετών», έχει σκούρα επιδερμίδα, μαύρα σγουρά μαλλιά και καταγάλανα μάτια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας, η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που συνδέεται στο μυαλό μας με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αποτελεί αρκετά πιο πρόσφατη εξέλιξη απ’ ό,τι νομίζαμε.

Ο καθηγητής Ian Barnes, επικεφαλής της έρευνας στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, λέει χαρακτηριστικά: «Το πιο συναρπαστικό δεν είναι το χρώμα του δέρματος του άνδρα αλλά ο συνδυασμός χαρακτηριστικών που δεν απαντάται σήμερα σχεδόν πουθενά στον κόσμο. Δεν μιλάω απλά για το δέρμα και τα μάτια αλλά και για το σχήμα προσώπου. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί τον καθιστούν τελείως διαφορετικό από τα πρόσωπα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας