13:18 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς από την φυλακή μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς από την φυλακή μιλά  για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας φιλοκούρδος πολιτικός που είναι φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια στην Τουρκία, κάλεσε την επόμενη γερμανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα ώστε η τελευταία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Ελπίζω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτικές που συνδέονται πιο στενά με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της Τουρκίας.

Ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP συνελήφθη το 2016 με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμες δίκες σε τουρκικά δικαστήρια. Μεταξύ άλλων, δικάζεται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης δίκης του Κομπάνι μαζί με άλλους 107 κατηγορουμένους.

Μεταξύ άλλων κατηγορούνται για “καταστροφή της ενότητας του κράτους και της ακεραιότητας της χώρας” σε σχέση με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κομπάνι.

Το HDP είχε ζητήσει το 2014 την πραγματοποίηση διαδηλώσεων εναντίον της πολιορκίας της πόλης Κομπάνι των Κούρδων της Συρίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι διαδηλώσεις είχαν πάρει βίαιη τροπή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άνθρωποι.

Ο Ντεμιρτάς αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη δίκη για την ενδεχόμενη απαγόρευση του HDP λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατό να υπάρξουν δίκαιη διαδικασία και μια νόμιμη ετυμηγορία”.

Διαβάστε ακόμη 

Με 3,5 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς για προσβολή του προέδρου Ερντογάν

Ντεμιρτάς: Κανείς δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα στον Ερντογάν – Η δίκη μου δεν θα είναι δίκαιη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας